A világ eddig elismert legrégebbi nyomtatott könyve a Gyémánt Szútra…

Mostanában elég sokat kutatok ősi ázsiai írások után, és ez az infó teljesen véletlenül jött velem szembe, íme:

Stein Aurél 1907-ben már a második nagy kutató útjának közepén járt közép Ázsiában, amikor hírt kapott arról, hogy Turpan városában, egy barlang kolostorban felfedeztek egy óriási mennyiségű kéziratot.

Mint később kiderült, a kolostor taoista gondnoka több 10 ezer tekercset talált egy ál-fal mögött, amit már 1904-ben visszafalazott, mert a helyi hatalom úgy gondolta, hogy túl sok lenne annak az elszállítási költsége.

A 868-ban nyomtatott Gyémánt Szútra képes része…

Stein Aurél azonnal lecsapott a tekercsekre, és több mint 40 ezer tekercset válogatott ki a barlangból! Nemcsak írásokat, hanem ősrégi festményeket is. 130 fontnyi készpénzt hagyott hátra a gondnok szerzetesnek, mint adományt a kutató munkája ellenében.

A fáma úgy tartja, hogy az elhurcolt tekercsek 5 köbméternyi leletként érkeztem meg a British Múzeumba.

Ezek között a tekercsek között találtak rá egy, több mint 4 méter hosszú nyomtatott Gyémánt Szútrára, amin dátum is volt. A könyvet 868. május 11-én nyomtattak és ingyenes forgalmazásra szánták, mint felajánlás az emberiség javára!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Orientális Mesék, Utazás
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .