Baktai Ádám Karácsonyi Ajándéka VII.rész

lottyHetedik rész: Wanek Úr talált felső fogsorának története

A kantin szakácsa Francesco, aki mellesleg egy kiváló spanyol chef volt a légió előtti életében, teljes extázisban főzte meg az utolsó vacsorát. Évek óta először azon kapta magát, hogy folyamatosan dudorászott főzés közben, és minden vágya az volt, hogy megismerkedhessen azzal az ínyenccel, aki a halál árnyékában is ily fontosságot tulajdonított az étkezés örömének.

Francesco úgy gondolta, hogy ad a titokzatos ínyencnek, egy órácskát, hogy legalább az előételek elfogyasztása alatt tudjon egy picit elmélkedni és reflektálni életén, és annak közelgő elmúlásán. Meglepetésére, mire bekopogott Wanek Úr már elfogyasztotta a teljes lakomát, és 7 üveg ouzót is. Arcán békés mosollyal, ájultan feküdt a priccsén.

Francesco meglepetésére Wanek Úr álmában csodálatos recepteket mormolt, a precíz adagolásokkal, és a hozzávalók felsorolásával.

Azonnal a laktanya parancsnokához rohant és könyörögve kérte, hogy halasszák el Wanek Úr kivégzését. A nemes cél érdekében azt hazudta, hogy a légió előtt csak hobbi szinten főzögetett és Wanek Úr szinte lexikális tudása a gasztronómia terén, mindenféle képen a teljes körlet javát szolgálná.

Ezek után Francesco megszervezte, hogy Wanek Urat folyamatosan itassák és miután az ínyenc kifeküdt, jegyzetfüzettel és pennával a kézben bekuporodott mellé a cellájába. 4 hónap után először Wanek Úr egy olyan receptet „mondott tollba”, amit már egyszer Francesco lejegyzett. Utána Wanek Úr következetesen újra kezdte a receptek, felsorolását, mintha egy lemezjátszó lett volna a fejében, ami újra indul a lejárás után.

Francesco habár sohasem tudott szót váltani a különös ínyenc úrral, ugyanis Wanek Úr 4 hónapig folyamatosan be volt állítva, mégis a szívébe zárta. Nem volt szíve meg mondani a parancsnoknak, hogy Wanek Úr már „csak” ismétel, ami azonnali kivégzését vonta volna maga után, ha nem magán akcióba kezdett.

Unokaöccse, Antonio egy alaszkai bálnavadász hajóra szerződött le első tisztnek, az ő segítségével Franesco beprotezsálta Wanek Urat szakácsnak.

A kora hajnali kihajózás előtt 1 órával, egy teherszállító riksával Wanek Urat kivitték a kikötőbe, és fel pakolták a hajóra. Később Antoniora hárult az a kényelmetlen feladat, hogy 38 mérges matróznak elmagyarázza, hogy Wanek Úr azért került fel a hajóra, mert azt hitték, hogy tud főzni.

Eleinte még azt gondolták, hogyha Wanek Úr kijózanodik, akkor majd a konyhába áll. Így négy hét után elzárták egy raktárhelyiségbe. Három nappal később, mikor már könyörgései odáig jutottak, hogy a vizet is meginná, csak engedjék ki, kiengedték.

Ekkor lepte meg Wanek Úr a legénységet azzal az információval, hogy nem tud főzni, sőt józanul nemhogy főzni, de szinte élni is képtelen. Ekkor tucatnyi feldühödött kéz ragadta meg Wanek Úrat, és behajították a jeges Északi Tengerbe… a felső fogsorát. Még gyorsan ezután csipkésre verték a gégéjét és újra bezárták az üres raktárba.

A felső fogsor hiánya mellett, csipkésre vert gégével rendkívül nehéz szilárd táplálékot magához venni az embernek, nem mintha Wanek Úr kapott volna bármit is enni. Így további 6 nap kényszer józanság után a létfent tartáshoz szükséges prioritások körvonalazódtak Wanek Úr fejében. Először is italhoz és élelemhez kellett, hogy jusson, aztán meg egy új szett felső fogsorhoz.

6 nap után Antonio zöldség héjakat tudott becsempészni Wanek Úr cellájába, saját testi épségét kockáztatva. A kapitány ugyanis kijelentette, hogy, aki Wanek Urat élelemhez juttatja, vagy italhoz, azt azonnal bedobják a tengerbe. Ezen elhatározását nagyon szigorú leltári ellenőrzésekkel kívánta nyomatékossá tenni.

Így nem kevés unszolással Wanek Úr rávette Antoniot, hogy szerezzen neki csavar lazítót. Gégéjének állapota miatt, még mindig nem tudott darabos ételt fogyasztani, de a zöldség héjakból, némi csavarlazítóval kiváló cefrét tudott kiáztatni.

A megszokott alkohol mámorban Wanek Úr újra képes volt gondolkodni. Ki kellett jutnia a raktárból. Jobb fülét a raktár ajtóra tapasztotta és hallgatózót, hátha adódik egy apró kis esély, vagy akár csak egy elcsípett információnak köszönhetően ki szabadulhatna.

Bal fülére alig halott miután Kijevben egész véletlenül egy haragos kocsmáros a bal arcára ejtett egy egész láda vodkát, miután már Wanek Úr jobb orcáját letette az ívó ajzat kővére, de kitartóan fülelt.

Két hét után eljött Wanek Úr ideje. A hajó kikötött egy Finn kisvároskában, és a matrózok kaptak egy szabad estét e helyszín megismerésére. Hajnal tájt érkeztek vissza az első befutók. Először természetesen bejelentkeztek a Kapitánynál és közölték, hogy kiket kell kiváltani a fogdából az előző esti mulatozás utáni intenzív vita és annak teljes mértékben helyén kezelése végett, majd visszavonultak, hogy ellássák sebeiket, szintén az előző esti italozgatás következményeként.

Másfél órás vonyítással Wanek Úrnak sikerült magára vonni a matrózok figyelmét és azt hazudta, hogy a légióban felcserként szolgált. Természetesen amint kiengedték azonnal felmérte a legénység sérüléseit és súlyosságuk végett 6 üveg rumot kért magához, hogy fertőtleníteni tudja azokat.

De nemcsak az italhoz jutás volt az egyetlen szerencséje aznap, az egyik matróz hátában talált egy kiváló állapotú felső fogsort.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Ide katt a befejező részhez!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Blog/Gasztro Blog | A közvetlen link.

One Response to Baktai Ádám Karácsonyi Ajándéka VII.rész

  1. Visszajelzés: Baktai Ádám Karácsonyi Ajándéka VI.rész | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük