Még egy kedvcsináló Nepálra…és a Baraka című fim gyors leírása…

Gondolom azért elég sokan halottatok a Baraka című filmről. Ha nem akkor röviden, a Baraka film 1992-ben került először vetítésre és teljesen megbolygatta a világot.

A Baraka szó egy szufi (a szufi kultúra valójában az iszlám bhakti irányzatának felel meg) kifejezés, ami áldást jelent. Maga az alkotás pedig kísérleti dokumentumfilmként lett aposztrofálva, mert a filmnek nincs cselekménye, hanem egymás után jövő szinte random szakaszokból áll, amit a világ összes kontinensén áthaladva forgattak le, több mint 20 országban és a mi kis világunk arculatát volt elkövetett bemutatni.

A tibeti kolostortól, a kalkuttai szemétdombokon át, az iraki háború utáni romokon keresztül, a világ nagyvárosain átpásztázva a nyugodt japán zen kertig hihetetlenül sok karakterét mutatja meg a film a mi kis föld bolygónknak. De…természetesen a film nepáli képekkel kezdődik, és hát nem igazán véletlen!

Egyébként az idei út, ha lesz, akkor abból a szempontból lesz másabb, mint az eddigi utak, mert ilyenkor Ázsiában a monszun után minden sokkal tisztább és minden zöld. És olyan méregzöld, hogy az szinte leírhatatlan. Meg, persze ha valaki nagy fotós, akkor azért ilyenkor a fények is teljesen másak.

nepalzöldhú

ennyire zöld…

Az elmúlt 3 hétben figyeltem a repülőjegyek árait, az idei út 499-525 ezer forint között lesz, attól függően, hogy mikor vesszük meg  jegyeket. Ez az ár már minden költséget takar az étkezéseken túl. Belföldi repülőjárat, az izgi lesz, szállások, belépők, mászási engedély a magas Himalájákba, belépés a tájvédelmi körzetbe, és mindenhová saját bérelt busszal vagy taxival megyünk majd.

De természetesen nem burzsoáziából fogunk mindenhová saját bérelt busszal jönni-menni. Az indok egyszerű, a saját busz házhoz jön, nem kell elközlekedni a buszpályaudvarra, majd megérkezéskor újra eltaxizni a szállásig a megállóból, mert azért a kelet-ázsiai buszpályaudvarok kemények. Valamint mindamellett, hogy a hátizsák ajánlott, minden csoportban vannak olyanok, akik gurulós bőrönddel jönnek, nekik különösen nehéz, ha csomagjaikat 3-4szer mozgatniuk kell minden utazásnál. A privát busznál a szállásnál csomagok fel, megérkezéskor az új szállásra csomagok le a buszról, egy szóval át kell vennünk az ázsiai kényelem és laza hanyagság hangulatát.

Így persze valamelyest burokban fogunk utazni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy lefüggönyözött légkondicionált buszokból foguk Nepálra rácsodálkozni, de az utazás Ázsiában nem tréfa. Szimplán azért fogjuk bérelt buszokkal és taxikkal megoldani a közlekedést, hogy felférjünk, elérjük és az idő is szorít. 2 hetünk van, és az út úgy lett összeállítva, hogy egy minél több élményt és minél csodálatosabb képet kapjatok Ázsiáról. Azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemaradjunk egy menetrend szerinti járatról, mert dugóban ültünk a buszpályaudvar felé menet, vagy, hogy egész nap egy menetrendszerinti járaton üljünk, ami minden bokornál és fánál megáll, míg egy privát busszal az csak 4-5 órás út lenne.

Szóval, még lehet jelentkezni az útra, és ha meg leszünk 12-en (én és a tesóm már 2 fő), akkor én augusztus közepén-végén már foglalnék jegyeket is. Valamint, jövő hét elején lesz időm és mindenkinek válaszolok, akik írnak nekem az útról.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: a teljes nepáli út menete

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Még egy kedvcsináló Nepálra…és a Baraka című fim gyors leírása…

  1. Hauser Kriszti szerint:

    Szia, a jelszó Nepál, a harmadik utazó lehetnék októberben. További szép Napot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük