A Hét Ájurvédikus receptje: Hűsítő Limonádé és a Cshász…

borsVégre elkezdett picit melegebb lenni, így gondoltam, hogy optimistán leírok egy receptet, ami igazán jól működik akár extrém melegben is.

Nagyon egyszerű az egész, citrom helyett borsot rakunk a vízbe, de ugyanúgy készítjük el, mint a limonádét, így mehet bele cukor is. Tehát az recept nem más, mint fekete bors, cukor és víz.

Sőt ez ki is próbáltam már, egy elég komoly terheléses stressz teszten! 1996-ban egy indiai vallási ünnepen, Puriban a szekérfesztiválon, hogy jobban lássam a történéseket röpke 11 órát kellett a tűző napon állnom. Mindezt júliusban! A borsos, cukros vízzel én végig bírtam az ipart, de szerencsétlen helyiek, akik azért alapból jobban bírják a meleget, mint mi európaiak, elég szépen hullottak körülöttem. Úgy kellett őket kiadogatni kézről kézre a tömeg felett az első segély sátrakig és/vagy mentőautókig!

Szóval a recept egy bevált és kipróbált cucc!

Most vettem észre, hogy milyen rövidke lett ez a kis bejegyzés, így íme, még egy finom, hűsítő és egészséges recept:

Indiában ez úgy hívják Chaas: ejtsd cshász, és ez egy író ital:

Az Ájurvéda szerint az emberi szervezetnek legkönnyebben feldolgozható fehérje a chaas. Lásd a testépítők is ezt nyomják, időtlen idők óta, mert ez a legjobb. Persze ők ezt por formában vásárolják, míg a recepthez itt maga a folyadék lenne az ideális.

Viszont mostanában már láttam írót nagy boltokba, pici fél literes kiszerelésben, étkezési író néven futni. Én nagyon szeretem az ízét, de mások már mondták, hogy meg kell szokni egy kicsit. Ha a megszokás nem megy, helyettesíthetjük az írót fele víz, fele joghurttal is, ami szintén működik az Ájurvédikus hűsítő italokban.

Maga a recept: Pici ghín kipattogtatunk fekete mustármagot, ráöntjük az írót, majd picit sózzuk ízlés szerint fekete vagy normál sóval (szerintem a fekete só a recepthez), és amikor levesszük a tűzről, még hozzá teszünk egy kis friss, apróra vágott koriander levelet. Ez a világ legjobb és legegészségesebb üdítője!

Jó fogyasztást,

Baktai Ádám

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

6 Responses to A Hét Ájurvédikus receptje: Hűsítő Limonádé és a Cshász…

 1. l.kriszti szerint:

  Ezt a limonádé receptet ki kell próbálni! Kár, hogy nem olvastam előbb, a mai hőségben biztos jól jött volna 🙂

 2. l.kriszti szerint:

  A bors tényleg bevált 36 fokban, tűző napon Szekérfesztiválon is 🙂

 3. Visszajelzés: Puri és a Szekérfesztivál… | Bhakti Kutir

 4. SCHIDLÓ ÉVA szerint:

  Kedves Ádám!
  Bocsánat,hogy itt ès most kérdezem,de harmadik napja kínlódom ezzel a vírusos nyári influenzával:kiver a víz,,szédülés,hányás,hasmenés.Azért zavarlak csak vele,mert nekem kellene ellátnom a páromat meg a kutyusokat,holnap felülvizsgálatra kellene őt kísérnem,szóval muszáj lenne jobban lennem.Kérlek,segíts,mivel győzhetném le ezt az évek óta bennem tartózkodó vírust!?
  Köszönöm,ha válaszolsz:
  Macika(dagadt,vörös okostojás a tanfolyamról,meg a párommsl is jártunk Nálad)

 5. Ranikó szerint:

  A chaas készítésekor a frissítőt melegen kell fogyasztani? Az írót is meg kell melegíteni, vagy a mustármag kipattogtatása után már leveszem a tűzről?
  Egyébként az első receptet plusz citrommal próbáltam, Szekérfesztiválon életmentő volt. Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük