Kedvcsináló Ázsiához I. rész- Utazás és közlekedés…

bullet_trainMiért is utazunk úgy, ahogy szoktunk?

Nem burzsoáziából fogunk mindenhová saját bérelt busszal menni, hanem kényelmi okokból. A saját busz házhoz jön, nem kell elközlekedni a buszpályaudvarra, majd megérkezéskor újra eltaxizni a szállásig a megállóból, úgy hogy azért a délkelet-ázsiai buszpályaudvarok elég kemények.

Valamint mindamellett, hogy a hátizsák ajánlott, minden csoportban vannak olyanok, akik gurulós bőrönddel jönnek, nekik különösen nehéz, ha csomagjaikat 3-4-szer mozgatniuk kell minden utazásnál. A privát busznál az elhagyandó szállásnál a csomagok fel kerülnek, majd megérkezéskor az új szállásnál csomagok le a vevődnek. Szimplán át kell vennünk az ázsiai kényelem és laza hanyagság hangulatát. Sőt most már kutatások is bizonyítják, hogy egy bizonyos kilométerig, a bérelt autó vagy busz gyorsabb a repülős utazásnál is, hiszen nem kell több órával előtte kiérni, stb.

Persze így azért valamelyest burokban fogunk utazni. De ez természetesen nem azt jelenti, hogy lefüggönyözött légkondicionált buszokból fogunk Indiára rácsodálkozni. Viszont az utazás Ázsiában nem tréfa.

Elsődlegesen azért fogjuk bérelt buszokkal és taxikkal megoldani a közlekedést, hogy akkor érjünk oda, ahová szeretnénk, amikor akarunk. Hiszen, az idő szorít.

Általában 2-3 hetünk van, és minden út úgy lett összeállítva, hogy egy minél változatosabb képet kapjatok Ázsiáról. Azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemaradjunk egy menetrend szerinti járatról, mert mondjuk nem fértünk fel, de azt sem, hogy 5-6 órával tovább tartson egy menetrendszerinti járat a saját bérelt buszhoz képest.

A 2008-as indiai brigáddal, pl. teljes mértékben kihagytuk a vonatozást, az első 2 hétben. Azért, mert 21-en voltunk és egész egyszerűem nem tudtunk jó osztályokra jegyet foglalni. De volt olyan is 1996-ban, hogy egy 150 fős társaságnak szerveztem meg az egy hónapos indiai útját, és akkor mindenhová vonattal mentünk, de 2008-ban 21 főre jobban jött ki a buszozás.

Egyébként, ha vonatozunk, az is a kényelmünket fogja szolgálni. Lehet, hogy kihagyjuk a buszozást Vrindavanból Agrába, és inkább a Shatabdi expresszel megyünk Delhiből megnézni a Taj Mahalt. Az egy teljesen feldolgozható vonatút, helyjegyes kocsikban utazunk le hajnalban, és ugyanazzal a vonattal vissza is megyünk Delhibe még aznap este.

Főként a kisebb városokban, de fogunk tudni majd riksázni is, mondjuk Vrindávanban és Varanasziban biztos, de lehet, hogy Agrában is.

Szóval majd vonatozunk, taxizunk, riksázunk, buszozunk, sőt Delhiben szoktunk metrózni is mert gyors, tiszta és nem annyira tömeges. És amennyiben megyünk Jaipurba, ott meg elefánt háton fogunk erődöt támadni, szóval gyertek csak gyertek Indiába! Nem lesz pite!!!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Mielőtt bárki is kikészülne, az elefántok azért vannak tartva, hogy minket felvigyenek az erődbe. A Jaipur-i király csak azzal a kikötéssel adta át a Borostyán erődöt az indiai turisztikai hivatalnak, amennyiben legalább 100 elefántot fenn tartanak, mert akkoriban nagyon sok elefántot leöltek a régióban, mert mint tudjuk a halott elefánt sajnos többet ér, mint az élő.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

5 Responses to Kedvcsináló Ázsiához I. rész- Utazás és közlekedés…

 1. KisssssB szerint:

  Írtam neked e-mailt az árról és az időpontról érdeklődve pár napja. Várom a választ, mert a szabadságolásom miatt nem lenne mindegy 🙂

 2. Takács Nóri szerint:

  Kedves Ádám!

  Elméletileg egy családtagot is lehetne vinni?
  köszi!
  Nóri

 3. Kriszti szerint:

  Bocs, “véletlenül” akadtam rá erre az indiai útra, miközben próbáltam egyénileg szervezkedni, és most a következő kérdéseim lennének: mikor? mennyi időre? mennyiért? mentek, és hogy lehet-e még csatlakozni.
  Előre is köszönöm a válaszokat! 🙂

 4. Visszajelzés: Egy zarándokút, ami után jó pár dolgot lehúzhatsz a bakancslistádról… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük