A 7 Ájurvédikus Receptje: Meleg Kiütés…

fitkiriMár vagy bő 10 éve éltem itthon mire először láttam meleg kiütést. Szerencsére tudtam mi az, mert Indiában állandóan kezelni kellett vele a gyerekeket.

Egyébként a meleg kiütés nem más, mint az extrém meleg, vagy a nagyon meleg és párás időben tapasztalt bőrirritáció, és erre fel kell készülnünk, mer már itthon is tud nagyon meleg lenni.

A meleg kiütésnek az ismertető jele az (azon túl,  hogy ilyen apró piros foltokból áll, amelyeknek nem szabályosak a szélei), hogy ahol egy picit meg tud ülni az izzadtság, ott kezdi ki a bőrünket. Könyék és térdhajlat, vagy a nyakunk tövénél, karok alatt, stb.

Az is tipikus, hogy ha ráizzadunk viszket és éget, és ha összenyomjuk, akkor is égető érzetet produkál. Ez a fajta bőr dzsindzsa sajna sokszor fajul gombásodás irányába, ezért komolyan kell venni és kezelni kell. A kezelés borzasztóan egyszerű, a legalapabb színtelen, szagtalan púderrel kell kenni a kipöttyösödött területeket. Persze az Ájurvéda azt mondja, hogy mindenféle bőr dzsindzsiszt belsőleg is kell kezelni, de sajna pici kis hazánkban, mire az erre való belső kezelés elkezdene hatni, már jön az ősz és a hideg.

Lelki szemeim előtt látom a természetes cuccokban kétkedők kérdését: „Ne má! A védikus időkben is lett volna púder?!”. Aha! Sőt olyannyira egyszerű a recept, hogy a védikus időkben szimplán porrá őröltek némi timsó kristályt, amit elkevertek elégetett tehéntrágyának hamujával. Szóval ezt is előállíthatjuk, de ez némileg körülményesebb a púder beszerzésnél és használatnál.

Viszont ha nem vagyunk púder pártiak a kukorica keményítő is jó!

Ha valaki nagyon kíváncsi azt is elárulom, hogy az 1998-as két hónapos árvízben, hogy nem kaptam el semmilyen bőr dzsuvát, csak és kizárólagos felületi kezeléssel, amikor mindenki más térdig járt a gombában! De írjátok meg, hogy írja-e meg?!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Bhakti Kutir, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A 7 Ájurvédikus Receptje: Meleg Kiütés…

  1. Budavári Tamás szerint:

    és akkor egy tök eccerű hommade púder a kukorica keményítő…tátááám. bármilyen gyógynövényt bele lehet keverni, és 0 szintetukus izé van benne. cáfolj meg, de akkor mérges leszek

  2. daniel nergüi szerint:

    Kipróbáltam és működik!

    Köszönet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük