A 7 Ájurvéda Receptje: Téli Elemózsia, Vegetáriánus Zsírfőzelék…

pbmMár évek óta próbálom mindenféle tanácsokkal és receptekkel feldobni a téli vegetáriánus étkezésünket. Sőt meg zöldség tárolási tippeket is írtam nektek, meg hát ott volt a fantasztikus csípős leves recept is, ami elképesztően jól hat a testhőháztartásunkra.

Ezen a gondolat meneten tovább haladva arra gondoltam, hogy előrobbantok egy titkos receptet, ami személy szerint az egyik kedvenc fogásom a felfoghatatlan mennyiségű indiai ételek tárházában. Íme, a vegetáriánus „Zsírfőzelék”, azaz a Paneer Butter Maszala elkészítési módja:

Az egyszerűség kedvéért nagyjából egy kilós adagot állítunk elő.

Két liter 3,5%os tejet összerántunk házi sajtnak. Erről már írtam, de nagyjából csak azt kell tenni, hogy a kb. 65 fokos tejből kiveszünk egy pohárnyit és egy kevés citromlével összerántjuk, majd ezt a keveréket hozzá öntjük a többi tejhez, és éppen hogy kavargatva elkészítjük a sajtot, amit utána ruhán keresztül átszűrünk.

(Az utóbbi években annyira gyenge felhozatal a boltokban kapható tej, hogy nem nagyon szokott összeugrani a tej, így elkezdtem kísérletezni alternatívákkal.  Szerintem a házi sajtra a legjobb alternatíva a nádudvari túró. És ez itt nem a reklám helye, csak az össze cucc közül amit kipróbáltam, és ez nem volt kevés variáció ez volt a legjobb.)

Miután picit lecsöpögött a cucc, ez kb. 300 grammnyi sajtot jelent, hozzáadunk ugyanannyi vajat és lassú tűzön elkezdjük összefőzni őket. Amikor a sajt és a vaj elkezd szétválni, sózzunk és borsozzunk, mehet egy pici kurkuma is a színe végett, és hozzáadunk szintén 300 gramm paradicsom szószt. Nem a konzerv sűrítményt, hanem a picit folyósabb anyagot.

Amikor már ez is elkezd szétválni, levesszük a tűzről és utólag megszórjuk egy kis őrölt és szárazon pirított görögszénával, vagy lepkeszegmaggal.

Természetesen ez egy zsírégető kaja, de télen belefér, fűtsünk rá a hidegre.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük