A Kutir Májusi Születésű Vegetáriánusai: Joe Namath és John Salley

joe-namath.iii_1A magyar származású Joe Namath 1943. Május 31-én született. Középiskoláig az amerikai sportok nagy hármasának mindegyikében játszott.

Kosárlabdában, az ő idejében középiskolai szinten nagyon ritka volt a zsákolás, de Joe Namath rendszeresen csinálta a meccseken. 1960-ban az általa vezetett amerikai foci csapat 10-0-ás mérleggel nyerte meg a bajnokságot. Mellette baseballozott is.

Főiskolára menet 6 baseball csapat ajánlott fel neki ösztöndíjat, köztük a Yankees, a Mets, az Indians és a Reds is, amelyek minden idők legnagyobb csapatai az amerikai baseball történetében.

Az alabamai egyetem amerikai foci ösztöndíját fogadta el, ahol a csapat edzője azt mondta, hogy: „az egész edző pályafutásom legjobb döntése az volt, hogy Joe Namath-ot leszerződtettem az iskolánknak.”

3 év alatt 29-4 rekord mérleget ért el csapatával. Nem is fejezte be az iskolát, mert 2 liga is kivásárolta az iskolapadból, ezzel megkezdve profi pályafutását. Abban az időben a 427 ezer dolláros éves fizetése rekord volt. Az év újonca lett, és 2 évvel később ő lett az első irányító, aki 4000 passzolt yard fölé jutott 14 meccsen belül. Ez a rekord 12 éven át megdönthetetlennek bizonyult.

Az első 4 évében, térdsérülései ellenére, mindig benne volt az év csapatában. Volt olyan időszak, amikor félidőben rendszeresen le kellett csapolni a térdeit, hogy ki tudjon állni a második játékrészre is.

Az 1968-as döntőben 3 touch down passzt dobott, és ezzel bajnokok lettek és Namathot választották Amerikában az Év Sportolójának. 1969-ben a 2 foci liga egybeolvadt, és azt a döntőt is megnyerte a New York Jets Namath vezényletével, ahol a meccs játékosaként is tündökölt az irányító.

Mai napig Joe Namath az egyetlen irányító, az amerikai futball történetében, aki bajnokságot nyert főiskola, liga és világbajnoki szinten egyaránt.

Sok-sok évvel visszavonulása után mindkét térdét műprotézisre cserélték. 2007-ben befejezte a főiskolát.

Természetesen Joe Namath vegetáriánus és az ő ikonikus mondata volt az: „nem kell húst enni ahhoz, hogy amerikai focit játsszál profi szinten.”

johnsalleyJohn Salley 1964. Május 16-án született.

Főiskolán a Georgia Tech csapatában játszott, és diplomája után a mez számát visszavonultatta a csapat, ami igen ritka iskolai szinten.

Ő az első NBA játékos, aki 3 különböző csapattal is nyert bajnokságot.

1995-ben Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman (aki szintén vegetáriánus), James Edwards és ő alkotta azt a bajnokcsapatot, akik az alapszakaszban 82 meccsből 72-t megnyertek.

2000-ben visszavonult és azt mondta: „Én vagyok az első ember, aki 4 bajnoki gyűrűt nyert, 3 csapattal, 3 évtizedben, 2 évszázadra széthúzva.” És igaza van.

John Salley nemcsak vegán, de nagyon komoly aktivista is, aki hírnevét is latba dobja az állatok védelme érdekében.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük