Az építész és a kertész spiritualisták erősségei és gyengéi…

Az Ágama/Tantra kultúra írásai sok más fajta felosztás mellett néha úgy is kategorizálja a lelkigyakorlatokat végzőket, mint építészeket és kertészeket:

Az építész erős falakat húz fel maga köré, és egyre feljebb és feljebb építkezik. Az ő hite erős, és gyakorlása szilárd. Viszont fenn áll az a veszély, hogy a falak emelésével elzárja magát másoktól, és beszorul a saját kis világába. Sőt az is előfordulhat, hogy egyre kevesebbet lát az egészből, a falak emelkedése miatt.

A kertész spiritualista próbálkozik. El ültet ezt-azt és várja a fejleményeket. Ami működik azt tovább viszi, ami viszont nem működik, azzal nem bajlódik tovább. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bizonyos lelkigyakorlatok ne működnének. De azt igen, hogy az adott illetőnek nem.

Senkinek sem kell hibásnak lennie, egyszerűen nem működik. Ahogyan mondjuk az agyagos talajból sem fejlődik az a növény megfelelően, ami homokos-száraz földet igényel. Ilyenkor jöhet a földcsere, vagy a növény csere, vagy a technológia csere. Ilyen a kertész spiritualisták élet és lelkigyakorlata. 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Saját Szektánk Értékrendje, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .