Európa ginzengje: kicsit nagyobb, kicsit keményebb, de a miénk!

Minden kultúrkörnek és/vagy konyhának meg van a saját erősítő, fiatalító, tisztító és talán egy kicsit fickósító gumós gyökér növénye. A mi éghajlatunkon ez a növény a ZELLER!

Történelmileg a zeller használata visszavezethető az  ókorig! A görög kultúrában a zellernek volt némi kultusza is, így pl. atlétikai versek bajnokai zeller leveleket kaptak virágcsokor gyanánt. A római korban már felismerték vértisztító hatásait, így egy görbe este után a férfiak zeller szárból és levelekből font koszorút viseltek a nyakukban!

De az is egy érdekesség, hogy a hazánkban szintén jól ismert zellersót is már több száz éve használják kontinens szerte! 

Természetes körülmények között a zellert késő tavasszal szokták kipalántázni, és onnantól kezdve a zöldje folyamatosan szedhető, míg a gumója az őszi időszakra szokott felhúsosodni.

A zeller és a szára is óriási mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Valamint komolyabb mennyiségű B6, C és K vitamint tartalmaz. De található benne kálium, folsav, mangán, kalcium, magnézium és riboflavin. Rendszeres fogyasztása bizonyítottan segíthet a vérnyomás és a koleszterin szint beállításában, de a szívbetegségek megelőzésében is! 

Egyébként a zellerszár serkenti az emésztésünket is, hatékonyan véd a fekélyek kialakulása ellen, és májvédő hatásai is bizonyítottak. Valamint köztudottan gyulladáscsökkentő és óvja szervezetünket a vírusos és a gombás fertőzések esetében is! Mivel erősen vízhajtó, így hatékony a húgyúti fertőzésekkel szemben is!

A népi gyógyászat kiváló afrodiziákumként is számon tartja, de ezt megerősítő nyugati kutatás még nem jött létre!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük