Európa ginzengje: kicsit nagyobb, kicsit keményebb, de a miénk!

Minden kultúrkörnek és/vagy konyhának meg van a saját erősítő, fiatalító, tisztító és talán egy kicsit fickósító gumós gyökér növénye. A mi éghajlatunkon ez a növény a ZELLER!

Történelmileg a zeller használata visszavezethető az  ókorig! A görög kultúrában a zellernek volt némi kultusza is, így pl. atlétikai versek bajnokai zeller leveleket kaptak virágcsokor gyanánt. A római korban már felismerték vértisztító hatásait, így egy görbe este után a férfiak zeller szárból és levelekből font koszorút viseltek a nyakukban!

De az is egy érdekesség, hogy a hazánkban szintén jól ismert zellersót is már több száz éve használják kontinens szerte! 

Természetes körülmények között a zellert késő tavasszal szokták kipalántázni, és onnantól kezdve a zöldje folyamatosan szedhető, míg a gumója az őszi időszakra szokott felhúsosodni.

A zeller és a szára is óriási mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Valamint komolyabb mennyiségű B6, C és K vitamint tartalmaz. De található benne kálium, folsav, mangán, kalcium, magnézium és riboflavin. Rendszeres fogyasztása bizonyítottan segíthet a vérnyomás és a koleszterin szint beállításában, de a szívbetegségek megelőzésében is! 

Egyébként a zellerszár serkenti az emésztésünket is, hatékonyan véd a fekélyek kialakulása ellen, és májvédő hatásai is bizonyítottak. Valamint köztudottan gyulladáscsökkentő és óvja szervezetünket a vírusos és a gombás fertőzések esetében is! Mivel erősen vízhajtó, így hatékony a húgyúti fertőzésekkel szemben is!

A népi gyógyászat kiváló afrodiziákumként is számon tartja, de ezt megerősítő nyugati kutatás még nem jött létre!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük