Shánti mantrák, azaz békesség imádságok…

A Védikus tradíciókban szokás az, hogy tanítás előtt és után elmondanak 1-1 mantrát. Ez azt szolgálja, hogy fókuszáljunk, emelkedjünk rezgéseinkben és így könnyebben tudjunk ráhangolódni a témára, és talán könnyebben tudjuk megjegyezni a hallottakat.

Ez különösen érvényes az Upanishádokra, mert az Upanishádok számítanak a Védák titkos tanításainak, valamint az Upanishádok a filozófiai része a Védáknak.

Tradicionálisan így  legfontosabb 108 Upanishád mind 1-1 shánti mantrával, kezdődnek. A Sukla Jadzsur Védához kapcsolódó Upanishádok pedig mind ezzel a mantrával:

ॐ पूर्णमदः पूर्णमिदम् पूर्णात् पूर्णमुदच्यते |
पूर्णस्य पूर्णमादाय पूर्णमेवावशिष्यते ||
ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः ||

oṃ pūrṇamadaḥ pūrṇamidam pūrṇāt pūrṇamudacyate,
pūrṇasya pūrṇamādāya pūrṇamevāvaśiṣyate.
oṃ śāntiḥ śāntiḥ śāntiḥ.

A Legfelsőbb Személy is teljes, és az egyéni lélek is teljes. Hiszen a teljességből, teljesség fakad. Sőt azok után, hogy a teljességből kiválik a teljesség az továbbra is teljes marad. Békesség, békesség, békesség!

Ez a vers röviden arról szól, hogy a Védák szerint minőségben a lelkek nem különböznek a Legfelsőbb Lélektől. Ahogyan egyetlen egy csepp tengervíz sem különbözik molekulárisan a tenger egészétől. Természetesen mennyiségében óriási az eltérés a két entitás között, de minőségben teljesen megegyeznek.

Egyébként Mahátma Gandhi 1937-ben, egy nyilvános beszédében Haripád falucskájában azt mondta erről a mantráról:

„Ha hirtelenjében minden Védikus szentírás hamuvá válna, és ez az egyetlen mantra maradna fenn a Hinduk emlékezetében, a Védikus kultúra örökre fennmaradna teljes egészében!”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük