Shánti mantrák, azaz békesség imádságok…

A Védikus tradíciókban szokás az, hogy tanítás előtt és után elmondanak 1-1 mantrát. Ez azt szolgálja, hogy fókuszáljunk, emelkedjünk rezgéseinkben és így könnyebben tudjunk ráhangolódni a témára, és talán könnyebben tudjuk megjegyezni a hallottakat.

Ez különösen érvényes az Upanishádokra, mert az Upanishádok számítanak a Védák titkos tanításainak, valamint az Upanishádok a filozófiai része a Védáknak.

Tradicionálisan így  legfontosabb 108 Upanishád mind 1-1 shánti mantrával, kezdődnek. A Sukla Jadzsur Védához kapcsolódó Upanishádok pedig mind ezzel a mantrával:

ॐ पूर्णमदः पूर्णमिदम् पूर्णात् पूर्णमुदच्यते |
पूर्णस्य पूर्णमादाय पूर्णमेवावशिष्यते ||
ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः ||

oṃ pūrṇamadaḥ pūrṇamidam pūrṇāt pūrṇamudacyate,
pūrṇasya pūrṇamādāya pūrṇamevāvaśiṣyate.
oṃ śāntiḥ śāntiḥ śāntiḥ.

A Legfelsőbb Személy is teljes, és az egyéni lélek is teljes. Hiszen a teljességből, teljesség fakad. Sőt azok után, hogy a teljességből kiválik a teljesség az továbbra is teljes marad. Békesség, békesség, békesség!

Ez a vers röviden arról szól, hogy a Védák szerint minőségben a lelkek nem különböznek a Legfelsőbb Lélektől. Ahogyan egyetlen egy csepp tengervíz sem különbözik molekulárisan a tenger egészétől. Természetesen mennyiségében óriási az eltérés a két entitás között, de minőségben teljesen megegyeznek.

Egyébként Mahátma Gandhi 1937-ben, egy nyilvános beszédében Haripád falucskájában azt mondta erről a mantráról:

„Ha hirtelenjében minden Védikus szentírás hamuvá válna, és ez az egyetlen mantra maradna fenn a Hinduk emlékezetében, a Védikus kultúra örökre fennmaradna teljes egészében!”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .