Röviden és tömören a Hatha Jógáról: Miként hat a Jóga az ízületeinkre

A Hatha Jóga egyik csodálatos hatása, a sok közül, az, hogy azt a mozgást és edzést adja meg az ízületeinknek, ami tökéletesen karban tartja őket.

gykorlatok

A nyaki gerinc csigolyák “csak” két oldalt kapcsolódnak egymáshoz és ezáltal a nyak egy nagyon mozgékony része a gerincünknek. A Hatha Jóga gyakorlatai ezért főként stabilizálják a nyakunkat.

A gerincünk felső része sokkal kötöttebb, mert a bordák is rögzítik a csigolyákat ezért a Jóga gyakorlatai kifejezetten mobilizálják a fel hátunkat.

A hátunk lumbális részét szinte csak a psoas izmaink rögzítik, ezért is van az, hogy a gerincsérvek 90+ %-a az al háti szakaszon alakulnak ki. Ezért a Hatha Jóga kifejezetten erősíti és stabilizálja az al hátunkat.

A csípőnk környékén találhatóak szervezetünk legerősebb és legvaskosabb izmai, ezért a Jóga lazítja ezen ízületeinket.

A térdünk nagyon mozgékony, hason fekve majd 160 fokot tudjuk mozgatni őket, és ez az egyetlen ízületünk, ahol még az ízületi tokon belül is vannak rögzítő szalagok, ezért a Jóga fixálja, rögzíti őket.

A bokánk nagyon kötött, pl. az inverzió funkciója kb. 10 fokot tud csak mozogni, ezért a Jóga nyújtja, lazítja őket.

És ugyanez vonatkozik a nem feltétlen teherviselő ízületeinkre is, tehát a karjaink ízületeire is. A minden irányban mozogni képes vállainkat erősíti, a kötött könyökeinket nyújtja, és a laza csuklónkat pedig erősíti.

Nem tudom, hogy feltünt-e, de így a Jóga felváltva erősíti és nyújtja az ízületeinket, így állítja be a tökéletes tartást. Mert a Jóga ezáltal egyszerre erősíti és nyújtja is a testünket, így véd az elmerevedéstől, de egyben erősít is a nyeklés-nyaklás ellen.

Na, ez is a Hatha Jóga egyik csodája.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Röviden és tömören a Hatha Jógáról: Miként hat a Jóga az ízületeinkre

  1. Visszajelzés: Bhakti Kutir Bindhu: Miért is terápiás a Hatha Jóga? | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük