A csidambara-i Natarádzsa (Siva) templom…

Dél-Indiában, a sok-sok ezer templom közül 5 Siva templom különleges besorolásnak örvend! Ugyanis ez az 5 templom a világunkat alkotó elemekhez kapcsolódnak. A földhöz, a vízhez, a tűzhöz, a levegőhöz és az éterhez.

A Csidambaramban található Natarádzsa templom tartozik az éterhez. Ez egy több mint 1000 éves templom komplexum és a folyamatos bővítések és hozzáépítések végett hatalmas területen helyezkedik el, mindenféle kisebb és nagyobb épületekkel, oszlopcsarnokokkal tarkítva.

A fő templom épület teteje 41 méter magas és 21, 600 aranylemezzel lett beborítva, amelyekbe egyesével bele van vésve Siva 5 szótagú mantrája, a Pancsaksara mantra (óm namah sivája). Ezek a lemezek 72,000 szöggel lettek rögzítve. Mindez azért, mert a jóga filozófiája szerint az ember naponta 21, 600 lélegzetet vesz, és maga a prána, az életet adó levegő 72,000 nádin vagyis idegpályán keresztül áramlik szerteszét az emberi testben.

Egyébként az aranytetőt egy a Csola dinasztiához tartozó király, Parantaka építette a 10. században. Maharádzsa Parantaka, mint hívő lélek önmagát, mindig úgy jellemezte, mint „Dongó az Úr Siva lótuszlábainál”.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, India ezer árnyalata, Jóga, Utazás/Zarándoklatok, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük