Mahabhárata, azaz a Nagy Bhárata története, I. rész…

bgspokenA Mahabhárata a világ legterjedelmesebb eposza, ami nem mellesleg tartalmazza a Bhagavad Gitát is, ami nem más, mint a Hindu kultúra egyik legszentebb könyve, vagy ha élhetek egy képzavarral, a magukat Krisna vagy Visnu hívőknek tartó emberek Bibliája.

Maga Bhárata egy hatalmas király volt, akire ősatyaként tekintenek Indiában, és a mai napig minden indiai dialektusban Indiát ők maguk Bharat Varsának, azaz Bhárat földjének hívják. Az Ő családjáról szól a Mahabhárata.

Ezt az eposzt fogjuk átvenni, „nemcsak” történet elemzés és a meseszerű elbeszélés végig ínyenckedésének szempontjából, hanem a Védikus kultúra mögöttes tudástárának megismeréseként is. Lesz szó kultúráról, korabeli társadalomkritikáról, politológiáról, a kasztrendszerről, gazdaságtanról és mindenekfelett a Védák spiritualitásáról. Mindezt persze egy kicsit vidámabb, mesemondósabb hangulatban.

Íme, az első előadás tartalomjegyzéke:

Sántánu király vadászat közben beleszeret egy gyönyörű hölgybe, aki nem más, mint a Gangesz Istennője.

  • Mi a sztori előzőéletbeli indítéka?
  • Miért pont azok a résztvevők, akik? (Sántánu, Ganga Dévi a 8 Vászu és a nagy szent Vasistha, akiről a Nagy Göncöl egyik csillagát nevezték el a Védikus csillagászatban, aki a 10 legősibb papi család egyikének alapítója, és aki nem mellesleg olyan rivalizálásban volt Vishvámitrával, hogy még hatha jóga gyakorlatokat is kitaláltak egymás savazására.)
  • Kultúrális vonalon pedig a királyok dharmájáról fogunk beszélgetni, meg a helyükről a kasztrendszerben, meg hát vadászat, stb…

21 évvel később Sántánu újra vadászni megy az erdőbe, és nem fogjátok elhinni, szerelmes lesz egy csodaszép hölgybe, akinek már van egy fia, és pont Vjászadév az, aki leírta az össze Védát, hoppá, de még így sem akarja az apukája, hogy egy jött-ment király vegye feleségül a lányát, akinek már szinten volt egy gyereke.

  • Áttárgyaljuk Vjásza születését, ami egy jó asztrológiai időpontbéli fogantatásból indult.
  • Miért is lett Sántánu első fia, Dévavrata, azaz Isteni fogadalmat tévő!

Záró akkord, Sántánu második házasságából született gyerek sorsa és az abból fakadó kavalkád bérapákkal és beugrós béranyákkal, amiből viszont megszületnek a Mahabhárata főszereplőinek szülei!

Picit sok lesz a téma, főként úgy, hogy másfél órásra tervezem a bulit, mert ha minden jól megy, havonta 1 ilyet azért szeretnék, és még az egyik esti jóga elé szeretném beiktatni, de lehet, hogy hosszú lesz és akkor majd kénytelen leszünk péntekenként találkozni és akkor mehetünk addig, ameddig nektek jó.

Az előadás díja 1900 forint lesz, gyerekeknek amennyi jól esik a szülőknek. És akkor hát, találkozunk December 30-án, 18 órakor!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Orientális Mesék
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Mahabhárata, azaz a Nagy Bhárata története, I. rész…

  1. Visszajelzés: Aktuális Asztrológiai előrejelzés az év végéig: Nap a Nyilasban (December 16 – December 31) | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: 2015. Január 1. – Asztrológiai Körkép, azaz, hogyan is kezdődik az Újév… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .