Reggel 9-kor jógázunk együtt a világtörténelem első nemzetközi jóganapján, Nepálért…

garuda ktmTehát, most vasárnap, Június 21-én reggel 9-kor jógázunk egyet a Feneketlen Tónál, a XI. kerületben. Találkozás a Hemingway étterem mögötti kis füves placcon!

Több pázsit is van az étterem és a park színpad között, tehát ha sokan leszünk, akkor is elfogunk férni. A jóga óra díjazása adomány jellegű, és egy szép kis Buddhás dobozban fogjuk össze gyűjteni, majd Nepálban felhasználni. Valamint leírnék nektek egy-két belső információt a földrengésről, amit nekem onnan súgtak az én ottani barátaim.

Képzeljétek el, ahol mi Katmanduban meg szoktunk szállni, a Hotel Blue Horizon, a tulaj bácsi egyik szállodája csak, 4-ből. Habár a 2012-es brigáddal azt hiszem a Lucky Strike-ban laktunk, ami szintén Dévendráé, de bent van Thamelben. De mindegy is, emberünk 4 db szállodájából 2-ben laknak otthontalanok, természetesen ingyért,  és egy ideig ő is etette és itatta szegényeket.

A földrengés után volt olyan szakasz is, amikor az általában 60 forintos ásványvíz 1500 forint volt, mert annyira nem volt víz az egész völgyben, akkor a mi szállodás bácsink a víz elfogyatalával üdítővel itatta a gyerekeket, de mondta is, hogy ha továbbra sem lesz víz, akkor előkapja majd a sör készletét, és azt fogják nyomni a gyerekek, utána meg majd jön a tömény.

Szerencsére már újra van víz Katmanduban, de persze Ázsiára jellemző módon már el is kezdődött a monszun, így most meg az a baj, hogy túl sok víz van. Párnapja pont hatalmas földcsuszamlás is volt, több tucat ember halt meg, ami még mindig a földrengés számlájára róható fel, mert ez is egy olyan helyen történt, ahol a fák kidőltek, és a gyökér rendszereik már nem tartanak meg annyi földet, mint korábban.

Persze Ázsiában lassan őrölnek a malmok, de pl. India elképesztően sokat segít Nepálnak, így amiről már korábban is írtam nektek, szerintem jó nyom lesz nekünk, hogy mi örökbe fogadhatnánk egy kis templomot, vagy valamilyen spirituális helyet, és segíthetnénk, annak az újjá építésében.

Egyébként az UNESCO már drónok segítségével nagyjából felmérte a terepet a templomok és kolostorok szemszögéből is. Mint tudjátok Katmandu völgyében korábban 3 királyság is működött, mind a 3 koronázási térben komoly károk keletkeztek. Kb. 30 épület dőlt teljesen össze a világörökségi listáról és 120 rongálódott meg. Az egész országra nézve kb. 1000 templom és kolostor sérült meg.

Ugyanakkor ne érezzétek a nyomást, nem arra kell kalibrálni magunkat, hogy most kötelező sokat adni, én inkább az angolszász adománygyűjtésben hiszek, abban, hogy sokan adnak, és abból jön össze a sok. És nem tudom, hogy melyik 2 koronázási téren, de a 3-ból kettőn összedőlt a Krisna templom, azt is meg lehetne próbálni, de ha úgy jön össze az összeg, akkor simán örökbe fogadhatjuk Garuda oszlopát is a Katmandu-i Durbar téren. Ami egyébként úgy dőlt le, hogy Garuda szobra érintetlen maradt, 10 méteres zuhanás után is, ja és persze talpra érkezett, pedig az oszlop ripityára tört. Ez látható a fotón is.

Szóval jöjjünk el jó sokan vasárnap, és hajrá! Kérlek, osszátok meg ezt a bejegyzést!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Pár héttel azután, hogy elkezdtem írogatni nektek, hogy Június 21-én jógázunk
egyet majd Nepálért, a National Geographic elkezdte reklámozni, hogy ugyanezen
a napon este 10-től lesz egy műsor a nepáli földrengésről, kemény, nem?

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük