A 7 Ájurvéda Receptje: Téli Elemózsia, Vegetáriánus Zsírfőzelék…

pbmMár évek óta próbálom mindenféle tanácsokkal és receptekkel feldobni a téli vegetáriánus étkezésünket. Sőt meg zöldség tárolási tippeket is írtam nektek, meg hát ott volt a fantasztikus csípős leves recept is, ami elképesztően jól hat a testhőháztartásunkra.

Ezen a gondolat meneten tovább haladva arra gondoltam, hogy előrobbantok egy titkos receptet, ami személy szerint az egyik kedvenc fogásom a felfoghatatlan mennyiségű indiai ételek tárházában. Íme, a vegetáriánus „Zsírfőzelék”, azaz a Paneer Butter Maszala elkészítési módja:

Az egyszerűség kedvéért nagyjából egy kilós adagot állítunk elő.

Két liter 3,5%os tejet összerántunk házi sajtnak. Erről már írtam, de nagyjából csak azt kell tenni, hogy a kb. 65 fokos tejből kiveszünk egy pohárnyit és egy kevés citromlével összerántjuk, majd ezt a keveréket hozzá öntjük a többi tejhez, és éppen hogy kavargatva elkészítjük a sajtot, amit utána ruhán keresztül átszűrünk.

(Az utóbbi években annyira gyenge felhozatal a boltokban kapható tej, hogy nem nagyon szokott összeugrani a tej, így elkezdtem kísérletezni alternatívákkal.  Szerintem a házi sajtra a legjobb alternatíva a nádudvari túró. És ez itt nem a reklám helye, csak az össze cucc közül amit kipróbáltam, és ez nem volt kevés variáció ez volt a legjobb.)

Miután picit lecsöpögött a cucc, ez kb. 300 grammnyi sajtot jelent, hozzáadunk ugyanannyi vajat és lassú tűzön elkezdjük összefőzni őket. Amikor a sajt és a vaj elkezd szétválni, sózzunk és borsozzunk, mehet egy pici kurkuma is a színe végett, és hozzáadunk szintén 300 gramm paradicsom szószt. Nem a konzerv sűrítményt, hanem a picit folyósabb anyagot.

Amikor már ez is elkezd szétválni, levesszük a tűzről és utólag megszórjuk egy kis őrölt és szárazon pirított görögszénával, vagy lepkeszegmaggal.

Természetesen ez egy zsírégető kaja, de télen belefér, fűtsünk rá a hidegre.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük