A világ eddig elismert legrégebbi nyomtatott könyve a Gyémánt Szútra…

Mostanában elég sokat kutatok ősi ázsiai írások után, és ez az infó teljesen véletlenül jött velem szembe, íme:

Stein Aurél 1907-ben már a második nagy kutató útjának közepén járt közép Ázsiában, amikor hírt kapott arról, hogy Turpan városában, egy barlang kolostorban felfedeztek egy óriási mennyiségű kéziratot.

Mint később kiderült, a kolostor taoista gondnoka több 10 ezer tekercset talált egy ál-fal mögött, amit már 1904-ben visszafalazott, mert a helyi hatalom úgy gondolta, hogy túl sok lenne annak az elszállítási költsége.

A 868-ban nyomtatott Gyémánt Szútra képes része…

Stein Aurél azonnal lecsapott a tekercsekre, és több mint 40 ezer tekercset válogatott ki a barlangból! Nemcsak írásokat, hanem ősrégi festményeket is. 130 fontnyi készpénzt hagyott hátra a gondnok szerzetesnek, mint adományt a kutató munkája ellenében.

A fáma úgy tartja, hogy az elhurcolt tekercsek 5 köbméternyi leletként érkeztem meg a British Múzeumba.

Ezek között a tekercsek között találtak rá egy, több mint 4 méter hosszú nyomtatott Gyémánt Szútrára, amin dátum is volt. A könyvet 868. május 11-én nyomtattak és ingyenes forgalmazásra szánták, mint felajánlás az emberiség javára!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Mese folyamok óceánja, Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük