A Hatha Jóga rendszer szóbéli jelentése, avagy a Bhakti Kutir 100. Jóga témájú bejegyzése…

fatyogiA Jóga szó kapcsolatot jelent, ezzel mindannyian tisztában vagyunk.

A Hatha szó jelentése 2 komponensből áll össze. A HA szótag az indiai misztikus kultúrában a Nap szimbóluma, míg a THA hang pedig a Holdat takarja.

Mivel a Nap a férfi jellemzőket, és a Hold pedig a női tulajdonságokat jeleníti meg, így az indiai kultúra egy hatalmas része, erre a két jelenségre fókuszál, a férfi és a női motívumokra.

A férfi és a női karakterisztikák a tűz és víz vonulatában is megjelenik az ősi védikus kultúrában, mivel a víz a táplálás , gondoskodás és befogadás szimbóluma is egyben, amely tulajdonságok szinte mind szinonima a nőiességre és az anyaságra is egyben, míg a tűzzel kapcsolódó erő, pusztítás és átalakítás energiák általában inkább a férfiak mivoltához kötődnek.

Így a Nap és a Hold megjelenik úgy is, mint pl. a főzésnél, hogy a Nap adja a tápláló hatásait, míg a Hold meg az ízét az ételeknek. A Nap adja a tartást, a szerkezetet és a rendszert, és a Hold kapcsolja hozzá a funkciót, az érzetet a velejáró ízt.

Így a Hatha Jóga kifejezés azt takarja, hogy egy olyan fizikai mozgásról van szó, ami mind szerkezetében, mind a funkcióiban edzi, karban tartja és egészségben megőrzi a gyakorló szervezetét.

Sokszor látjuk, halljuk és tapasztaljuk, hogy bizonyos mozgások inkább ártalmasan hatnak ránk, mintsem, hogy egészségmegőrző hatásúak lennének. Nem hiába léteznek olyan orvosi kifejezések is, mint pl. a tenisz vagy a golf könyök.

És természetesen ott vannak azok a mozgások is, amelyek nem szerkezetében, de funkcióiban teljesen eldeformálják a szervezetünket. Volt szerencsém már olyan gyorskorcsolyázót kezelni, aki idősebb korára már csak a talp külső élein tudott járni, az ízületi terheltség és az egymásnak ellentartó izmok összezavarodott egyensúlya végett.

Szóval a Hatha Jóga kifejezés jelentése egyszerű. Egy olyan mozgás, ami harmonikusan mozgat át bennünket. Ami ugyanolyan jól hat és kezeli a csontszerkezetünket és a tartó rendszereinket, mint ahogyan a testi működéseinket is karbantartja és fejleszti.  Tehát egyensúlyban tartja szervezetünk mind Nappal és mind Holddal kapcsolatos részeit.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .