A Shiatsu, mint kezelés: Kicsiknek és nagyoknak is…

siaEgyszer egy Hatha Jóga óra után megkérdezte egy kedves, apró hölgy, hogy szerintem jöhetne-e a Shiatsu kurzusra, mert, hogy ő elég pici.

HÁT PERSZE!!!

Mint már említettem, mi a Kutirban a Shiatsu iskolák legtradicionálisabb válfaját űzzük, a Zen Shiatsut, ami több mint egy évezrede fejlődik a tökéletesedés útján.

Viszont kb. 350 éve érintetlenül, szimplán a gyakorlás útján fejlődik, mert közel múltunk nagy Shiatsu alakjai, arra összpontosítottak, hogy már az eleve meglévő technikákat tökéletesítsék, nem pedig az új mozdulatok kidolgozása volt a céljuk.

És képzeljétek el a Japán emberek 350 éve elég picik voltak. Jó most az Olimpiákon meg a nagy világ versenyeken azért láttunk ilyen nagy génkezelt Japán csókákat is, de akkoriban még elég picik voltak, és ők kezeltek nagy mamlasz európaiakat is, mármint ez európaiak krónikája szerint is. Egyébként a Shiatsu nyugati ismertségét is ahhoz vezetik vissza, hogy Toru és Tokujiro Namikoshi az egyik amerikai útjuk során kezelték Marilyn Monroe-t és Muhammad Ali-t is Shiatsuval.

Szóval a mi Shiatsu rendszerünknek kezelési módjai nem testi erőn alapulnak, hanem súlypont áthelyezésen, ami egy megtanulható és könnyedén kivitelezhető technika, ami így kb. mindenki által elsajátítható.

Sőt igazából ez a rendszer ezért is nagyon kivételes, és ezáltal rendkívül biztonságos is. Még az ízületek kimozgatásának technikái is lágyak és lassú mozdulatokból állnak, pont azáltal, hogy súlypont áthelyezésen alapulnak. A mi rendszerünkben egyáltalán nincsenek hirtelen mozdulatok!

És így viszont lehetsz bármekkora ez a rendszer megtanulható. Van egy gyerekkori osztálytársam a maga 45 kilójával is el tudta sajátítani ezt a rendszert és rendszeresen rakta helyre a gerincemet, amikor én 110 kiló voltam.

Az alap ízületi korrekciók közül csak egyben van, amikor meg kell emelni a pácienst, de az is a csípő dobás technikájával működik, tehát súlypont áthelyezésen. De azt az egy technikát akár ki is lehet hagyni, mert az emelős helyretétel inkább akkor működik, amikor valaki rendkívül kötött és a saját súlya kell ahhoz, hogy ki tudjuk roppantani. Azt meg ki lehet váltani más technikával, ha már jobban bemelegítettük a delikvenst.

Mondjuk nem baj, ha megtanuljuk az emeléses helyretételt, mert nekem már volt olyanom, hogy egy húszon éves hölgy elsírta magát a kezelés után, mert annyira visszament a helyére a fel hátán a púp, hogy teljesen elérzékenyült, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy 5 év után újra feltud venni egy hátul is kivágott ruhát.

Egyébként az orvosilag bivalyhátként aposztrofált, de valójában az elmozdult hetes nyaki csigolya kellemetlen kidudorodását maradandóan helyre lehet tenni a Shiatsuval, és a kezelést követő szimpla Japán Jógaként ismert Do-In gyakorlatokkal helyén is lehet tartani azt az elmozdulást. De kezelhető vele a gerincferdülés, bordaívi elmozdulások, legyen az tölcsér mell vagy tyúkmell, amelyek nem csak egészségügyi gondok kezelése, de nevezhetőek akár szépészeti beavatkozásoknak is.

Mindemellett, ahogyan már többször is leírtam a Shiatsu egy kellemes kezelés is egyben, szóval jó is és hasznos is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus és az Orientális gyógymódok szakértője

UI: Ja és hamarosan kezdünk a Shiatsu tanfolyammal.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Shiatsu
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to A Shiatsu, mint kezelés: Kicsiknek és nagyoknak is…

  1. Kercseligeti Zoltánné szerint:

    Üdvözlöm!

    Érdeklődni szeretnék, hogy mi a módja, hogy ilyen kezelésre jelentkezzünk? Fiam 20 éves, és erőteljes tyúkmelle van, ami egyre jobban zavarja. Ezt szeretnénk helyreállítatni, javítani rajta, ha lehetséges.
    Köszönöm
    Kercseligetiné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük