A Kutir Májusi Születésű Vegetáriánusai: Joe Namath és John Salley

joe-namath.iii_1A magyar származású Joe Namath 1943. Május 31-én született. Középiskoláig az amerikai sportok nagy hármasának mindegyikében játszott.

Kosárlabdában, az ő idejében középiskolai szinten nagyon ritka volt a zsákolás, de Joe Namath rendszeresen csinálta a meccseken. 1960-ban az általa vezetett amerikai foci csapat 10-0-ás mérleggel nyerte meg a bajnokságot. Mellette baseballozott is.

Főiskolára menet 6 baseball csapat ajánlott fel neki ösztöndíjat, köztük a Yankees, a Mets, az Indians és a Reds is, amelyek minden idők legnagyobb csapatai az amerikai baseball történetében.

Az alabamai egyetem amerikai foci ösztöndíját fogadta el, ahol a csapat edzője azt mondta, hogy: „az egész edző pályafutásom legjobb döntése az volt, hogy Joe Namath-ot leszerződtettem az iskolánknak.”

3 év alatt 29-4 rekord mérleget ért el csapatával. Nem is fejezte be az iskolát, mert 2 liga is kivásárolta az iskolapadból, ezzel megkezdve profi pályafutását. Abban az időben a 427 ezer dolláros éves fizetése rekord volt. Az év újonca lett, és 2 évvel később ő lett az első irányító, aki 4000 passzolt yard fölé jutott 14 meccsen belül. Ez a rekord 12 éven át megdönthetetlennek bizonyult.

Az első 4 évében, térdsérülései ellenére, mindig benne volt az év csapatában. Volt olyan időszak, amikor félidőben rendszeresen le kellett csapolni a térdeit, hogy ki tudjon állni a második játékrészre is.

Az 1968-as döntőben 3 touch down passzt dobott, és ezzel bajnokok lettek és Namathot választották Amerikában az Év Sportolójának. 1969-ben a 2 foci liga egybeolvadt, és azt a döntőt is megnyerte a New York Jets Namath vezényletével, ahol a meccs játékosaként is tündökölt az irányító.

Mai napig Joe Namath az egyetlen irányító, az amerikai futball történetében, aki bajnokságot nyert főiskola, liga és világbajnoki szinten egyaránt.

Sok-sok évvel visszavonulása után mindkét térdét műprotézisre cserélték. 2007-ben befejezte a főiskolát.

Természetesen Joe Namath vegetáriánus és az ő ikonikus mondata volt az: „nem kell húst enni ahhoz, hogy amerikai focit játsszál profi szinten.”

johnsalleyJohn Salley 1964. Május 16-án született.

Főiskolán a Georgia Tech csapatában játszott, és diplomája után a mez számát visszavonultatta a csapat, ami igen ritka iskolai szinten.

Ő az első NBA játékos, aki 3 különböző csapattal is nyert bajnokságot.

1995-ben Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman (aki szintén vegetáriánus), James Edwards és ő alkotta azt a bajnokcsapatot, akik az alapszakaszban 82 meccsből 72-t megnyertek.

2000-ben visszavonult és azt mondta: „Én vagyok az első ember, aki 4 bajnoki gyűrűt nyert, 3 csapattal, 3 évtizedben, 2 évszázadra széthúzva.” És igaza van.

John Salley nemcsak vegán, de nagyon komoly aktivista is, aki hírnevét is latba dobja az állatok védelme érdekében.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük