Shánti mantrák, azaz békesség imádságok…

A Védikus tradíciókban szokás az, hogy tanítás előtt és után elmondanak 1-1 mantrát. Ez azt szolgálja, hogy fókuszáljunk, emelkedjünk rezgéseinkben és így könnyebben tudjunk ráhangolódni a témára, és talán könnyebben tudjuk megjegyezni a hallottakat.

Ez különösen érvényes az Upanishádokra, mert az Upanishádok számítanak a Védák titkos tanításainak, valamint az Upanishádok a filozófiai része a Védáknak.

Tradicionálisan így  legfontosabb 108 Upanishád mind 1-1 shánti mantrával, kezdődnek. A Sukla Jadzsur Védához kapcsolódó Upanishádok pedig mind ezzel a mantrával:

ॐ पूर्णमदः पूर्णमिदम् पूर्णात् पूर्णमुदच्यते |
पूर्णस्य पूर्णमादाय पूर्णमेवावशिष्यते ||
ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः ||

oṃ pūrṇamadaḥ pūrṇamidam pūrṇāt pūrṇamudacyate,
pūrṇasya pūrṇamādāya pūrṇamevāvaśiṣyate.
oṃ śāntiḥ śāntiḥ śāntiḥ.

A Legfelsőbb Személy is teljes, és az egyéni lélek is teljes. Hiszen a teljességből, teljesség fakad. Sőt azok után, hogy a teljességből kiválik a teljesség az továbbra is teljes marad. Békesség, békesség, békesség!

Ez a vers röviden arról szól, hogy a Védák szerint minőségben a lelkek nem különböznek a Legfelsőbb Lélektől. Ahogyan egyetlen egy csepp tengervíz sem különbözik molekulárisan a tenger egészétől. Természetesen mennyiségében óriási az eltérés a két entitás között, de minőségben teljesen megegyeznek.

Egyébként Mahátma Gandhi 1937-ben, egy nyilvános beszédében Haripád falucskájában azt mondta erről a mantráról:

„Ha hirtelenjében minden Védikus szentírás hamuvá válna, és ez az egyetlen mantra maradna fenn a Hinduk emlékezetében, a Védikus kultúra örökre fennmaradna teljes egészében!”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük