A Hónap Vegetáriánusa:Carl Lewis

carllewisCarl Lewis 1961. július 1-.én született. Sport pályafutása során, 10 olimpiai medált nyert el, ebből 9 aranyat, és 10 világbajnoki medált versenyzett össze, amiből 8 volt arany.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad sportolójának választotta meg, míg a Sports Illustrated magazin pedig az évszázad olimpikonjának.

1984-ben Carl Lewis már világszerte elismert atléta volt, de Amerikában ekkor az atlétika még nem volt annyira népszerű, és maga Carl Lewis sem volt olyannyira ismert egészen az Amerikában szervezett olimpiáig.

1984-ben Los Angelesben 4 olimpiai aranyat nyert. A kényelmes (2 tizeddel meg előzte a második helyezettet) 100 méteres síkfutás győzelme után következet a távol ugrás versenyszáma, ami teljesen megosztotta a sport világot. Első ugrása után, ami 8.54 méter volt, Lewis elkezdett tartalékolni a még hátra lévő 200 és 4×100-as számokra.

Olyannyira tudta, hogy első ugrását nem fogják túl teljesíteni, hogy a második ugrása után, ami belépés végett érvénytelen volt, visszalépett és a maradék 4 ugrásából egyet sem használt fel. Első ugrásával meg is nyerte az aranyat, a második helyezett kereken 30 centivel maradt el Lewis ugrásától.

A távol ugrás szám alatt közönség kifütyülte Lewist, aki viszont 200 síkfutásban új olimpiai rekorddal, 4×100-on meg új világrekorddal begyűjtött még két arany érmet.

Az 1988-as olimpián Lewis 2 aranyat és egy ezüstöt nyert, az évszázad atlétikai botrányának teljes hevében. 100 méteren másodikként ért célba, de Ben Johnson szteroidra pozitív tesztjei után, Lewis kapta meg az arany érmet.

1989-ben Lewis visszaesett a világ ranglistán mind 100 méteren, mind a távol ugrásban. Így miután eredményei el maradtak a várttól, Lewis át tért a vegán vegetáriánus táplálkozásra, mert saját észrevétele és elmondása alapján lényegesen kevésbé savasította izmait a zöldség alapú étkezés, a hús alapú étkezéshez viszonyítva.

1991-ben a tokiói világbajnokságon, élete legjobb versenyén, új világcsúccsal nyerte meg a 100 métert, a 4×100-at szintén világcsúccsal nyerte az amerikai váltó, ráadásul abban az évben a váltó verseny volt a harmadik világcsúcs döntése 100 méteren.

A távolugrás szám minden idők legnagyobb párharcát hozta. Ugyan Lewis „csak” második lett, és így elvesztette a már több mint 1 évtizede tartó veretlenségét a távol ugrásban, de Powell első helyet érő ugrása és Lewis utolsó két ugrása a mai napig, (2010-07-29.-én fejeztem be az írást, Baktai Ádám) minden idők 3 legjobb ugrása.

Az 1992-es olimpián Lewis megnyerte a távol ugrást, és a 4x100as számot is, olyan világcsúccsal, ami 16 éven át megdönthetetlenek bizonyult. Lewis az utolsó volt a váltóban és 8.85-ös ideje, 2007-ig rekord volt, akkor is csupán 1 századdal lett megdöntve.

1996-ban Lewis kvalifikálta magát távol ugrásban az amerikai csapatba, 5. olimpiájára, ez teljesen egyedül álló a sport történelemben, és meg is nyerte az olimpiát, így ő lett a 3.  ember, aki 4-szer nyerte meg ugyanazt az olimpiai számot.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

One Response to A Hónap Vegetáriánusa:Carl Lewis

  1. Visszajelzés: Július hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük