Az idei Pancsakarma menete…

Május 10-én kezdünk, Péntek délután, 18 órától, a Kamala Mozgás Központban, a Bartók Béla út 10-12 szám alatt.

Ezt követően Szombatonként fogunk találkozni, reggel 9-től: Május 18-án és 25-én, valamint Június 1-én és 8-án. Mivel már jó idő lesz, ezeket a találkozókat a Feneketlen tónál, kint a parkban fogjuk megejteni.

A Pancsakarma menete az lesz, hogy hetente 1 alkalommal találkozunk, és ott áttárgyaljuk a teendőket, és kiosztom a szükséges gyógynövényeket, mindenkinek alkatának megfelelően.

Szóval amennyiben szeretnétek rákészülni az első találkozónkra itt megtaláltok egy Ájurvédikus alkat meghatározó tesztet, ezt töltsétek ki, hogy tudjuk milyen alkatúak vagytok, de ez rá ér a második alkalommal, mert az első héten mindenkinek ugyanaz a rákészülés menete, alkattól függetlenül.

És így meg is érkeztünk magához a kúrához!

Első hét:

Tehát Május 10-én találkozunk, és átvesszük azt, hogy mi az első hét feladatai. Nagy vonalakban Vata kiegyensúlyozás, és picit Kapha kibillentés. Sok lédús étel, sok folyadék, Vata ételeket kerülni, mindennap olajozás kívül és belül és minimum 2 melegítő eljárás, szauna, gőz, persze majd ez alkattól is függ.

2 db gyógynövényes keveréket kaptok majd kézhez. Az egyiket otthon ghíben fogjátok elkeverni, és az lesz a belső olajozáshoz szükséges cucc, és egy teának valót, amit a felkészülés utolsó napjának estéjén kell majd meg innotok. Ez fogja elősegíteni az első rítus sikerét.

Második hét:

8.nap: Reggel találkozunk, és kaptok főzetnek valót az első rítusra, ez a hányás lesz, és megbeszéljük a következő heti teendőket, főként Pitta fokozás. Majd később otthon, 12 és 14 óra között kell majd belekezdenetek a tisztításba, a meleg miatt.

Harmadik hét:

15.nap: Kaptok főzetnek valót a következő napi tisztításra, ami a has hajtás lesz, és még néhány keveréket a 3. rítushoz is. Hiszen a 2. és a 3. rítus között itt már nem 1 hét lesz, hanem csak 4 nap. És persze átvesszük a teendőinket erre a hétre is, itt a 4 napban lehet böjtölősebbre is venni figurát.

Negyedik hét:

22. nap: További főzetek a 3. rítushoz, ami a beöntés és 4 db lesz belőle, 1 hét leforgása alatt. És persze beszélgetünk.

Egyébként a jelenvilági Ájurvédában a beöntés teszi ki a 3. és a 4. rítust is, mert a tradicionális Pancsakarmában a 4. rítus a véreresztés, amit már Indiában sem csinálnak annyira. De akinek az alkatilag jó, akkor készüljön fel arra hogy ezen a héten lesz majd jó elmenni és vért adni. A Feneketlen tótól 3 perc autóval a budai véradó központ, és ott még örülnek is az embernek.

Ötödik és hatodik hét:

28. vagy 29. nap: Összeülünk és áttárgyaljuk az 5. rítust az orrba felvezetett gyógynövények menetét, ez egy 4 napos etap, és van benne cseppentés, felkenés, felszívás és gőzölés is. De az már a levezetés része. Az utolsó szakasz pedig egy 1 hetes visszaállás a szokásos életmenetre fázisban merül ki.

Itt a Pünkösdi hétvége miatt meg kell majd tárgyaljuk, hogy szeretnénk-e előbb összeülni, mint szombat reggel, azok kedvéért, akik esetleg elutaznak a hosszú hétvégére.

Már nem akarok túl hosszú enni, de még annyit, hogy lesz lehetőség különféle intenzivitású kúrák elvégzésére, ha valaki keményebben meg akarja tolni a bulit, de azt majd minden héten áttárgyaljuk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: Itt mindent megtaláltok a Pancsakarmával kapcsolatosan!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

One Response to Az idei Pancsakarma menete…

  1. Visszajelzés: Május hónap esemény naptára, 2017-re… – Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük