A Shiatsu, mint kezelés: Kicsiknek és nagyoknak is…

siaEgyszer egy Hatha Jóga óra után megkérdezte egy kedves, apró hölgy, hogy szerintem jöhetne-e a Shiatsu kurzusra, mert, hogy ő elég pici.

HÁT PERSZE!!!

Mint már említettem, mi a Kutirban a Shiatsu iskolák legtradicionálisabb válfaját űzzük, a Zen Shiatsut, ami több mint egy évezrede fejlődik a tökéletesedés útján.

Viszont kb. 350 éve érintetlenül, szimplán a gyakorlás útján fejlődik, mert közel múltúnk nagy Shiatsu alakjai, arra összpontosítottak, hogy már az eleve meglévő technikákat tökéletesítsék, nem pedig az új távlatok ostromlása volt a céljuk.

És képzeljétek el a Japán emberek 350 éve elég picik voltak. Jó most az Olimpiákon meg a nagy világ versenyeken azért láttunk ilyen nagy génkezelt Japán csókákat is, de akkoriban még elég picik voltak, és ők kezeltek nagy mamlasz európaiakat is, mármint ez európaiak krónikája szerint is. Egyébként a Shiatsu nyugati ismertségét is ahhoz vezetik vissza, hogy Toru és Tokujiro Namikoshi kezelte Marilyn Monroe-t és Muhammad Ali-t is Shiatsuval.

Szóval a kezelés rendszere nem testi erőn alapul, hanem súlypont áthelyezésen, ami a technikaisága miatt mindenki által elsajátítható.

Sőt igazából ez a rendszer azért is kivételes, mert rendkívül biztonságos is. Még az ízületek kimozgatásának technikái is lágyak és azáltal, hogy súlypont áthelyezésen alapulnak, mindenki által elsajátítható. Gyerekkori osztálytársam a maga 45 kilójával is el tudta sajátítani ezt a rendszert és rendszeresen rakta helyre a gerincemet, amikor én 110 kiló voltam.

Az alap ízületi korrekciók közül csak egyben van, amikor meg kell emelni a pácienst, de az is a csípő dobás technikájával működik. De azt ki is lehet hagyni, mert az emelős helyretétel inkább akkor működik, amikor valaki rendkívül kötött és a saját súlya kell ahhoz, hogy ki tudjuk roppantani. Azt meg ki lehet váltani más technikával, ha már jobban bemelegítettük a delikvenst.

Mondjuk nem baj, ha megtanuljuk az emeléses helyretételt, mert nekem már volt olyanom, hogy egy húszon éves hölgy elsírta magát a kezelés után, mert annyira visszament a helyére a fel hátán a púp, hogy teljesen elérzékenyült, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy 5 év után újra feltud venni egy hátul is kivágott ruhát.

Egyébként az orvosilag bivalyhátként aposztrofált, de valójában az elmozdult hetes nyaki csigolya kellemetlen kidudorodását maradandóan helyre lehet tenni a Shiatsuval, és a kezelést követő szimpla Japán Jógaként ismert Do-In gyakorlatokkal. De kezelhető vele a gerincferdülés, a bordaívi elmozdulások, legyen az tölcsér mell vagy tyúkmell, amelyek nem csak egészségügyi gondok kezelése, de nevezhetőek akár szépészeti beavatkozásoknak is.

Mindemellett, ahogyan már többször is leírtam a Shiatsu egy kellemes kezelés is egyben, szóval jó is és hasznos is. Kb. ennyi.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Ja és hamarosan kezdünk a Shiatsu tanfolyammal.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de meg attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Shiatsu
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

A Shiatsu, mint kezelés: Kicsiknek és nagyoknak is… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kercseligeti Zoltánné hozzászólása:

    Üdvözlöm!

    Érdeklődni szeretnék, hogy mi a módja, hogy ilyen kezelésre jelentkezzünk? Fiam 20 éves, és erőteljes tyúkmelle van, ami egyre jobban zavarja. Ezt szeretnénk helyreállítatni, javítani rajta, ha lehetséges.
    Köszönöm
    Kercseligetiné

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.