Manvantara, a teremtés időszakainak leírása…

A Védikus irodalom a világi teremtést 2 szakaszban írja le, mint elsődleges és másodlagos teremtést. A másodlagos teremtés fő istensége, és egyben megalkotója Brahmá.

Az egész teremtés sok milliárd éves, ami valójában Brahmá életében mindösszesen 100 év. Ez a mi olvasatunkban majdnem, hogy egy leírhatatlan szám, így egy kézzel foghatóbb példát írnak le a Védikus írások. Egy példát, ami a mi júga rendszerünket veszi alapul! Ugyanis a Védák úgy írják le mi bolygórendszereink ciklusait, mint 4 júga ismétlődését.

Az első júga a Szatja júga, ami 1,728,00 év, ez az arany kor. A Dvápara júga 1,296,000 év, ez az ezüst kor. A Tréta júga 864,000 év, ez a réz kor. A Káli júga pedig 432,000 év, ez a vas kor. Ez a 4 júga egyben a Maha Júga, ami 4,320,000 év.

Brahmá 1 napja, 1000 Maha Júga ciklusból áll. Tehát 1000 Szatja, Dvápara, Tréta és Káli Júga ciklusából.

De Brahmá mellett sok más isten és nagy hatalmú személyiség része az univerzum működtetésének! Ezen pozíciók egyik a Manu pozíció, amit az emberek elöljárója tölt be univerzálisan. Ezért is annyira fontos a Manu Szamhita, vagy Manu Szmriti nevezetű törvénykönyv, hiszen azt a mi elöljárónk, az emberek elöljárója írta!

Egyébként pedig Brahmá minden napjában 14 egymást követő Manu felügyeli az emberek létezését világunkban. Tehát minden Manu 71 Maha Júga időnyit ural. Ezt az időt hívják Manvantaránk, vagyis Manu időszakának. Sőt a Védák leírják, hogy minden Manu után van egy 1,728,000 éves időszak, amikor is az egész teremtés pihen,  az összes bolygórendszer víz alatt van és mindenki szedált nyugalomban van. Egyébként így jön ki az, hogy az 1000 Maha Júga osztható legyen a 14 Manuval. 

És, hogy ez sok-sok információ nyerjen egy kis aktualitást: Most Brahmánk éppen 50 éves, és 51. életének első napján vagyunk, a 7. Manvantarában, amit Vaivasvatha Manu uralkodik. A jelen Manu 71 Maha Júgájából a 28.-ban vagyunk és azon belül éppen a Káli Júgában! (Csak azért mert feltenni ezt az állást, mert ez most még 427 ezer évig nem fog változni. Így most egy ideig nem kell majd korrigálnom ezt a bejegyzést!)

Természetesen a számokat nem a fejemből vettem, hanem a Visnu Puránából és a Manu Szmritiből! 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Egyébként Vaivasvatha Manutól ered Noé története, de erről majd később írok nektek!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük