Itt tart életem legnagyobb hangvételű tanári projektje: Az upanisád enciklopédia…

Amikor 2019-ben beütött a karantén, egy furcsa belső érzet kerített hatalmába, hogy “mi lenne ha, elkezdenék lefordítani upanisádokat szanszkritról magyarra”! Az elmúlt 10 hónap termése, 19 db upanisád! A 108-hoz képest ez még elég halovány, sőt ezek között vannak kifejezetten rövidek upanisádok is, de eddig ez a mennyiség van lefordítva, korrektúrázva, bevetésre készen. Az elsődleges tartalmi cél az volt, hogy minden védából, és minden upanisád kategóriából legyen legalább egy-egy fordítás! Ez sikerült!

Terveim szerint egy on-line könyvtárban pakolnánk fel őket, aminek lenne egy éves díja, viszont az év folyamán minden új feltöltés ugyanúgy elérhető lesz, hiszen ez lenne a könyvtár lényege! Majd a következő években egyre olcsóbb lenne az on-line könyvtári díj a tagoknak, ameddig el nem érünk egy alapdíjat, amit ha a tagok akarnak minden évben befizethetnek, hogy a projekt futni tudjon! Mit gondoltok? Eddig ez a tartalom jegyzék, ez menne fel az első etapban, de az évfolyamán biztos, hogy a Bhagavad Gitából is felkerül majd egy nagyobb szöveg mennyiség, amiben azért vagyok biztos, mert az már kész van! 

Valamint, azon felül, hogy az egyes upanisádokhoz írtam rövid jegyzeteket a könnyebb megértés végett, az on-line könyvtárunkban elérhető lesz egy függelék szekció is, ami bővebb magyarázatokkal szolgál egyes témakörökben, amelyek kapcsolatosak az upanisádokkal. Ebben a függelékben már most 15 írás szerepel!

De elsőként íme a tartalomjegyzék:

Amrita Bindu Upanisád: Ez az upanisád egyike a 20 jóga upanisádnak, így a meditáció és az önfejlesztés fontos része ennek a szövegnek. Valamint az is egy nagyon jellemző sajátossága ennek az upanisádnak, hogy elképesztő hasonlatokkal szemléltet bizonyos filozófiai tanokat.

Aruni Upanisád: Az Aruni Upanisád egyike a 19 szerzetes upanisádnak. A upanisádokra jellemző filozófiai tanok mellett olyan sok kulturális információ hangzik el ebben a tanításban, hogy a könnyebb érthetőség kedvéért a fordítás mellett (zárójelben és dőlt betűvel) rövid szövegmagyarázatokat is találtok.

Bahvricsa Upanisád: A Bahvricsa Upanisád egyike a 8 shakti, vagyis istennő upanisádnak. A upanisádokra jellemző filozófiai tanok mellett olyan sok kulturális és tantrikus információ hangzik el ebben a tanításban is, hogy a könnyebb érthetőség végett a fordítás mellett (zárójelben és dőlt betűvel) rövid szövegmagyarázatokkal is szolgálunk. De ez az upanisád információáradatban még ezen is túltesz, ezért a szöveg után találtok egy függeléket is, ami bemutatja azt a 15 istennőt, amelyeket felsorol a Bahvricsa Upanisád.

Bhiksuka Upanisád: A Bhiksuka Upanisád egyike a 19 szerzetes upanisádnak. Ebben az upanisádban a szerzetesi rendek és azok szokásai kerülnek terítékre az étkezéstől kezdve a ruházkodáson át, egészen a fogadalmakig, amiket betartanak. Ezért ezt a szöveget is rövid magyarázatokkal láttuk el a könnyebb érthetőség érdekében.

Dattatréja Upanisád: A Dattatréja Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, tehát egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Viszont több komoly védikus szaktekintély ezt az upanisádot tantrikus szövegként is számon tartja, mert a leírt mantrák egy része erősen a tantrikus tradíciókból merít. Természetesen ehhez a szöveghez is tartoznak rövid magyarázatok.

Dzsabala Darshan Upanisád: A Dzsabala Darsan, vagy simán Darsan Upanisád egyike a 20 jóga upanisádnak, és maga Dattatréja, a hatha jóga rendszerének megalkotójának tanításait foglalja magában. Ez a szöveg nagyon sok olyan információt tartalmaz, ami még az olvasottabb jógik számára is újdonság lehet, például Dattatréja a jógik által követendő jámák és nijámák esetében 10-10 paramétert ad meg, az ismertebb 5-5-höz képest.

Dzsabali Upanisád: A Dzsabali Upanisád egyike a 13 Síva upanisádnak, vagyis a Síva hívők által preferált upanisádoknak. Az upanisádokra jellemző filozófiai tanítások mellett a saivita tradíciók egyik fontos gyakorlata, a szent hamu felfestése kap még kiemelt figyelmet ebben a szövegben. Ennek a megértéséhez is találtok rövid szövegmagyarázatokat, valamint a függelékben azok a versek is megtalálhatók a Védákból, amelyeket maga az upanisád szövege csak megemlít.

Ganapati Upanisád: A Ganapati Upanisád egyike a 13 Síva upanisádnak, vagyis a Síva hívők által elfogadott upanisádoknak. Az upanisádokra jellemző filozófiai tanok mellett olyan sok kulturális információ hangzik el ebben a tanításban, hogy a könnyebb érthetőség végett a fordítás mellett (zárójelben és dőlt betűvel) rövid szövegmagyarázatokat is feltüntetünk. De ezen felül az upanisádban említett néhány hosszabb és komolyabb témakör kibontását is fontosnak tartottunk, amelyeket megtaláltok a függelékekben.

Garbha Upanisád: A Garbha Upanisád egyike a 21 általános (szamanja) upanisádnak. Ez a több ezer éves írás elképesztő pontossággal ír a testről, a szövetekről és a magzati növekedés fázisairól is! Ehhez a szöveghez is társulnak rövid magyarázatok a könnyebb érthetőség érdekében.

Hajagríva Upanisád: A Hajagríva Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, tehát egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Hajagríva a tudás istene, és ez az upanisád Neki felajánlandó különféle hosszúságú mantrákat tartalmaz, sőt néhány nagyon különleges védikus mantrát is, mint pl. a Védák Mahavákja verseit, a Védák nagy mondásait.

Ísa Upanisád: Az Ísa Upanisád a Muktika Upanisádban felsorolt 108 legfontosabb upanisád közül az elsőként említett upanisád! Besorolásában mukhja upanisád, tehát egyike a legfontosabb és egyben a legősibb upanisádoknak. Ebből adódóan azt gondoltuk, hogy érdekes és abszolút helyénvaló lenne egy ilyen fontos írásnál az, ha nem a saját fordításunkat tennénk közzé, hanem 2 elismert spiritualista fordításait osztjuk meg veletek.

Kali Szantarana Upanisád: A Kali Szantarana Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, tehát egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Ez számunkra egy rendkívül aktuális írás, ugyanis a Kali Szantarana Upanisád kifejezetten a jelen korra, a konfliktusok korszakára fókuszál, és a jelen korban ajánlott felülemelkedésre.

Krisna Upanisád: A Krisna Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, tehát egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Ez az írás 2 fejezetből áll, az első Krisna evilágra való eljövetelét írja le, a második pedig Krisna különféle inkarnációinak a filozófiai hátterét mutatja be. Az upanisádokra jellemző filozófiai tanok mellett olyan sok kulturális információ hangzik el ebben a tanításban is, hogy a könnyebb érthetőség érdekében a fordítás mellett (zárójelben és dőlt betűvel) rövid szövegmagyarázatokat is olvashattok.

Kshurika Upanisád: Ez az upanisád egyike a 20 jóga upanisádnak, és ennek megfelelően fontos része a meditáció, sőt egy nagyon különleges és egyedi meditációs technikát is tartalmaz. Továbbá érdekes információkkal szolgál a misztikus jóga anatómiából a nádikól (idegpályák) és a marma (energia) pontokról is! Ebben a szövegben is megtalálhatók extra magyarázatok.

Mahávakja Upanisád: A Mahávakja Upanisád az Atharva Védához tartozik és egyike a 20 jóga upanisádnak, tartalmaz egy egyedi légzéstechnikát, valamint értékes információt a világi és a spirituális minőségek jellemzőiről is. Ehhez az upanisádhoz is fűztünk kisebb magyarázatokat.

Mandukja Upanisád: Ez az upanisád az Atharva Véda része és besorolásában mukhja upanisádnak minősül, tehát egyike a 13 legfőbb és legősibb upanisádnak. A Muktika Upanisádban Ráma azt mondja Hanumánnak, hogy egyetlen upanisád tanulmányozásával is elérhető a teljes megvilágosodás, ez pedig a Mandukja Upanisád.

Nárájana Upanisád: A Nárájana Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, tehát egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Az upanisád első 2 fejezete azt mutatja be, hogy minden és mindenki Nárájanától ered, további 3 fejezet pedig a Védák egyik legismertebb mantráját, a 8 szótagú Nárájana mantrát ismerteti.

Vadzsra Szúcsika Upanisád: A Vadzsra Szúcsika Upanisád besorolásában egyike a 21 szamanja, vagyis általános upanisádnak. A Vadzsra Szúcsika Upanisád a kasztrendszer és a testi tudat hiábavalóságát ecseteli, valamint felfedi azt is, hogy milyen életszakaszokon és szinteken kell felülemelkedni ahhoz, hogy ezeket magunk mögött tudjuk hagyni. Ebben a szövegben is találtok rövid magyarázatokat a könnyebb érthetőség kedvéért.

Vászudéva Upanisád: A Vászudéva Upanisád egyike a 14 vaisnava upanisádnak, vagyis egyike a Visnu hívők upanisádjainak. Ez az upanisád arról a homlokra és testre felfestett jelzésről szól, amit Indiában a hívők több ezer éve használnak. Sőt, ez a tanítás is olyan mennyiségű információt tartalmaz, hogy egy külön függeléket szántunk neki az oldal függelék részében.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: Az on-line könyvtár előszavát megtaláljátok itt!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Bhakti Kutir | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük