Az építész és a kertész spiritualisták erősségei és gyengéi…

Az Ágama/Tantra kultúra írásai sok más fajta felosztás mellett néha úgy is kategorizálja a lelkigyakorlatokat végzőket, mint építészeket és kertészeket:

Az építész erős falakat húz fel maga köré, és egyre feljebb és feljebb építkezik. Az ő hite erős, és gyakorlása szilárd. Viszont fenn áll az a veszély, hogy a falak emelésével elzárja magát másoktól, és beszorul a saját kis világába. Sőt az is előfordulhat, hogy egyre kevesebbet lát az egészből, a falak emelkedése miatt.

A kertész spiritualista próbálkozik. El ültet ezt-azt és várja a fejleményeket. Ami működik azt tovább viszi, ami viszont nem működik, azzal nem bajlódik tovább. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bizonyos lelkigyakorlatok ne működnének. De azt igen, hogy az adott illetőnek nem.

Senkinek sem kell hibásnak lennie, egyszerűen nem működik. Ahogyan mondjuk az agyagos talajból sem fejlődik az a növény megfelelően, ami homokos-száraz földet igényel. Ilyenkor jöhet a földcsere, vagy a növény csere, vagy a technológia csere. Ilyen a kertész spiritualisták élet és lelkigyakorlata. 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Saját Szektánk Értékrendje, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük