Európa ginzengje: kicsit nagyobb, kicsit keményebb, de a miénk!

Minden kultúrkörnek és/vagy konyhának meg van a saját erősítő, fiatalító, tisztító és talán egy kicsit fickósító gumós gyökér növénye. A mi éghajlatunkon ez a növény a ZELLER!

Történelmileg a zeller használata visszavezethető az  ókorig! A görög kultúrában a zellernek volt némi kultusza is, így pl. atlétikai versek bajnokai zeller leveleket kaptak virágcsokor gyanánt. A római korban már felismerték vértisztító hatásait, így egy görbe este után a férfiak zeller szárból és levelekből font koszorút viseltek a nyakukban!

De az is egy érdekesség, hogy a hazánkban szintén jól ismert zellersót is már több száz éve használják kontinens szerte! 

Természetes körülmények között a zellert késő tavasszal szokták kipalántázni, és onnantól kezdve a zöldje folyamatosan szedhető, míg a gumója az őszi időszakra szokott felhúsosodni.

A zeller és a szára is óriási mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Valamint komolyabb mennyiségű B6, C és K vitamint tartalmaz. De található benne kálium, folsav, mangán, kalcium, magnézium és riboflavin. Rendszeres fogyasztása bizonyítottan segíthet a vérnyomás és a koleszterin szint beállításában, de a szívbetegségek megelőzésében is! 

Egyébként a zellerszár serkenti az emésztésünket is, hatékonyan véd a fekélyek kialakulása ellen, és májvédő hatásai is bizonyítottak. Valamint köztudottan gyulladáscsökkentő és óvja szervezetünket a vírusos és a gombás fertőzések esetében is! Mivel erősen vízhajtó, így hatékony a húgyúti fertőzésekkel szemben is!

A népi gyógyászat kiváló afrodiziákumként is számon tartja, de ezt megerősítő nyugati kutatás még nem jött létre!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .