Zenés Férfi Aerobik, csak Köményeknek…

twm

Mai napig könnyen felismerhetők a tibeti harcos szerzetesek, mert nekik nem kötelező a hajuk levágása, még akkor sem, ha a kolostorban élnek. Sokszor ők szállítják a leveleket is, lóháton vagy futva, a kolostorok között. Egy picit az ő páros edzéseibe is bele fogunk nyúlni…

Először is, akik régebb óta ismernek, vagy járnak hozzám tudják, hogy a Fadrusz utcában éveken keresztül csináltunk külön erősítő jóga órákat is, ez a program ennek a folytatása lenne.

Persze öregszünk, és ahogy egyre csak gyorsul a nyugati életvitel időnk sincs annyi edzésre, mint korábban, ezért az erősítő jógát, picit turbósítjuk, hogy minél hatékonyabban tudja szervezetünk befogadni a jóga fantasztikus hatásait.

Nem fogunk, ismétlem nem fogunk eltérni a tradicionális hatha jógában használt erősítésektől, ami mellesleg már évezredek óta alkalmazásban van az indiai birkózásban is.

Maradnak ugyanazok a kategóriák, mint korábban, vagyis egész testsúly kitartása nehezített pozíciókban és az egész test mozgatása elkülönített izomcsoportokkal.

Ezek a gyakorlatok nem csak funkcionálisan erősítik testünket, de szerkezetileg is, tehát sport vagy egyéb sérülésből kilábaló vagy felépülni próbálók is jöhetnek, mert ezek a gyakorlatok rehabilitációs edzésnek is kiválóak. De természetesen szeretettel várjuk a „szimplán” erősödésre, fogyásra vagy mozgás koordináció fejlesztésre vágyókat is.

Amit viszont „hozzá” fogunk tenni az órák menetéhez szintén ázsiai tréning metódusok.

Sokan tudjátok, hogy nálam azért bátran keveredik a Japán Do-in, a kínai Tao-yin (Taoista Jóga), a tibeti Kum-Nye és a mongol Dzsin-Cyu is a hatha jóga órákon, nagyjából ennek fényében marad minden.

Azért csak nagyjából, mert picit modernizálunk, (hát haladni kell a korral) és használni fogjuk Izumi Tabata edzés módszerét.

Tabata Professzor 1996-ban publikálta kutatásainak eredményeit, miszerint rövid és intenzív edzéssel kétszer gyorsabban lehet állóképességet fejleszteni az alacsonyabb intenzitású mozgással szemben, még akkor is, ha a lassabb tréninget háromszor annyi ideig végezték. Szóval hatékony is, ázsiai is tehát Tabata lesz.

A Tabata Protokoll elő irányozz egy 5 perces bemelegítést és utána jön a 16 perces állat edzés 4 etapban, 1-1 perc köztes pihenővel.

Ennek fényében én így képzeltem el az erősítő jóga órákat:

5 perces bemelegítés: Nap Üdvözlet

Tabata Protokol: Az első 4 gyakorlat a Shakti Chalana Hatha Jóga sorozatból. Ahogy keményedünk, nehezebb gyakorlatokat is beiktatunk a Tabata csomagunkba.

Levezetésként erősítő jóga gyakorlatok összeesésig, a fent említett 2 kategóriából.

Ahogy haladunk csinálhatunk páros gyakorlatokat is, amihez mindössze annyi felszerelés kell, ami egy karate övben kifullad. Átvennénk egy pár tucat olyan gyakorlatot, amit japán és tibeti harcos szerzetesek csináltak a celláikban.

Ezek a gyakorlatok durván erő és izomépítőek is, mert Japánban még számos háborúban is részt vettek a szerzetesek, míg Tibetben meg akkora spirituális közösségek voltak, hogy az ottani harcos szerzetesek szinte rendőrségként is működtek a kolostor falukban.

Hogy miért kell mindehhez zene? Természetesen motivációs eszközként, na meg én is öregszem. Pár éve még simán végig csináltam az egész edzést cakli-pakli úgy, hogy végig dumáltam, erre szerintem már nem leszek képes.

És a leges-legfontosabb az egészben, hogy zenét csak én választok!!!

Vigyázzatok nekem a nyál-rock az, ami bejön, tehát Carlos Santana, azaz Devadvip lesz műsoron sokat, meg Eric Clapton, kis U2, az öreg Bob Marley, James Brown, GNR, de lesznek dallamos cuccok is, pl. Jason Mraz, a Szívós szemű Márta és más ütemes, edzésre jó cuccok is. És utálhatok, de lesz Janicsák Veca is, meg Pink és persze Blondie, hogy a csajok is képviselve legyenek. Ja és Queen is lesz, mert azért Freddy Mercury csak indiai volt.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Jóga
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Zenés Férfi Aerobik, csak Köményeknek…

  1. feri szerint:

    hari engem érdekelne

  2. Kristóf Róbert szerint:

    Sajnos ez is érdekel, de a taoista jóga egyelőre vezet.

  3. Visszajelzés: A Hét Ájurvédikus Receptje: Továbbszőjük a tavaszi zöldek hatásaink a felsorolását… és előtérbe kerül egy kis gyurma tanácsadás is! | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Abu Patikája a Bhakti Kutirból: eKurkuma, 4. kiadás, Gyomorfekély ellenszer és A Kutir heti Ájurvéda receptje is egyben… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük