Mesterek teliholdja: Guru Purnima, ami egyben Vjásza Purnima is…

Srí Krisna Dvaipajána Vjásza, a Védák leírója Guru Purnima napján született le erre a világra! 

A Védák szerint a Védák leírója, Véda Vjásza ugyanúgy egy pozíció a világban, mint Brahmá a teremtés istenének pozíciója, vagy éppen Síva, a pusztítás istenének szerepe. A Védák szerint a mi teremtésünk nagy ciklusában 28 Véda Vjásza születik le, ez azt jelenti, hogy az arany, ezüst, réz és vaskor 1000 ismétlése alatt születik le a 28 Véda Vjásza.

A mi Véda Vjászunk a 24. és az Ő személyes neve a Krisna Dvaipajána. Sőt a mi Vjászánk a Védákban felsorolt 7 halhatatlanok egyike, Aki a részleges pusztulásnál nem múlik el, hanem az  arany, ezüst, réz és vaskor 71 ismétlése végéig ezen a földön lakozik. Csak 7 ilyen személyiség él a Földön.

Krisna Dvaipajána Vjásza édesanyja Szatjavati volt, édesapja pedig a nagy szent Parasara Muni, minden idők legkiválóbb asztrológusa. 

Minden írás megegyezik abban, hogy Vjásza egy szigeten született. Viszont egyes írások szerint Krisna Dvaiapajána Vjásza észak Indiában a Jamuna szent folyón való átkelés közben született, míg más írások azt mondják, hogy a Gandaki folyón való átkelésekor, a mai Nepálban, abban a régióban (Tanahun), ahová mi is szoktunk menni a zarándoklatunk folyamán.

Valójában és technikailag nem Vjászadév írta le a Védákat, hanem Ganésha, Vjászadéva tollba mondása alapján. Sőt a történet úgy szól, hogy Ganésha csak akkor vállalta el ezt a nemes feladatot, ha Vjásza az egész Védikus irodalmat egy lélegzetre mondja el, és nem kell megállni pihenni.

Ezért ábrázolják Ganéshát törött agyarral. Hiszen Ganésha úgy gondolta fair-nek a történetet ha Ő sem áll le, ha már ezt követelte meg Vjászadévától. Így amikor elkopott a tollnak használt faág, akkor Ganésha letörte az egyik agyarának végét, és azzal fejezte be a Védák leírását!

Amennyiben ez a téma érdekes számotokra, majd még hozzá írok, de jelezzétek!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .