Banalinga, Siva egy különleges evilági alakja…

A Vaivarta Purána nevezetű indiai szent írás szerint 3 féle Siva szimbólum létezik a nagy világban:

  • A maguktól megnyilvánuló formák, mint pl. a híres Amarnáth jég lingam, fent Kasmírban.
  • A Banalingák (ebben a bejegyzésben Siva ezen megnyilvánulása fog fókuszba kerülni).
  • A kőből faragott, úgymond előállított lingamok.

A Banalingák olyan szent Siva kövek, amelyek a nyugat-indiai Narmada folyóból származnak, és a sok elképesztő tulajdonságuk mellett, mire legördülnek a hegyekből, mind simára és oválisra csiszolódnak, teljesen maguktól. Fizikailag ez egy javarészt kvarcból álló kőzet, így kb. 7-es keménységű a Mohs skálán és olykor elképesztő méretekben is fellelhetőek.

Magával a Siva kő koncepcióval, mi a nyugati világban leginkább úgy találkoztunk, hogy az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben, a főhős, a vagány régész ilyen köveket indul el visszaszerezni a jámbor falusiaknak. A filmben nagyon szépen ki van az domborítva, hogy ezek a kövek mennyire nagy tiszteletben vannak tartva, és, hogy mennyire szentek. Mára viszont már olyan nagy igényünk van nekünk nyugaton a keleti dolgokra, hogy ezekhez a kövekhez már elég könnyű hozzá jutni!

Én már találtam ilyen fantasztikus szentségeket az egyik budapesti ásványbörzén is. Ennek ellenére ezek a kövek elképesztő energiákkal bírnak, és hihetetlenül nagy szentséget képviselnek, csak most valahogy könnyebb hozzájuk jutni.

Sőt a Skanda Puránában az is leírásra került, hogy Siva Ratri éjjelén, Siva személyesen belép minden egyes Siva kőbe:

jáni káni atra lingáni, szthavaráni csaráni csa.

tésu szankramaté dévasz, taszjam ratrau yato hara.

sivaratrisz tatáh prokta, téna sza hari vallabha. 

Phalguna hónap (január-február) újhold előtti éjszakáján, minden Siva lingamba, bárhol is lennének a világban, Siva, az Istenek vezére, személyesen belép. Ezt az éjszakát hívják Siva Ratrinak, és ez egy nagyon kedves esemény az Úr Harinak (Krisna).

(Skanda Purána, Nagara khanda.)

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: 2020. Siva Ratri éjjelén csináltam egy rövid videót arról, hogy milyen fajta és féle Banalingamokat írnak le az ősi indiai szentírások!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, India ezer árnyalata, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Banalinga, Siva egy különleges evilági alakja…

  1. Visszajelzés: A Narmadá folyó születésnapja… | Bhakti Kutir

  2. Goldene lotus szerint:

    🥰🥳 a 2013-as megfúrt pici banalinghamok Varanasiba történt vitele után jött hozzám, egy ilyen nagy Bana lingham. Annyira szép 🥰💓 és jó nehéz is kb 5-6 kg. Azóta is velem (velünk mostmár)van. Kis drága ahogy fürdettem tényleg belejött az Úr Siva, huhhh az az energia hát komoly volt 🥰 beszélgettem Vele kicsit 🥰💓

    Hálás köszike ezekért az infókért és a szép imákért is 🥰🥰🥰🙏💞😇

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük