Minden kultúrkörnek és/vagy konyhának meg van a saját erősítő, fiatalító, tisztító és talán egy kicsit fickósító gumós gyökér növénye. A mi éghajlatunkon ez a növény a ZELLER!
Történelmileg a zeller használata visszavezethető az ókorig! A görög kultúrában a zellernek volt némi kultusza is, így pl. atlétikai versek bajnokai zeller leveleket kaptak virágcsokor gyanánt. A római korban már felismerték vértisztító hatásait, így egy görbe este után a férfiak zeller szárból és levelekből font koszorút viseltek a nyakukban!
De az is egy érdekesség, hogy a hazánkban szintén jól ismert zellersót is már több száz éve használják kontinens szerte!
Természetes körülmények között a zellert késő tavasszal szokták kipalántázni, és onnantól kezdve a zöldje folyamatosan szedhető, míg a gumója az őszi időszakra szokott felhúsosodni.
A zeller és a szára is óriási mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Valamint komolyabb mennyiségű B6, C és K vitamint tartalmaz. De található benne kálium, folsav, mangán, kalcium, magnézium és riboflavin. Rendszeres fogyasztása bizonyítottan segíthet a vérnyomás és a koleszterin szint beállításában, de a szívbetegségek megelőzésében is!
Egyébként a zellerszár serkenti az emésztésünket is, hatékonyan véd a fekélyek kialakulása ellen, és májvédő hatásai is bizonyítottak. Valamint köztudottan gyulladáscsökkentő és óvja szervezetünket a vírusos és a gombás fertőzések esetében is! Mivel erősen vízhajtó, így hatékony a húgyúti fertőzésekkel szemben is!
A népi gyógyászat kiváló afrodiziákumként is számon tartja, de ezt megerősítő nyugati kutatás még nem jött létre!
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap a Védikus tudományok szakértője