Itt tart életem legnagyobb hangvételű tanári projektje: Az upanisád enciklopédia…

Amikor 2019-ben beütött a karantén, egy furcsa belső érzet kerített hatalmába, hogy “mi lenne ha, elkezdenék lefordítani upanisádokat szanszkritról magyarra”! Az elmúlt 10 hónap termése, 19 db upanisád! A 108-hoz képest ez még elég halovány, sőt ezek között vannak kifejezetten rövidek upanisádok is, de eddig ez a mennyiség van lefordítva, korrektúrázva, bevetésre készen. Az elsődleges tartalmi cél az volt, hogy minden védából, és minden upanisád kategóriából legyen legalább egy-egy fordítás! Ez sikerült!

Terveim szerint egy on-line könyvtárban pakolnánk fel őket, aminek lenne egy éves díja, viszont az év folyamán minden új feltöltés ugyanúgy elérhető lesz, hiszen ez lenne a könyvtár lényege! Majd a következő években egyre olcsóbb lenne az on-line könyvtári díj a tagoknak, ameddig el nem érünk egy alapdíjat, amit ha a tagok akarnak minden évben befizethetnek, hogy a projekt futni tudjon! Mit gondoltok? Eddig ez a tartalom jegyzék, ez menne fel az első etapban, de az évfolyamán biztos, hogy a Bhagavad Gitából is felkerül majd egy nagyobb szöveg mennyiség, amiben azért vagyok biztos, mert az már kész van! 

Valamint, azon felül, hogy az egyes upanisádokhoz írtam rövid jegyzeteket a könnyebb megértés végett, az on-line könyvtárunkban elérhető lesz egy függelék szekció is, ami bővebb magyarázatokkal szolgál egyes témakörökben, amelyek kapcsolatosak az upanisádokkal. Ebben a függelékben már most 15 írás szerepel!

De elsőként íme a tartalomjegyzék:

Amrita Bindu Upanisád: Ez az upanisád egyike a 20 jóga upanisádnak, így a meditáció és az önfejlesztés fontos része ennek a szövegnek. Valamint az is egy nagyon jellemző sajátossága ennek az upanisádnak, hogy elképesztő hasonlatokkal szemléltet bizonyos filozófiai tanokat.

Aruni Upanisád: Az Aruni Upanisád egyike a 19 szerzetes upanisádnak. A upanisádokra jellemző filozófiai tanok mellett olyan sok kulturális információ hangzik el ebben a tanításban, hogy a könnyebb érthetőség kedvéért a fordítás mellett (zárójelben és dőlt betűvel) rövid szövegmagyarázatokat is találtok.

Bahvricsa Upanisád: A Bahvricsa Upanisád egyike a 8 shakti, vagyis istennő upanisádnak. A upanisádokra jellemző filozófiai tanok mellett olyan sok kulturális és tantrikus információ hangzik el ebben a tanításban is, hogy a könnyebb érthetőség végett a fordítás mellett (zárójelben és dőlt betűvel) rövid szövegmagyarázatokkal is szolgálunk. De ez az upanisád információáradatban még ezen is túltesz, ezért a szöveg után találtok egy függeléket is, ami bemutatja azt a 15 istennőt, amelyeket felsorol a Bahvricsa Upanisád.

Bhiksuka Upanisád: A Bhiksuka Upanisád egyike a 19 szerzetes upanisádnak. Ebben az upanisádban a szerzetesi rendek és azok szokásai kerülnek terítékre az étkezéstől kezdve a ruházkodáson át, egészen a fogadalmakig, amiket betartanak. Ezért ezt a szöveget is rövid magyarázatokkal láttuk el a könnyebb érthetőség érdekében.

Dattatréja Upanisád: A Dattatréja Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, tehát egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Viszont több komoly védikus szaktekintély ezt az upanisádot tantrikus szövegként is számon tartja, mert a leírt mantrák egy része erősen a tantrikus tradíciókból merít. Természetesen ehhez a szöveghez is tartoznak rövid magyarázatok.

Dzsabala Darshan Upanisád: A Dzsabala Darsan, vagy simán Darsan Upanisád egyike a 20 jóga upanisádnak, és maga Dattatréja, a hatha jóga rendszerének megalkotójának tanításait foglalja magában. Ez a szöveg nagyon sok olyan információt tartalmaz, ami még az olvasottabb jógik számára is újdonság lehet, például Dattatréja a jógik által követendő jámák és nijámák esetében 10-10 paramétert ad meg, az ismertebb 5-5-höz képest.

Dzsabali Upanisád: A Dzsabali Upanisád egyike a 13 Síva upanisádnak, vagyis a Síva hívők által preferált upanisádoknak. Az upanisádokra jellemző filozófiai tanítások mellett a saivita tradíciók egyik fontos gyakorlata, a szent hamu felfestése kap még kiemelt figyelmet ebben a szövegben. Ennek a megértéséhez is találtok rövid szövegmagyarázatokat, valamint a függelékben azok a versek is megtalálhatók a Védákból, amelyeket maga az upanisád szövege csak megemlít.

Ganapati Upanisád: A Ganapati Upanisád egyike a 13 Síva upanisádnak, vagyis a Síva hívők által elfogadott upanisádoknak. Az upanisádokra jellemző filozófiai tanok mellett olyan sok kulturális információ hangzik el ebben a tanításban, hogy a könnyebb érthetőség végett a fordítás mellett (zárójelben és dőlt betűvel) rövid szövegmagyarázatokat is feltüntetünk. De ezen felül az upanisádban említett néhány hosszabb és komolyabb témakör kibontását is fontosnak tartottunk, amelyeket megtaláltok a függelékekben.

Garbha Upanisád: A Garbha Upanisád egyike a 21 általános (szamanja) upanisádnak. Ez a több ezer éves írás elképesztő pontossággal ír a testről, a szövetekről és a magzati növekedés fázisairól is! Ehhez a szöveghez is társulnak rövid magyarázatok a könnyebb érthetőség érdekében.

Hajagríva Upanisád: A Hajagríva Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, tehát egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Hajagríva a tudás istene, és ez az upanisád Neki felajánlandó különféle hosszúságú mantrákat tartalmaz, sőt néhány nagyon különleges védikus mantrát is, mint pl. a Védák Mahavákja verseit, a Védák nagy mondásait.

Ísa Upanisád: Az Ísa Upanisád a Muktika Upanisádban felsorolt 108 legfontosabb upanisád közül az elsőként említett upanisád! Besorolásában mukhja upanisád, tehát egyike a legfontosabb és egyben a legősibb upanisádoknak. Ebből adódóan azt gondoltuk, hogy érdekes és abszolút helyénvaló lenne egy ilyen fontos írásnál az, ha nem a saját fordításunkat tennénk közzé, hanem 2 elismert spiritualista fordításait osztjuk meg veletek.

Kali Szantarana Upanisád: A Kali Szantarana Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, tehát egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Ez számunkra egy rendkívül aktuális írás, ugyanis a Kali Szantarana Upanisád kifejezetten a jelen korra, a konfliktusok korszakára fókuszál, és a jelen korban ajánlott felülemelkedésre.

Krisna Upanisád: A Krisna Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, tehát egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Ez az írás 2 fejezetből áll, az első Krisna evilágra való eljövetelét írja le, a második pedig Krisna különféle inkarnációinak a filozófiai hátterét mutatja be. Az upanisádokra jellemző filozófiai tanok mellett olyan sok kulturális információ hangzik el ebben a tanításban is, hogy a könnyebb érthetőség érdekében a fordítás mellett (zárójelben és dőlt betűvel) rövid szövegmagyarázatokat is olvashattok.

Kshurika Upanisád: Ez az upanisád egyike a 20 jóga upanisádnak, és ennek megfelelően fontos része a meditáció, sőt egy nagyon különleges és egyedi meditációs technikát is tartalmaz. Továbbá érdekes információkkal szolgál a misztikus jóga anatómiából a nádikól (idegpályák) és a marma (energia) pontokról is! Ebben a szövegben is megtalálhatók extra magyarázatok.

Mahávakja Upanisád: A Mahávakja Upanisád az Atharva Védához tartozik és egyike a 20 jóga upanisádnak, tartalmaz egy egyedi légzéstechnikát, valamint értékes információt a világi és a spirituális minőségek jellemzőiről is. Ehhez az upanisádhoz is fűztünk kisebb magyarázatokat.

Mandukja Upanisád: Ez az upanisád az Atharva Véda része és besorolásában mukhja upanisádnak minősül, tehát egyike a 13 legfőbb és legősibb upanisádnak. A Muktika Upanisádban Ráma azt mondja Hanumánnak, hogy egyetlen upanisád tanulmányozásával is elérhető a teljes megvilágosodás, ez pedig a Mandukja Upanisád.

Nárájana Upanisád: A Nárájana Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, tehát egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Az upanisád első 2 fejezete azt mutatja be, hogy minden és mindenki Nárájanától ered, további 3 fejezet pedig a Védák egyik legismertebb mantráját, a 8 szótagú Nárájana mantrát ismerteti.

Vadzsra Szúcsika Upanisád: A Vadzsra Szúcsika Upanisád besorolásában egyike a 21 szamanja, vagyis általános upanisádnak. A Vadzsra Szúcsika Upanisád a kasztrendszer és a testi tudat hiábavalóságát ecseteli, valamint felfedi azt is, hogy milyen életszakaszokon és szinteken kell felülemelkedni ahhoz, hogy ezeket magunk mögött tudjuk hagyni. Ebben a szövegben is találtok rövid magyarázatokat a könnyebb érthetőség kedvéért.

Vászudéva Upanisád: A Vászudéva Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, vagyis egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Ez az upanisád arról a homlokra és testre felfestett jelzésről szól, amit Indiában a hívők több ezer éve használnak. Sőt, ez a tanítás is olyan mennyiségű információt tartalmaz, hogy egy külön függeléket szántunk neki az oldal függelék részében.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: Az on-line könyvtár előszavát megtaláljátok itt!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Bhakti Kutir | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük