Mesterek teliholdja: Guru Purnima, ami egyben Vjásza Purnima is…

Srí Krisna Dvaipajána Vjásza, a Védák leírója Guru Purnima napján született le erre a világra! 

A Védák szerint a Védák leírója, Véda Vjásza egy  ugyanolyan pozíció a világban, mint Brahmá a teremtés istenének pozíciója, vagy éppen Síva, a pusztítás istenének szerepköre. A Védák szerint a mi teremtésünk nagy ciklusában, Brahmá egy napja alatt, 28 Véda Vjásza születik le. Ez azt jelenti, hogy az arany, ezüst, réz és vaskor 1000 ismétlése alatt születik le a 28 Véda Vjásza.

A mi Véda Vjászunk a 24. és az Ő személyes neve a Krisna Dvaipajána. Sőt a mi Vjászánk a Védákban felsorolt 7 halhatatlanok egyike, Aki a részleges pusztulásnál nem múlik el, hanem az  arany, ezüst, réz és vaskor 71 ismétlése végéig ezen a földön lakozik. Vjásza mellett csak 7 másik ilyen személyiség él a Földön.

Krisna Dvaipajána Vjásza édesanyja Szatjavati volt, édesapja pedig a nagy szent Parasara Muni, minden idők legkiválóbb asztrológusa. 

Minden írás megegyezik abban, hogy Vjásza egy szigeten született. Viszont egyes írások szerint Krisna Dvaiapajána Vjásza észak Indiában a Jamuna szent folyón való átkelés közben született, míg más írások azt mondják, hogy a Gandaki folyón való átkelésekor, a mai Nepálban, abban a régióban (Tanahun), ahová mi is szoktunk menni a zarándoklatunk folyamán.

Emellett az is egy érdekes információ, hogy valójában és technikailag nem Vjászadév írta le a Védákat, hanem Ganésha, Vjászadéva tollba mondása alapján. Sőt a történet úgy szól, hogy Ganésha csak akkor vállalta el ezt a nemes feladatot, ha Vjásza az egész Védikus irodalmat egy lélegzetre mondja el, és ezáltal így egyáltalán nem állnak meg pihenni.

Ezért ábrázolják Ganéshát törött agyarral. Hiszen Ganésha úgy gondolta fair-nek ha ezek után Ő sem áll le, ha már ezt követelte meg Vjászadévától. Így amikor elkopott a tollnak használt faág, akkor Ganésha letörte az egyik agyarának végét, és azzal fejezte be a Védák leírását!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük