Egy ünnep a Bhakti Kutir őshazájából: Gundicsa templom tisztítás/takarítás…

ptA Gundicsa Mardzsanam, vagyis a Gundicsa templom tisztítás egy több ezer éves hagyomány Puriban, az eredeti Bhakti Kutir őshazájában, ami India 4 legszentebb városának egyike!

Minden évben, a szekér fesztivál előtti napon, kitakarítják a Gundicsa Templomot, mert a nagy templomból oda viszik át a szekerekkel  Krisnát és az Ő testvéreit.

Természetesen ilyenkor nem csak a fizikai síkon történik tisztogatás, hanem a lelkünkben és az elmékben is. Így pl. az a meditáció is fontosnak számít a lelki gyakorlatainkban, amikor takarítás közben azon meditálunk, hogy éppen belső tisztogatást is csinálunk és ezzel megszabadulnak a rossz szokásainktól vagy pl. a kellemetlenebb személyiség jegyeinktől.

Idén, Júlnus 18-ra esik Gundicsa Mardzsanam ünnepe, járjunk el ekképpen.

Régen a Barcsay utcában, amikor még volt fizikai léte a Bhakti Kutirnak, minden évben megvolt hirdetve, hogy az esti jóga óra után ki-ki fogadjon örökbe 1-2 jógaszőnyeget kimosásra. Mert az átlag mosógépbe 2 db jógaszőnyeg fér be, és így nekem a jógaszőnyegek kimosása irtózatosan sokáig tartott. De közösen meg pik-pak megvoltunk. Ez volt az év egyik lehetősége egy kis karma jógára.

(A karma szó, azt jelenti szanszkritul, hogy tett, és ide értendő a tetteink eredménye, reakciója is. A jóga pedig azt, hogy kapcsolódás, amit mindig valami magasabb rendűhöz való kötödésre értenek. A Karma-Jóga kifejezés így azt takarja, hogy egy olyan kapcsolódást vagy lelki gyakorlatot teszünk meg, ahol a tetteinket ajánljuk fel egy magasztosabb cél érdekében.)

Om Tat Sat

Baktai Ádám keletkutató, a keleti kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Utazás/Zarándoklatok, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Egy ünnep a Bhakti Kutir őshazájából: Gundicsa templom tisztítás/takarítás…

  1. Visszajelzés: Július hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Július hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük