A világ eddig elismert legrégebbi nyomtatott könyve a Gyémánt Szútra…

Mostanában elég sokat kutatok ősi ázsiai írások után, és ez az infó teljesen véletlenül jött velem szembe, íme:

Stein Aurél 1907-ben már a második nagy kutató útjának közepén járt közép Ázsiában, amikor hírt kapott arról, hogy Turpan városában, egy barlang kolostorban felfedeztek egy óriási mennyiségű kéziratot.

Mint később kiderült, a kolostor taoista gondnoka több 10 ezer tekercset talált egy ál-fal mögött, amit már 1904-ben visszafalazott, mert a helyi hatalom úgy gondolta, hogy túl sok lenne annak az elszállítási költsége.

A 868-ban nyomtatott Gyémánt Szútra képes része…

Stein Aurél azonnal lecsapott a tekercsekre, és több mint 40 ezer tekercset válogatott ki a barlangból! Nemcsak írásokat, hanem ősrégi festményeket is. 130 fontnyi készpénzt hagyott hátra a gondnok szerzetesnek, mint adományt a kutató munkája ellenében.

A fáma úgy tartja, hogy az elhurcolt tekercsek 5 köbméternyi leletként érkeztem meg a British Múzeumba.

Ezek között a tekercsek között találtak rá egy, több mint 4 méter hosszú nyomtatott Gyémánt Szútrára, amin dátum is volt. A könyvet 868. május 11-én nyomtattak és ingyenes forgalmazásra szánták, mint felajánlás az emberiség javára!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Mese folyamok óceánja, Utazás
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük