Banalinga, Siva egy különleges evilági alakja…

A Vaivarta Purána nevezetű indiai szent írás szerint 3 féle Siva szimbólum létezik a nagy világban:

  • A maguktól megnyilvánuló formák, mint pl. a híres Amarnáth jég lingam, fent Kasmírban.
  • A Banalingák (ebben a bejegyzésben Siva ezen megnyilvánulása fog fókuszba kerülni).
  • A kőből faragott, úgymond előállított lingamok.

A Banalingák olyan szent Siva kövek, amelyek a nyugat-indiai Narmada folyóból származnak, és a sok elképesztő tulajdonságuk mellett, mire legördülnek a hegyekből, mind simára és oválisra csiszolódnak, teljesen maguktól. Fizikailag ez egy javarészt kvarcból álló kőzet, így kb. 7-es keménységű a Mohs skálán és olykor elképesztő méretekben is fellelhetőek.

Magával a Siva kő koncepcióval, mi a nyugati világban leginkább úgy találkoztunk, hogy az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben, a főhős, a vagány régész ilyen köveket indul el visszaszerezni a jámbor falusiaknak. A filmben nagyon szépen ki van az domborítva, hogy ezek a kövek mennyire nagy tiszteletben vannak tartva, és, hogy mennyire szentek. Mára viszont már olyan nagy igényünk van nekünk nyugaton a keleti dolgokra, hogy ezekhez a kövekhez már elég könnyű hozzá jutni!

Én már találtam ilyen fantasztikus szentségeket az egyik budapesti ásványbörzén is. Ennek ellenére ezek a kövek elképesztő energiákkal bírnak, és hihetetlenül nagy szentséget képviselnek, csak most valahogy könnyebb hozzájuk jutni.

Sőt a Skanda Puránában az is leírásra került, hogy Siva Ratri éjjelén, Siva személyesen belép minden egyes Siva kőbe:

jáni káni atra lingáni, szthavaráni csaráni csa.

tésu szankramaté dévasz, taszjam ratrau yato hara.

sivaratrisz tatáh prokta, téna sza hari vallabha. 

Phalguna hónap (január-február) újhold előtti éjszakáján, minden Siva lingamba, bárhol is lennének a világban, Siva, az Istenek vezére, személyesen belép. Ezt az éjszakát hívják Siva Ratrinak, és ez egy nagyon kedves esemény az Úr Harinak (Krisna).

(Skanda Purána, Nagara khanda.)

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: 2020. Siva Ratri éjjelén csináltam egy rövid videót arról, hogy milyen fajta és féle Banalingamokat írnak le az ősi indiai szentírások!

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .