Sri Rámanudzsa Ácsárja, 1017-ben született…

Azt már megszoktátok, hogy a nagy spirituális ünnepek Indiában minden évben más és más napokra esnek, hiszen a misztikus tradíciók mindig a Hold naptárat követik és nem a mi európai Gergely naptárunkat.

Így idén, 2022-ben egy hihetetlenül ritka jelenség esik, Április 6-ra. Sri Rámanudzsa 1000. születésnapja!

A sok színű indiai tradíciók különféle iskolákra bonthatóak fel, azon alapulva, hogy az ágazatok kit választanak meg az imádandó Istenségüknek. Egy ilyen ágazat a Vaisnavizmus is, akik Visnut, vagyis Krisnát tisztelik fő Istenükként.

Tradicionálisan 4 nagy Vaisnava iskola létezik, amelyek közül az egyik a Sri Vaisnava  ágazat, és Sri Rámanudzsa ennek az ágazatnak az egyik legkiemelkedőbb mestere. 

A hatalmas Sri Rangamban található Ranganáth Szvámi templom, is az Ő ágazatához kötődik. Sőt 1995-ben volt szerencsém az eltávozásának napján Sri Rangamban tartokodni, ez Január-Február környékén szokott lenni, ahol a mai napig őrzik Rámanudzsa testét.

Mindenféle teketória nélkül, szimplán szantálpéppel és kámforral tartósítják a testet, ami minden évben le is bontanak a testről az eltávozása napján. Majd miután levágják a körmöt és a hajat Sri Rámanudzsa hátra hagyott testéről, újra kezdik a szantálos, kámforos keverek napi felvitelét. 

Na, ekkora mester volt Sri Rámanudzsa. Egyébként 1137-ben távozott el, tehát majd 120 évet élt.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Sri Rámanudzsa Ácsárja, 1017-ben született…

  1. Aranylotusz szerint:

    Az komoly hogy még mindig nő a haja meg a Körmei az azt jelenti hogy majdnem Lelki test. Az biztos hogy simán felvehetné újra ha gyünne.

    Srí Ramanuja Acharya Ki! Jaya! Ő volt az első Szent (Jézus és Srila Prabhupada után) akit imádtam, nagyon nagyon vonzó volt és ma is az számomra 🥰

  2. Aranylotusz szerint:

    Az komoly hogy még mindig nő a haja meg a Körmei az azt jelenti hogy majdnem Lelki test. Az biztos hogy simán felvehetné újra ha gyünne.

    Srí Ramanuja Acharya Ki! Jaya! Ő volt az első Szent (Jézus és Srila Prabhupada után) akit imádtam, nagyon nagyon vonzó volt és ma is az számomra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük