Srípád Madhvácsárja, egy rövid bemutató…

Srípád Madhvácsárja (röviden Madhva), más néven Ánanda Tirtha középkori vaisnava (Visnu hívő) filozófus. Sankara és Rámánudzsa mellett a középkori India egyik meghatározó védanta iskolájának megalapítója.

Születésének és halálának pontos időpontjai kérdésesek, életét 1199-1278, illetve 1238-1317 évek közé sorolják. Az eltérésektől függetlenül a feljegyzések megegyeznek abban, hogy Madhva 79 évet élt. (Sőt, azt is tudjuk pontosan, hogy Madhvácsárja azon a napon született, amikor Ráma győzelmét ünnepeljük Rávan felett!)

A mai Karnátaka állam területén született és már tizenévesen beavatást nyert a szannjászi rendbe (életre szóló cölibátusban élő szerzetesi rend).

Élete folyamán 37 nagyszabású művet írt, köztük 13 magyarázó kommentárt a főbb upanisádokhoz, valamint a Bhagavad Gítához és a Brahma Szútrához is.

Élete folyamán egy 8 templomot számláló közösséget hozott létre, amelynek a székhelye Udupi tengerparti városkájában. Ezekben a templomokban a tanításait őrző tanítványi láncolata a mai napig él és működik.

Madhva egyaránt szembehelyezkedett Sankara kettősség-nélküliséget (advaita) hirdető monizmusával és Rámánudzsa korlátozott monizmusával (visista advaita) is. Ő a feloldhatatlan kettősség létét tanította, tanát dvaita védantának, dualista védantának nevezik.

Ennek megfelelően Madhva tanításai öt kettősségen alapulnak:

  • Isten és a lélek különbsége.
  • Isten és az anyag különbsége.
  • Az egyéni lélek és az anyag különbsége.
  • A lelkek különbözősége (lásd felszabadult és az anyaggal azonosuló lelkek).
  • Az anyag individuális alkotóelemeinek különbsége (lásd föld, víz, tűz, levegő és éter).

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a keleti kultúrtudományok szakértője

Ui: Ezt az írást csak szimplán kiollóztam az Upanisád Gyűjtemény első kötetéből

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Bhakti Kutir, Saját Szektánk Értékrendje, Upanisádok, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük