Laksmi napja után kezdődik a gyertyagyújtogatás…

Már évek óta mesélgetem nektek, hogy ősszel van egy olyan hónap amikor a tradíciók szerint Indiában minden este felajánlanak egy mécsest a házi oltárukon. Ez a Kartik hónap! 

Ez a hónap papíron Laksmi napja után, tehát a Telihold után kezdődik, de az se baj ha már Laksmi napján elkezdjük a mécses gyújtást. Mindkét esetben legyen az a házi feladat, hogy minden este gyertyát/mécsest gyújtunk, ha még nincs házi oltárunk, akkor készítünk egyet és ilyenkor azt kérünk a jó Istentől (vagy jó Istenkéktől/Istennőktől ha Hinduk vagyunk) amit csak akarunk. De persze mindig csak szépet és jót, ami másokat nem sért!

A rendszer lényege az, hogy ez az utolsó hónap, amikor az istenek alszanak a védikus világkép szerint. Sőt ilyenkor, amikor már ébredeznek, minden kérést teljesítenek, csak hagyjuk még őket egy picit aludni.

Az elmúlt pár éveben a leggyakrabban elhangzott kérdés az volt, hogy ha több dolgot szeretnénk, akkor írjunk-e listát, és a mécses felajánlása után olvassuk-e fel. A válasz röviden: igen.

Nekem az első két gyerekem úgy született, hogy előtte ezekben a hónapokban végig gyertyát gyújtottam. Persze ha szintén gyermekért gyújtogatunk, a csak mécses felajánlás magában nem működik, kell hozzá egy tündér kedves partner is. De ettől még a felajánlásokat tiszta szívvel ajánlom mindenkinek.

Om Tat Sat

Baktai Ádám keletkutató, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Íme egy rövid idézet a Padma Puránából: “Ha még mantra felajánlás sincs, vagy jámbor cselekedetek bemutatása, sőt még a tisztaság hiánya ellenére is minden tökéletessé válik, amennyiben felajánlunk egyetlen lámpást Kartik havában.”

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to Laksmi napja után kezdődik a gyertyagyújtogatás…

 1. Visszajelzés: Október 18-án lesz a Szerencse Istennőjének Ünnepe, Yantra nyomtatós nap! | Bhakti Kutir

 2. Visszajelzés: Október hónap eseménynaplója… | Bhakti Kutir

 3. Panni szerint:

  Abban az esetben, ha gyermekért imádkozunk mit kell még felajánlani a mécsesen kívül? 🙂 az olvastam, hogy az önmagában nem elég.
  Hálásan köszönöm a választ!

 4. Plopp Zsanett szerint:

  Köszönöm szépen ! Nagyon tetszett. Én az Egészségemért küzdök 24 éve . Már 26 éves vagyok.

 5. Adam szerint:

  ‎”Even if there are no mantras, no pious deeds, and no purity, everything becomes perfect when a person offers a lamp during the month of Kartik.” – Padma Purana

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük