Miért pont Nepál?

Nepal-HimalayasPersze már sokszor leírtam, hogy a világ legmélyebb völgyében sétálni egy egészen más dolog, hogy fantasztikus spirituális helyeket járunk körbe, hogy onnan indult útra az egész Ázsiát meghódító pagoda építészet, és hogy jó zene, jó kaja vár ránk Nepálba, de mégis miért pont oda?

Röviden?

Egyszerű. A kézzel fogható spirituális légköre miatt. Én alapvetően eléggé szkeptikusnak és majdnem hogy hitetlennek vallom magam, és nem is igen tudok mit kezdeni az ilyen légből kapott ezo-bio cuccokkal. Én azért vagyok Hindu, mert a Védikus lelkigyakorlatok hatásait a bőrömön érzem gyerekkorom óta, és ezek a tapasztalások valódiak.

És ilyen Nepál is, ahol a bőrödön érzed a boldogságot és a lelkiséget, ami egy kézzel foghatatlan tapasztalást tesz kézzel fogható élményé. Valamint amikor belépsz Nepálba, megáll az idő, sőt a hely szellemisége visszarepíti az embert egy már rég letűnt korba, amit már csak nagyon kevés helyen lehet megtapasztalni.

Először 2007-ben vettem azt észre, hogy Nepál már Indiához képest is eggyel visszavonultabb, egy picit sejtelmesebb és egy hangyányit kevertebb érzetet ad. Indiában az összes világvallás része a mindennapoknak, de nagyon tisztán megőrizték az identitásukat, míg Nepálban egy nagyon érdekes egyvelege alakult ki a Buddhizmusnak, a Hinduizmusnak és a természet imádatnak.

Amúgy már évtizedek óta érzek vonzódást olyan helyekhez, ami akár több kultúrának is szent, és itt nemcsak a távol keletre gondolok. Hihetetlenül vonz pl. a Mózes hegy is, ami a Keresztény, az Iszlám és a Zsidóság számára is szent. De így vagyok az Ádám heggyel is Sri Lankán, ami Hindu, Buddhista, Iszlám és Keresztény kegyhely is egyben. De tervezem, hogy egyszer be kellene járni az El Camino-t is, és persze nem feltétlenül, mint keresztény, habár már voltam Lourdes-ben zarándokúton, de mint spiritualista és utazó.

A pont az i-re az lenne, amit már évek óta tervezgetem, hogy elmenjek Melakába, Malajziába ahol egy utca hosszon van templom is, mecset is, taoista, buddhista és hindu kegyhelyek is.

És ahová megyünk majd fel a nepáli hegyekbe, az pont ilyen. Egy hely, ami a Hinduknak és a Buddhistáknak is szent. Ráadásul van ott egy kis sztúpa, ami Szambának, Krisna fiának és az Ő zarándoklatának állít emléket. Szamba Krisna eltávozása után körbejárta a Védák által felsorolt legszentebb zarándokhelyeket és így ide is eljutott.

És persze ott vannak a hegyek. Szerintem vannak olyan helyei a világnak és olyan jelenségei a természetnek amit, mint utazó muszáj megtapasztalni. Ilyen pl. a sarki fény, egy homokvihar hangja a sivatagban, megmártózás mindhárom óceánban, stb., és ilyen hely a Himalája is.

Egyébként Krisna a Bhagavad-Gita 10. fejezetében felsorol néhány olyan jelenséget e világból, ami olyannyira lenyűgöző, hogy rajtuk keresztül meg lehet tapasztalni még Isten hatalmaságát is. A Himalája szerepel ebben a felsorolásban. Krisna ezt mondja: „Mozdíthatatlan dolgok közül Én vagyok a Himalája”.

És egyébként a Taoista remeték és a Japán harcos szerzetesek sem hiába éltek és meditáltak mindig a hegyek között.

Szóval miért Nepál? Mert egy szimpla kis utazásnak tűnő dolog elrepít egy teljesen más világba, és egy teljesen más korba is.

Egyébként e hét végére már tudni fogok ezt-azt az útról, szóval jövő héten már tudni fogunk közelebbit is az út pontos idejéről. Addig is egy-két dolgot tisztába tennék a félre értések végett.

 • Amikor azt írtam, hogy túrafelszerelést ott érdemes venni, nem arra gondoltam, hogy köteleken lógva fogjuk magunkat felküzdeni a sziklákra és kelleni fog hágóvas és 10-12 kilónyi karabiner. Ez egy séta túra, tehát végig kitaposott ösvényen haladunk, egy már 2500 éve taposás alatt álló ösvényen.
 • Azért megyünk Áprilisban vagy Októberben, mert nem akarunk a májusi 40 fokokban mászni, vagy mert a monszun után a zöld össze skálája elborítja egész Ázsiát. Egyébként igen, meleg lesz fent a hegyekben. Persze az utolsó nap ha, fel akarunk mászni a Thorung-La szorosra ott lehet mínusz 10 fok is, de az nem kötelező, meg max. 10-20 percet ott fent lenni, utána indulunk vissza Muktináthba.
 • Valamint minden évben szinte könyörgöm, hogy jöjjenek fiúk is, mert Ázsiában azért jobb, ha sok fiú vigyázz sok lányra.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: És akkor az utunk napra lebontott programja…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

One Response to Miért pont Nepál?

 1. id. Toth Antal szerint:

  Hello Ádám!
  Az indiai számomra emlékezetes és felejthetetlen út után szereték szeretnénk veled tartani Nepál-ba is.
  A férfi segìtség gondolom elkel és nem utolsósorban a kiváncsiság is vezérel meg különben is veled akárhová menni is érdekes lehet. A 2013-as Indiai utazás egy felejthetetlen élmény volt.
  Az utazás időponjával kapcsolatban megbeszélés helye és időpontja, kérnék értesítést.
  Ķöszönettel.
  Várom az értesítést.
  id. Tono

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük