Egy Különleges Jóga Óra – Yin Jóga Szemerédy Vikivel

Ahogy már említettük, arra is gondoltuk kedveskedünk nektek egy különleges jóga órával, ami nem más lesz mint egy yin jóga óra. A karácsonyi előkészületek alatt mindenkire ráfér egy kis lazítás, így december 17-én, hétfőn 20 órától Viki vár mindenkit sok szeretettel hogy bevezessen benneteket a jóga egy másik típusának rejtelmeibe.

A yin jóga megengedi, hogy befelé fordítsuk a figyelmünket és teret ad arra, hogy csendet teremtsünk az életünkben. Ideális mindazoknak, akik most ismerkednek a jógával, mert ez a gyakorlási forma nagy teret ad az önismeretre, és arra, hogy meghallgassuk, mit üzen nekünk a testünk a jógamatracon. Ugyanakkor a yin jóga nagyon ajánlott az aktívabb, dinamikusabb jógairányzatoknak művelőinek, hogy megtapasztalhassák finomabb, érzékenyebb, passzívabb minőségüket.

A yin jóga egy csendes, egyszerű gyakorlási forma. Az órák célja, hogy erőfeszítés nélkül fedezzük fel fizikai, energetikai és érzelmi testünket és visszataláljunk a tudatos mozgás és légzés harmóniájához. Jótékony hatásai több síkon figyelhetők meg.

  • Fizikai síkon erősíti a csontokat, valamint segít a kötőszövetek rugalmasságának és izületeink mozgékonyságának visszanyerésében.
  • Energetikai oldaláról nézve stimulálja a szabad energiaáramlást a testben és támogatja az blokkok feloldását. A kínai gyógyászat és az ősi indiai hagyomány szerint is testünket számtalan energiacsatorna, meridián hálózza be, amik közvetlenül táplálják és éltetik szervrendszerünket. Yin jóga gyakorlása során ezeket a meridiánokat stimuláljuk, ezáltal saját belső szerveink egészségét és egyensúlyát állítjuk helyre.
  • Érzelmi és mentális síkon nyugatja idegrendszerünket, erősíti szívünket és segít visszatalálni belső középpontunkhoz. A relaxált állapotban, hosszan kitartott ászanák megtanítanak minket, hogy csendben, meditatív környezetben, objektívan figyeljük meg, mi történik bennünk az adott pillanatban, anélkül, hogy a megszokott módon reagálnánk a belső történésekre.
  • Kezdő és haladó jógázók egyaránt megtapasztalhatják áldásos hatásait: az idegrendszer mély relaxációját, kevesebb stresszt, nagyobb hajlékonyságot és önismeretet.

Yin jóga szinte teljesen passzív ászanákra épülő pozíciók sora, amely ritkán tartalmaz álló illetve egyensúlyt igénylő gyakorlatokat, helyette földön ülve vagy fekve végezendő gyakorlatokat tartalmaz. Kezdetben 1-1,5 percig, majd növelve az időt 3 illetve 5 percig tartjuk ki őket.

Az óra időtartama: 75 perc

Az óra Szemerédy Viki ajándékaként a Bhakti Kutir vendégeinek díjtalan, az esetleges adományokból a terápiás, gerinc terápiás illetve hatha jóga órákon használható jóga kellékeket (tégla, heveder…) veszünk a Kutirba.

Tasi Fruzsina

Szemerédy Viki Doktor néni saját szavai a Yin Jógáról:

Karácsonyi meditatív Yin jóga Vikivel

A kínai filozófiában a yin és a yang a kettősséget szimbolizálják. A yang a férfias energia, tüzes, forró és mozgékony. A yin ennek az ellentéte: női, hűvös, nyugodt, mozdulatlan és befogadó, mint a Hold.
A yin jógában ez utóbbi testesül meg. Maga a yin jóga az indiai hatha és a kínai taoista jóga kombinációja, amely segítségével könnyen juthatunk meditatív, relaxált állapotba. Az ászanákat hosszú percekig tartjuk a földön, nyugvó pozícióban, ezzel segítve a mély kötőszövetek nyújtását és az elme elcsendesülését.
A karácsony, noha tradicionálisan békés és nyugodt vallási ünnep, a valóságban egyre inkább a rohanásról és a teljesítésről szól. Meditatív yin jóga órámmal segítek abban, hogy kilépjünk a karácsony előtti zaklatottságból, ráhangolódjunk a gyertyafényes ünnepre, és elsimuljanak a ráncaink az arcunkon és a lelkünkben.
Szeretettel várok mindenkit december 17-én, hétfőn 20 órától, hogy együtt töltsünk 75 igazán feltöltő percet.
Az óra ingyenes, minden adomány a Bhaktikutir karácsonyi ajándéka.
Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Jóga
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Egy Különleges Jóga Óra – Yin Jóga Szemerédy Vikivel

  1. Visszajelzés: EGY HÉTEN ÁT KARÁCSONY! | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Való-e a Jóga Férfiaknak? (I. rész: szerintem ez hosszú lesz) | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Holnap este (05.06.) Yin Jóga a Tavasz Jegyében | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Ha hétfő, akkor Yin Jóga | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük