A Kutir heti Ájurvéda Receptje: Giga Fogyás, avagy zsírégetés mesterfokon

Gondoltam még bedobom az Über Mega Felesleg Leadás mondatot a címbe, hogy a nyugati reklám világnak is megfeleljen az első benyomás, de a giga szó használata azért sok más kifejezést helyettesít.

ájurvédikus alkatok a testépítésben

A profi testépítésben már évtizedek óta használják a különböző felépítésű sportolókra az ekto-, mezo- és endo-morf kifejezést, amelyek nagyjából a Vata-Pitta-Kapha alkatoknak felelnek meg. Ebből a szempontból még a nagy Arnold Schwarzenegger is „csak” pitta testalkatú…

Mint már írottam vala, az Ájurvédában nincs fogyókúra. Létezik méregtelenítés, felesleg leadás, és kúrák, aminek hatása az, hogy az ember lefogy, de nem az a fő cél, hogy valaki legebedjen. Mindenki egyedi alkat, és a Kaphák úgy is tudnak egészségesek lenni, és harmóniában élni, hogy van rajtuk egy kis extra párnázottság. De ha már a nyugati világban az szép, sikeres és boldog, aki vékony, ám legyen, írok róla.

Az Ájurvéda mindent 2 irányból közelít meg. Pravritti és Nivritti Márgnak hívják ezeket a megközelítéseket. Az egyik fokozó, a másik csökkentő folyamatot helyezz előtérbe.

Pl., ha valaki nagyon Pitta, akkor előfordul, hogy a nyári melegben fény érzékenyé válik a szeme, kicsit savasabb lesz a gyomra, és/vagy kicsattan a bőre is. Az Ájurvédában az egyik megközelítés az lenne, hogy csökkentsük a hőt és a hőt fokozó dolgokat életvitelszerűen, a másik, hogy fokozzuk a hűtő hatású dolgokat a mindennapokban.

és ez a fent említett rendszer, mindenre ráhúzható. Tehát ahhoz, hogy valaki súlyt adjon le, vagy több kalóriát éget, mint amennyit bevisz, vagy kevesebb kalóriát fogyaszt, mint amennyit úgy általában mozog. Pravritti és Nivritti Márg.

Az Ájurvéda azért nem hisz a fogyókúrában, hanem inkább az alkatunknak megfelelő életvitelben, mert nem helyesen végezve az önsanyargató diéták, nem is annyira egészségesek. Dr. Atkins is szívrohamban halt meg szegény, saját diétás rendszerét követve.

Az Ájurvéda szerint azért eszünk, hogy éljünk, és nem fordítva. Könnyű átesni a ló túloldalára. Persze nyugaton főként az elhízásról halunk, és volt már olyan a Newsweek címlap is, amin egy kisbaba, kezében sült krumplival, azt mondja, hogy mire nagy leszek 300 font lesz a súlyom, de az anorexia és a krónikus vékonyság is előretörőben van a világban, csak az jobban elfogadott, hogyha valaki túl vékony, mint az, aki túl kerek.

Az apropója is az ennek a cikknek, hogy pár éve egy nagyon érdekes beszélgetést folytattam valakivel (sajnos nem jöttem rá, hogyan lehet kommenteket editálni, így nem tudtam feltenni a leveleit a honlapra, mert írt egy-két vicces megjegyzést másokról név szerint), aki el volt hűlve attól, hogy én, aki vegetáriánus és jógázik, hogyan lehetek 110 kilo.

Ennek hatására életemben először Ájurvédikusan is megfigyeltem magamat. Változtattam 2 dolgot az életemben, és 1 hónap leforgása alatt, ruhában 101 kilót nyomtam a mérlegen.

Most nem untatlak benneteket a részletekkel, de főként az volt a változások alapja, hogy figyelembe vettem a saját alkati adottságomat és, hogy ebből eredendően mit kellene, és mit nem kellene tennem.

De, hogy ne érje szó a ház elejét, leírom azt is, ami még segíthetett, és nagyon sokat. Viszont ezt a kúrát csak melegben szabad csinálni:

Reggel az első pisilés előtt, 1 pohár citromos víz. Még reggeli előtt langyos vízben 1/2 teáskanál fehér kurkuma (a fehér kurkuma helyettesíthető rendes kurkumával, így is hatékony, nem persze annyira de jó), ugyanannyi amlával és egy kicsi mézzel. Délben 1 pohár mézes víz. Este, megint az amla, kurkuma, méz keverék.

Garantáltan fogyás, mint állat.

Persze a keverékeken felül kell enni, és inni is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

17 Responses to A Kutir heti Ájurvéda Receptje: Giga Fogyás, avagy zsírégetés mesterfokon

 1. bounty102 szerint:

  Ezen kivül semmi evés és folyadék nem megy a szervezetbe? Erről nem irtak.
  És hol lehet egyáltalán fehér kurkumát kapni Magyarországon?
  Mennyi ideig lehet büntetlenül, minden más ásványi anyag és ső nélkül ennyi folyadékkal elélni?

  Ha ilyesmit leir valaki, akkor ezt a néhány apró de fontos részletet nem hagyhatná ki.
  Ettől komolytalanná válik akkor az egész 🙁

  • Goredas Goredas szerint:

   húh, sajnálom a félre értést, biztos még új a honlapunkon. az ájurvéda nem hisz az extrém dolgokban, tehát az ivás az kifejezetten szorgalmazott, az élet minden területén és szakaszán, és itt a szimpla folyadék ivásra gondoltam, nem a szesz fogyasztásra. és általában az evés is ajánlott minden kúránál. az ájurvéda szerint a nem evés kúra max egy évben egyszer mehet, és az is hozzáértők felügyelete mellett, csak. om tat sat

 2. Hódos Andi szerint:

  Ádám, a pontos arányokat add meg légy szi és a beszerzési forrást is.

 3. Ferge László szerint:

  Hari mesterem! Honnan szerezhetek kis országunkban fehér kurkumát?

 4. Koreny Tímea szerint:

  JÓ napot!
  Mi az az amla? hol lehet beszerezni?
  Üdvözlettel :TÍmea

 5. Krisztina szerint:

  Szia Tündérmackóvezér!

  A fűszeres, illetve mézes víz evés előtt, -után, vagy -helyett fogyasztandó???

 6. Viki szerint:

  És csak ennyit lehet fogyasztani egy nap? Az elég kemény 🙂
  Vagy hozzá egy kis lájtos kajázás?

  • Goredas Goredas szerint:

   persze kaja mehet mellé, az minél jobban sikerül, annál gyorsabban megy a fogyás is. mondjuk egy teljes ájurvédikus kúra mellé, napi ötszöt kaja, este nem nehezet, kapháknak, sok nyerset, stb. dinamit hatás! om tat sat

 7. Végh Marika szerint:

  Ádám!, hogy valami jót is mondjak a kurkuma ugyan nem segített fogyni, de úgy érzem, hogy az ízületek állapotán segített, mert a tavalyi évhez képest idén már sokkal jobban tudok a kertben kapirgálni.
  A javasolt fogyást segítő összetételt még megbeszéljük asztrológiai óra előtt vagy szünetben. Nem erőltetném annyira a fogyást, de a magas vérnyomás meg a cukor miatt jó lenne, illetve a doki folyton piszkál ezért.
  Szeretettel ölellek
  Marika

 8. Piroska szerint:

  A fehér kurkuma azonos az itthon kapható sárgával?

 9. Attila szerint:

  amla helyett rakjatok almát 🙂 tök mindegy 🙂

 10. Pogany Agi szerint:

  Szia Adam,
  Nagyon nehez beloled barmilyen valaszt kicsikarni:-(
  Pedig erdekelne, hogy tartasz-e joga orakat szeptembertol Budapesten?
  Egyebkent is szeretnek elmenni Hozzad egy konzultaciora, leszel..?
  Ezzel a kuraval kapcsolatban pedig azt szeretnem kerdezni, mi a velemenyed arrol, hogy akinek osztrogen dominanciaja van, kerulnie kell a kurkumat?
  Koszonettel, agi

 11. Bea szerint:

  Szia Ádám!
  Írod,hogy ezt a kúrát csak melegben szabad csinálni.Érdeklődnék hogy miért?
  Köszönöm a választ.Bea

 12. Andi szerint:

  Írod, csak melegben. És hidegben? Még január van, nem várnék májusig… 🙂 köszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük