Spirituális hozzáállás a tanításban…

dronaDróna ugyan egy papi családban született férfi volt (Édesapja Bharadhwaja volt, az a tanárember, akiről elnevezték az ülő, befelé csavaró pózt a Hatha Jógában, ami a közép hátra hat), mégis a harcművészetek tanítása volt a szenvedélye.

Ő volt India egyik leghatalmasabb királyi dinasztiájának, a Kuruknak a harcművészetet oktató mestere.

Egy szép napon az egyik szomszédos királynak, Draupadának fia született, amikor is egy égi hang ezt mondta: „ Ez a fiú hatalmas harcossá fog nőni, olyan hatalmas lesz, hogy még Dróna legyőzése sem lesz számára lehetetlen.”

Évekkel később ez a fiú fiatal férfivé cseperedett és a szülei elkezdtek tanakodni, hogy hová írassák őt be küzdelmet tanulni, ha még Drónát is képes lehet legyőzni?

Rövid gondolkodás után rájöttek, hogy Drónához. Huh?

Persze Dróna tudott erről a jóslatról, és természetesen fel is vette és ki is tanította Dhristadyumnát. Majd megint csak évekkel később, a kurukshétrai csatában ez a fiú meg is ölte Drónát.

A tanítás lényege az, hogy tudást adjunk át, hogy a diák mit kezd a tanultakkal, az már az ő dolga.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to Spirituális hozzáállás a tanításban…

  1. Melher Viktor szerint:

    A képen nem Srila Vyasadeva látható?

  2. Nemes Rita szerint:

    Lenyűgöző!

  3. Visszajelzés: Bhagavad Gita, a Jóga szent írás: I. rész, terítéken az első vers… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Tanítás a Védikus Kultúrában: I. rész | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük