A Hatha Jóga rendszer szóbéli jelentése, avagy a Bhakti Kutir 100. Jóga témájú bejegyzése…

fatyogiA Jóga szó kapcsolatot jelent, ezzel mindannyian tisztában vagyunk.

A Hatha szó jelentése 2 komponensből áll össze. A HA szótag az indiai misztikus kultúrában a Nap szimbóluma, míg a THA hang pedig a Holdat takarja.

Mivel a Nap a férfi jellemzőket, és a Hold pedig a női tulajdonságokat jeleníti meg, így az indiai kultúra egy hatalmas része, erre a két jelenségre fókuszál, a férfi és a női motívumokra.

A férfi és a női karakterisztikák a tűz és víz vonulatában is megjelenik az ősi védikus kultúrában, mivel a víz a táplálás , gondoskodás és befogadás szimbóluma is egyben, amely tulajdonságok szinte mind szinonima a nőiességre és az anyaságra is egyben, míg a tűzzel kapcsolódó erő, pusztítás és átalakítás energiák általában inkább a férfiak mivoltához kötődnek.

Így a Nap és a Hold megjelenik úgy is, mint pl. a főzésnél, hogy a Nap adja a tápláló hatásait, míg a Hold meg az ízét az ételeknek. A Nap adja a tartást, a szerkezetet és a rendszert, és a Hold kapcsolja hozzá a funkciót, az érzetet a velejáró ízt.

Így a Hatha Jóga kifejezés azt takarja, hogy egy olyan fizikai mozgásról van szó, ami mind szerkezetében, mind a funkcióiban edzi, karban tartja és egészségben megőrzi a gyakorló szervezetét.

Sokszor látjuk, halljuk és tapasztaljuk, hogy bizonyos mozgások inkább ártalmasan hatnak ránk, mintsem, hogy egészségmegőrző hatásúak lennének. Nem hiába léteznek olyan orvosi kifejezések is, mint pl. a tenisz vagy a golf könyök.

És természetesen ott vannak azok a mozgások is, amelyek nem szerkezetében, de funkcióiban teljesen eldeformálják a szervezetünket. Volt szerencsém már olyan gyorskorcsolyázót kezelni, aki idősebb korára már csak a talp külső élein tudott járni, az ízületi terheltség és az egymásnak ellentartó izmok összezavarodott egyensúlya végett.

Szóval a Hatha Jóga kifejezés jelentése egyszerű. Egy olyan mozgás, ami harmonikusan mozgat át bennünket. Ami ugyanolyan jól hat és kezeli a csontszerkezetünket és a tartó rendszereinket, mint ahogyan a testi működéseinket is karbantartja és fejleszti.  Tehát egyensúlyban tartja szervezetünk mind Nappal és mind Holddal kapcsolatos részeit.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük