Hatha Jóga

Tradicionálisan a Hatha Jóga egy teljes rendszer, amelynek a testgyakorlatok, azaz ászanák, a légzőgyakorlatok, a tisztító eljárások és a meditáció is része.

A hatha jóga célja az egyensúly és a harmónia elérése. Ezt úgy célozza meg, hogy a gyakorló a Hatha Jóga gyakorlásán keresztül dinamikus egységet alakit ki fizikai, érzelmi, mentális és spirituális síkon is, mert a Hatha Jóga filozófiája azt érti tökéletes egészség alatt, ha valaki a fizikai, érzelmi, szellemi és spirituális szinten is egyensúlyban van.

Mint minden mozgás, a Hatha Jóga is vérbőséget okoz: és a többlet vérkeringés gyulladást csökkent, átmozgatja a szöveteket, segíti a megújulásukat és beindítja az öngyógyítási folyamatokat. Ezen túl a Hatha Jóga az egyetlen olyan mozgás, amely leviszi a vérnyomást, mert azáltal, hogy a sejt közti állományból visszapréseli a vérsavót az erekbe hígítja a vérünket. Sőt így folyamatosan átjárhatóvá teszi az ereket kívülről befelé, ezzel is rendkívüli hatékonysággal átmozgatva az érfalakat. Így a meszesedéseket és a káros lerakódásokat is letisztítja az érfalakról – és ezzel egyszerűen kizárja még a trombózis leghalványabb lehetőségét is. De nem csak a vérünket tisztítja ki a Hatha Jóga sajátságos mozgás mechanizmusa, mert azáltal, hogy a nyirokkeringést is stimulálja, egy sor igen különleges hatása van a szervezetünk működésére.

Mert a Hatha Jóga attól is különleges, hogy a legtöbb sporttal ellentétben nincsenek benne pumpáló mozgások: és azzal, hogy folyamatosan nyújtunk, egy állandó, statikus nyomás jön létre a testben, ami a nyirokkeringést stimulálja, és edzi a nyirokereket is. Így a stimulált nyirokkeringés egyik hatása az, hogy dúsul az ízületi folyadék, és ezzel a Hatha Jóga kiválóan karbantartja, „olajozza” az ízületeinket. De a Hatha Jógával stimuláljuk a belső elválasztású mirigyeinket is, amelyek szintén folyadékot választanak el, s nyugtató hatást fejtenek ki.

Továbbá a Hatha Jóga fenntartja a szöveteink kollagén és elasztin egyensúlyát is, és táplálja a lágy szöveteket, átmozgatja a szalagokat, az inakat, és ugyan nem épít hatalmas izmokat, de tónusossá és erőssé teszi azokat.

De ez nem jelenti azt, hogy a Hatha Jóga nem adná meg az egyszerű fizikai torna vértodúlattal kapcsolatos edzését, sőt a Hatha Jóga különleges gyakorlatainál, mint pl. a fejenállás és/vagy a gyertyaállás, a szívünk a fejünk fölé kerül, aminek hatására javul az agyunk vérellátása is, és az olyan előrehajláskor, mint pl. a lefelénéző kutya póz, amikor is gerincünk alá kerül a szívünk, amitől a szívünk vérellátottsága is jobb lesz. Valamint az ilyen fordított testhelyzeteknél a tüdő kerül a mellhártya és a rekesz izom alá, amivel légzésünket nem csak erősítjük, de egyben meg is könnyítjük.

A Hatha Jógának közvetlen hatása van az agyműködésre, mind a légző, mind a fizikai gyakorlatain keresztül.  Ha szimplán leegyszerűsítjük az agyunk működését, akkor, mondhatjuk, hogy két funkciója van: az agykérgi funkció, ami a tudatos gondolkodást segíti, az agytörzsi pedig a szervezet „automatikáját” működteti – ez utóbbira hat elsősorban a Hatha Jóga, amivel például javul a memóriánk, az összpontosító képességünk és a test-tudat koordinációnk. Herman Svoboda, Freud egyik kollégája a váltott orrlyukas légzést tanulmányozva megállapította, hogy ez a gyakorlat annyira egyenletesen stimulálja az első két agylebenyt, hogy a praktikus embereknél az intellektuális, az intellektuálisabbaknál pedig a praktikus oldalt javította.

De Dr. Herman Svoboda azt is megfigyelte, hogy egy átlagember 15-20% fáradt levegőt hagy a tüdejében kilégzés után, ami nem éppen gazdaságos a szervezet működése szempontjából. Így ha egész nap nem csinálnánk semmit, akkor is elfáradnánk estére, mert maga ez a légzés mechanizmus is fáraszt. A Hatha Jóga ezzel szemben olyan légzésrendszert alkalmaz, ami pihentet, és szellemi frissességet ad. És mivel a beáramló levegőnek 80%-át az agyunk használja föl, és csupán 20 % működteti a keringésünket, a Hatha Jóga légzés technikái, természetesen serkentőleg hatnak az agyunkra is.

Valamint, talán az lehet a Hatha Jóga gyakorlásának egyik legfontosabb eleme, hogy terápiás hatású, mert minden korosztálynak, minden alkatnak és nemnek megfelel, mint mozgásforma.

Nem csak a testi, de a mentális alkatunk is befolyásolhatja azt, hogy milyen mozgás az, ami nekünk megfelelő. Lásd valószínű, hogy ijedősek nem szoktak siklóernyőzni vagy versenyautót vezetni. A levegős, vékony alkatúak nem szoktak erőt emelni, és a tömörebb, nehezebb alkatúak, meg nem szoktak balettozni.

De ez így van korosztályosan is, mert a fiatalok ritkábban petangoznak, és az idősebbek meg elenyésző mennyiségben szoktak sprint számokra edzeni.

A Hatha Jógában nincsenek ilyen alkati, vagy korosztályos nehézségek, de legyen bármilyen mozgásforma az, amit csinálnánk még a jógán kívül, azt is kiválóan kiegészíti.

De, ha már korosztályoknál tartunk, amerikai kutatások azt is bizonyították, hogy a rendszeresen jógázó gyerekek később esnek át a pubertás hormonváltozásokon, ami nemcsak egy áldás a mai hormonokkal dúsított ételek korában, de gyermekeink egészségének szempontjából is rendkívül kedvező. (Ide Katt, több gyermek jóga hatás olvasásához…)

Szóval a Hatha Jóga, mindenre jó ha, rendszeresen gyakoroljuk!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: A hatha jóga kifejezés jelentése!

Uui: Ide kattintva elolvashatod a Kutir honlapján található összes jógával kapcsolatos írást (ez kb. 200 db bejegyzés, 2018 vége felé).

11 Responses to Hatha Jóga

 1. Kardos dr szerint:

  A Bhaktikutirban milyen jogat tanitanak? Hatha? Raja? Kriya?

 2. Piroska szerint:

  Kedves Kutir Lakók! Akkor mostantól lesznek 18 órától is Jóga Órák hétfőn és csütörtökön?

 3. Piroska szerint:

  ÓRÁK? MIKOR?

  • Bori szerint:

   Kedves Piroska! Az aktuális órarendet mindig megtalálod jobb oldalon felül az “Aktuális” dobozban. A hétfő-csütörtöki 18 órás jógaóra oktatója jelenleg szabadságon van nyár végéig, a többi óra órarend szerint látogatható.

 4. Visszajelzés: A Jóga és az Ájurvéda hatása | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Jóga Minden Korosztálynak | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Való-e a Jóga Férfiaknak? (I. rész: szerintem ez hosszú lesz) | Bhakti Kutir

 7. Visszajelzés: A Jóga és az Ájurvéda hatása | Bhakti Kutir

 8. Visszajelzés: Kungfu Panda a világ egyik legmagasabb hágóján, avagy a Hatha Jóga csodája | Bhakti Kutir

 9. Visszajelzés: Jóga Minden Korosztálynak | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük