A hét Ájurvédikus receptje: Nyálkahártya kiszáradás ellen…

Amoil nyálkahártyáink épségére mindig vigyáznunk kell! Tavasszal és nyáron az allergiák miatt, az őszi és a téli hidegek idején meg azért mert ilyenkor általában kevesebb folyadékot szoktunk inni, ami kiszáríthatja ezt a védelmi vonalunkat, nem is beszélve arról, hogy a legtöbbféle fűtés rendszer hihetetlenül szárítja a levegőt.

Az orr nyálkahártyánk egy szempontból arra való, hogy melegítse és nedvesítse a belélegzett levegőt, hogy a tüdőnk ne száradjon ki, meg arra is, hogy védje a szervezetünket az ellen, hogy nyavalyákat szedjünk össze.

Természetesen a párologtatás otthonunkban/munkahelyünkön sokat segít, a több folyadék bevitel meg még többet, de ami a legeredményesebb, főleg ha a nyavalyákat nézzük, az orr nyálkahártyánk megerősítése.

Erre való a mustármag olaj. Hiszen az egyetlen olaj, ami az Ájurvéda szerint minden testnyílásunkba kenhető, az a mustármag olaj. Ami a betegséges időkben azért is külön hatékony, mert antibakteriális és vírusölő hatású is egyben.

Tehát, naponta 1-2 alkalommal kenjünk fel az orrunkba egy kis mustármag olajt.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .