Mesterek teliholdja: Guru Purnima, ami egyben Vjásza Purnima is…

Srí Krisna Dvaipajána Vjásza, a Védák leírója Guru Purnima napján született le erre a világra! 

A Védák szerint a Védák leírója, Véda Vjásza ugyanúgy egy pozíció a világban, mint Brahmá a teremtés istenének pozíciója, vagy éppen Síva, a pusztítás istenének szerepe. A Védák szerint a mi teremtésünk nagy ciklusában 28 Véda Vjásza születik le, ez azt jelenti, hogy az arany, ezüst, réz és vaskor 1000 ismétlése alatt születik le a 28 Véda Vjásza.

A mi Véda Vjászunk a 24. és az Ő személyes neve a Krisna Dvaipajána. Sőt a mi Vjászánk a Védákban felsorolt 7 halhatatlanok egyike, Aki a részleges pusztulásnál nem múlik el, hanem az  arany, ezüst, réz és vaskor 71 ismétlése végéig ezen a földön lakozik. Csak 7 ilyen személyiség él a Földön.

Krisna Dvaipajána Vjásza édesanyja Szatjavati volt, édesapja pedig a nagy szent Parasara Muni, minden idők legkiválóbb asztrológusa. 

Minden írás megegyezik abban, hogy Vjásza egy szigeten született. Viszont egyes írások szerint Krisna Dvaiapajána Vjásza észak Indiában a Jamuna szent folyón való átkelés közben született, míg más írások azt mondják, hogy a Gandaki folyón való átkelésekor, a mai Nepálban, abban a régióban (Tanahun), ahová mi is szoktunk menni a zarándoklatunk folyamán.

Valójában és technikailag nem Vjászadév írta le a Védákat, hanem Ganésha, Vjászadéva tollba mondása alapján. Sőt a történet úgy szól, hogy Ganésha csak akkor vállalta el ezt a nemes feladatot, ha Vjásza az egész Védikus irodalmat egy lélegzetre mondja el, és nem kell megállni pihenni.

Ezért ábrázolják Ganéshát törött agyarral. Hiszen Ganésha úgy gondolta fair-nek a történetet ha Ő sem áll le, ha már ezt követelte meg Vjászadévától. Így amikor elkopott a tollnak használt faág, akkor Ganésha letörte az egyik agyarának végét, és azzal fejezte be a Védák leírását!

Amennyiben ez a téma érdekes számotokra, majd még hozzá írok, de jelezzétek!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük