Egy rövid tanítás a Mahabharatából a nők tiszteletéről…

A Védikus történelem egyik legnagyobb harcosa Bhisma volt, aki egy fogadalom miatt egész életében cölibátusban élt. Viszont aktív szerepet vállalt több királyi család sarjainak nevelésében és edzésében.

Egy áldás végett Bhisma maga választhatta meg halálának pillanatát, így hiába érte számtalan sérülés a kukurshétrai csatában, ő úgy döntött, hogy halálával meg várja a csata végét. Sőt a csata végeztével még egy elég széles spektrumú tanítást is leadott a Pándaváknak, Krisna unokatestvéreinek.

Ebben a tanításban szó esett a politológiától a mantrákig, közgazdaságtantól a védikus építészetig. Valamint Bhisma azt is szóba hozta, hogy mennyire tiszteletre méltóak a nők, és, hogy minden tekintetben egyenlőek a férfiakkal. Sőt azt mondta:

“Minden férfinak nő ad életet. Egy nő hozza a világra, és egy vagy több nő neveli fel. Nők tanítják és nők gondoskodnak róla. A férfi ha szerencsés, akkor talál maga mellé egy nőt, aki szereti és társa egész életében. Így az a férfi, aki nem tiszteli a nőket, valójában nem is férfi!” 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Bhakti Kutir | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük