Az Om Tat Sat szútra kibontása…

bpNagyon-nagyon köszönöm a sok születésnapi köszöntést, de sajnos nem változott semmi. Gondoltam, pontosabban reméltem, hogy 40-nél majd kinyílik az ég és, én megvilágosodom, meg egyebek, de ugyanolyan hülyén ébredtem másnap is, mint szoktam. 

De arra gondoltam, hogy annyival azért hálálkodom nektek, hogy leírom az élet filozófiámat. Már írtam nektek az Om Tat Sat mantráról, és arról, hogy ez a mantra azt jelenti, hogy az Om az örök, de ezzel csak a felszínét villantottam meg ennek a csodálatos szanszkrit kifejezésnek.

Viszont amennyiben az Om Tat Sat-ot szútrának tekintjük, akkor ez lenne a mögöttes magyarázata: 

Az Om, mint AUM a világ mindenséget szimbolizálja.

 • Ez azért van így, mert az A betű Isten jelzi. Ahogyan a Védák mondják: „nárájanád udbutó jam varnakramaha” minden betű közül az A jelzi Nárájanát, azaz Visnut. A Nárájana szó egyébként azt jelenti, Akinél menedéket lel az összes ember.
 • Az U betű minket, lelkeket takar, akik minőségében teljesen Isten azonosak vagyunk, de mennyiségünkben természetesen elenyészőek Istenhez képest. Mint pl. 1 csepp tenger víz a minden körül ölelő óceánokhoz képest. Az egyetlen egy csepp ugyanolyan kémiai összetételű, mint a hatalmas óceán, de mennyiségében természetesen jelentéktelen a hatalmas víztömeggel szemben.
 • Az M betű meg a materiális világot fedi, amit a jó Isten edzőpályának teremtett meg nekünk, hogy begyakorolhassuk az önzetlen és szeretetteljes értékrendet, hogy amikor csatlakozunk a mennyben a már teljesen megtisztult és megvilágosodott testvéreinkhez, ne legyünk olyanok, mint egy megvadult elefánt a Ming kori porcelánboltban.

Szóval az Om a világmindenségen keresztül a valóságot fedi. 

A Tat kifejezés minden Védantikus iskolában az egészet fedi, mármint mindazt az egészet, amit fent leírtam, de maga a Tat szó a jelenlétet is jelzi. Tehát, amikor azt mondjuk, hogy Om Tat Sat, tehát azt, hogy a világmindenség örök, az egy jelenben történő valóságot ír le, hiszen az örök életben nincs múlt és jövő. Hiszen az örökkévaló azt jelenti, hogy nem indult el a létezés, és vége sem lesz sohasem, tehát örök.

A Sat kifejezés meg azt jelenti, hogy örök. Amit a Védák a boldogsággal is kapcsolnak, mert amennyiben már valaki eléri az örök életet a boldogság megtapasztalás már biztos meg volt, hiszen miért is törekedne valaki az örök életre, ha az szenvedéssel és kényelmetlenséggel járna. Hiszen a boldogság nem egy lépcsőfok vagy egy elért szint. A boldogság fokozatosan változik, ahogyan mi is változunk és az értékrendünk is. Mert, ami tegnap előtt boldoggá tett minket, lehet, hogy holnap már hidegen hagy bennünket.

A boldogság érzete egy változó, vibráló, velünk élő jelenség, ami örök, ha már azt elértük.

Tehát az Om Tat Sat azt jelenti, hogy amennyiben a valósággal foglalkozunk, az Om révén, akkor tudunk a jelenben élni, amit a Tat kifejezés fed. És amikor a jelenben vagyunk és a valósággal foglalkozunk a boldogság érzete kikerülhetetlen.

Szóval Om Tat Sat, ami azt jelenti, hogy a jelenben megélt boldogság a megfelelő gyakorlatok, tettek megélése közben.

Ez érthető volt?

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Nagyon köszönöm a rengeteg köszöntést, és külön köszönöm az eljövetelt, azoknak, akik ott voltak a meglepetés buliban. Ági az én történeteimből és a telefonomból próbált tájékozódni, hogy kiket hívjon el, így sokan voltatok, de a helyszín méretet megadta egyben a befogadó kapacitást is.

Nagyon köszönöm az ajándékokat is, sőt ketten még pénzt is adtak nekem, hogy utazásra költsem. Ugyanakkor elég sokan kérdeztétek, hogy mit adjatok nekem, mert olyan igénytelen fószer vagyok a szó jó értelmében, hogy el nem tudják képzelni, hogy nekem lenne bármire is szükségem.

Szóval le írom egy ötletem, kezdjetek vele, amit akartok, és ezt a részét ennek a bejegyzésnek le is fogom venni holnap:

Korábban voltak vágyaim és ötleteim a 40. szülinapomra, sőt pontosan 3 darab is volt, de ahogy közeledtem ezek a vágyak elmúltak.

 1. Gondoltam, hogy elkezdek gyémántfülbevalókat hordani, mint az öreg dél-indiai papok.
 2. Vagy pl. gyerekkori vágyam volt, hogy fekete igazgyöngyökből legyen imaláncom. Valószínű azért, mert a kalózok mindig is szimpatikus arcok voltak, imádom a vizet és Krisna, ahogyan én Istent hívom 2 éves korom óta, a Hold uralkodó Istensége is, és az igazgyöngy a Holdhoz tartozik asztrológiailag. Meg aztán Jack Sparrow kapitány hajóját is Fekete gyöngynek hívták. Természetesen egy szép kis gyöngysort hordani kevésbé férfias jelenség, de fekete gyöngyök Tahitiről, már azért eléggé pasis. De erről is letettem, míg aztán az én drága családom ezzel állt elő, és mivel a mestereimtől kapott gyöngyökkel sikerült imalánccá formálni azt a 18 fekete gyöngyöt, amit kaptam, megszületett életem legértékesebb tárgyi darabja is.
 3. A harmadik ötletem meg az volt, hogy van egy üreges Buddha szobrom 2 éves korom óta, azt gondoltam kiönteni ezüsttel. Mondjuk egyéb szentséges töltelékeket is tudnék belerakni, de javarészt ezüsttel pakolnám meg. Én ilyen dolgokat szeretnék majd a gyerekeimre hagyni. Mert ha nekik nem lesz érték a Buddha szobor magában, legalább ott lesz a sok ezüst nekik. Mondjuk eddig úgy néz ki értékelik Apukájuk hülyeségeit.

Szóval, ha akartok nekem adni valamit, adjatok ezüstöt. 2 kritériumnak kell majd megfelelni. Keveset adjatok, és lehetőleg elfekvő darabokat. Egy félpár fülbevaló formájában, elhajlott vékony gyűrűként, vagy bármi ilyesféle módban. Erről értelem szerűen majd privátban tudunk tovább kommunikálni, mert nekem a bhaktikutir.hu oldala szent és sérthetetlen, nem arra való, hogy az én dolgaim jelenjen meg rajta. 

Hm?

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Az Om Tat Sat szútra kibontása…

 1. Radnayne Molnar Erzsebet szerint:

  Koszonom. Erre varok mar regota, hogy valaki igy osszefoglalja az erzeseimet, amik bennem mint erzes leteznek, de nem tudom tudatosan osszefoglalni.
  Koszonom, nagy segitseg volt, egy hosszu harc vegen megerositett es erot ad, hogy ezen az uton haladjak tovabb.

  Om Tat Sat:)))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük