A 7 Ájurvéda Receptje: Téli Elemózsia, Vegetáriánus Zsírfőzelék…

pbmMár évek óta próbálom mindenféle tanácsokkal és receptekkel feldobni a téli vegetáriánus étkezésünket. Sőt meg zöldség tárolási tippeket is írtam nektek, meg hát ott volt a fantasztikus csípős leves recept is, ami elképesztően jól hat a testhőháztartásunkra.

Ezen a gondolat meneten tovább haladva arra gondoltam, hogy előrobbantok egy titkos receptet, ami személy szerint az egyik kedvenc fogásom a felfoghatatlan mennyiségű indiai ételek tárházában. Íme, a vegetáriánus „Zsírfőzelék”, azaz a Paneer Butter Maszala elkészítési módja:

Az egyszerűség kedvéért nagyjából egy kilós adagot állítunk elő.

Két liter 3,5%os tejet összerántunk házi sajtnak. Erről már írtam, de nagyjából csak azt kell tenni, hogy a kb. 65 fokos tejből kiveszünk egy pohárnyit és egy kevés citromlével összerántjuk, majd ezt a keveréket hozzá öntjük a többi tejhez, és éppen hogy kavargatva elkészítjük a sajtot, amit utána ruhán keresztül átszűrünk.

(Az utóbbi években annyira gyenge felhozatal a boltokban kapható tej, hogy nem nagyon szokott összeugrani a tej, így elkezdtem kísérletezni alternatívákkal.  Szerintem a házi sajtra a legjobb alternatíva a nádudvari túró. És ez itt nem a reklám helye, csak az össze cucc közül amit kipróbáltam, és ez nem volt kevés variáció ez volt a legjobb.)

Miután picit lecsöpögött a cucc, ez kb. 300 grammnyi sajtot jelent, hozzáadunk ugyanannyi vajat és lassú tűzön elkezdjük összefőzni őket. Amikor a sajt és a vaj elkezd szétválni, sózzunk és borsozzunk, mehet egy pici kurkuma is a színe végett, és hozzáadunk szintén 300 gramm paradicsom szószt. Nem a konzerv sűrítményt, hanem a picit folyósabb anyagot.

Amikor már ez is elkezd szétválni, levesszük a tűzről és utólag megszórjuk egy kis őrölt és szárazon pirított görögszénával, vagy lepkeszegmaggal.

Természetesen ez egy zsírégető kaja, de télen belefér, fűtsünk rá a hidegre.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .