Röviden és tömören a Hatha Jógáról: Miként hat a Jóga az ízületeinkre

A Hatha Jóga egyik csodálatos hatása, a sok közül, az, hogy azt a mozgást és edzést adja meg az ízületeinknek, ami tökéletesen karban tartja őket.

gykorlatok

A nyaki gerinc csigolyák “csak” két oldalt kapcsolódnak egymáshoz és ezáltal a nyak egy nagyon mozgékony része a gerincünknek. A Hatha Jóga gyakorlatai ezért főként stabilizálják a nyakunkat.

A gerincünk felső része sokkal kötöttebb, mert a bordák is rögzítik a csigolyákat ezért a Jóga gyakorlatai kifejezetten mobilizálják a fel hátunkat.

A hátunk lumbális részét szinte csak a psoas izmaink rögzítik, ezért is van az, hogy a gerincsérvek 90+ %-a az al háti szakaszon alakulnak ki. Ezért a Hatha Jóga kifejezetten erősíti és stabilizálja az al hátunkat.

A csípőnk környékén találhatóak szervezetünk legerősebb és legvaskosabb izmai, ezért a Jóga lazítja ezen ízületeinket.

A térdünk nagyon mozgékony, hason fekve majd 160 fokot tudjuk mozgatni őket, és ez az egyetlen ízületünk, ahol még az ízületi tokon belül is vannak rögzítő szalagok, ezért a Jóga fixálja, rögzíti őket.

A bokánk nagyon kötött, pl. az inverzió funkciója kb. 10 fokot tud csak mozogni, ezért a Jóga nyújtja, lazítja őket.

És ugyanez vonatkozik a nem feltétlen teherviselő ízületeinkre is, tehát a karjaink ízületeire is. A minden irányban mozogni képes vállainkat erősíti, a kötött könyökeinket nyújtja, és a laza csuklónkat pedig erősíti.

Nem tudom, hogy feltünt-e, de így a Jóga felváltva erősíti és nyújtja az ízületeinket, így állítja be a tökéletes tartást. Mert a Jóga ezáltal egyszerre erősíti és nyújtja is a testünket, így véd az elmerevedéstől, de egyben erősít is a nyeklés-nyaklás ellen.

Na, ez is a Hatha Jóga egyik csodája.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Röviden és tömören a Hatha Jógáról: Miként hat a Jóga az ízületeinkre

  1. Visszajelzés: Bhakti Kutir Bindhu: Miért is terápiás a Hatha Jóga? | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .