Egy rövid tanítás a Mahabharatából a nők tiszteletéről…

A Védikus történelem egyik legnagyobb harcosa Bhisma volt, aki egy fogadalom miatt egész életében cölibátusban élt. Viszont aktív szerepet vállalt több királyi család sarjainak nevelésében és edzésében.

Egy áldás végett Bhisma maga választhatta meg halálának pillanatát, így hiába érte számtalan sérülés a kukurshétrai csatában, ő úgy döntött, hogy halálával meg várja a csata végét. Sőt a csata végeztével még egy elég széles spektrumú tanítást is leadott a Pándaváknak, Krisna unokatestvéreinek.

Ebben a tanításban szó esett a politológiától a mantrákig, közgazdaságtantól a védikus építészetig. Valamint Bhisma azt is szóba hozta, hogy mennyire tiszteletre méltóak a nők, és, hogy minden tekintetben egyenlőek a férfiakkal. Sőt azt mondta:

“Minden férfinak nő ad életet. Egy nő hozza a világra, és egy vagy több nő neveli fel. Nők tanítják és nők gondoskodnak róla. A férfi ha szerencsés, akkor talál maga mellé egy nőt, aki szereti és társa egész életében. Így az a férfi, aki nem tiszteli a nőket, valójában nem is férfi!” 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Bhakti Kutir | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .