Már évek óta próbálom mindenféle tanácsokkal és receptekkel feldobni a téli vegetáriánus étkezésünket. Sőt meg zöldség tárolási tippeket is írtam nektek, meg hát ott volt a fantasztikus csípős leves recept is, ami elképesztően jól hat a testhőháztartásunkra.
Ezen a gondolat meneten tovább haladva arra gondoltam, hogy előrobbantok egy titkos receptet, ami személy szerint az egyik kedvenc fogásom a felfoghatatlan mennyiségű indiai ételek tárházában. Íme, a vegetáriánus „Zsírfőzelék”, azaz a Paneer Butter Maszala elkészítési módja:
Az egyszerűség kedvéért nagyjából egy kilós adagot állítunk elő.
Két liter 3,5%os tejet összerántunk házi sajtnak. Erről már írtam, de nagyjából csak azt kell tenni, hogy a kb. 65 fokos tejből kiveszünk egy pohárnyit és egy kevés citromlével összerántjuk, majd ezt a keveréket hozzá öntjük a többi tejhez, és éppen hogy kavargatva elkészítjük a sajtot, amit utána ruhán keresztül átszűrünk.
(Az utóbbi években annyira gyenge felhozatal a boltokban kapható tej, hogy nem nagyon szokott összeugrani a tej, így elkezdtem kísérletezni alternatívákkal. Szerintem a házi sajtra a legjobb alternatíva a nádudvari túró. És ez itt nem a reklám helye, csak az össze cucc közül amit kipróbáltam, és ez nem volt kevés variáció ez volt a legjobb.)
Miután picit lecsöpögött a cucc, ez kb. 300 grammnyi sajtot jelent, hozzáadunk ugyanannyi vajat és lassú tűzön elkezdjük összefőzni őket. Amikor a sajt és a vaj elkezd szétválni, sózzunk és borsozzunk, mehet egy pici kurkuma is a színe végett, és hozzáadunk szintén 300 gramm paradicsom szószt. Nem a konzerv sűrítményt, hanem a picit folyósabb anyagot.
Amikor már ez is elkezd szétválni, levesszük a tűzről és utólag megszórjuk egy kis őrölt és szárazon pirított görögszénával, vagy lepkeszegmaggal.
Természetesen ez egy zsírégető kaja, de télen belefér, fűtsünk rá a hidegre.
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője