A 7 Ájurvéda Receptje: Téli túlélés: pihenés, jó kaja, jóga…

sleefEgy kedves Kung-Fu mester paciensem mondta el a következő történetet.

Egy komoly üzletember pár hétig Kínában tartózkodott és úgy érezte, hogy jót tenne neki egy kis tradicionális kínai gyógyászat. Elment egy neves orvoshoz és beszámolt arról, hogy nagyon pörög az élete, mindig fáradt, már kevésbé bírja a strapát, stb.

Ő arra gondolt, hogyha lenne valami csoda pirula, amitől újra felélénkülne, és/vagy, mivel úgy is hetekig itt lesz, esetleg egy pár hetes masszázs vagy akupunktúrás kezelés sorozat, amitől újra szárnyra kapna.

Az idős orvos tanácstalanul nézett rá, és meg kérdezte: „Első körben nem gondolt arra, hogy többet kellene pihennie?”

Mi nyugaton, ha fáradtak vagyunk iszunk egy kávét, már aki, ha meg fáj valamink akkor beveszünk valami csillapítót. Vicces, nem?

Kezeltem egy kedves doktor nénit, akinek beakadt a dereka, gyerek, szánkó, stb. emelgetéstől. Ő egy neurológiai osztályon dolgozik, és amikor egy nővér látta, hogy mennyire szenved azt mondta, vegyen be valamit, attól majd felpörög.

A doktor néni, aki nagy jóga és ájurvéda szakértő, azt mondta, pont úgy nyírnám ki a hátamat, mert ha egy tablettától nem érzem a hátamat, akkor azt se fogom érezni, hogy most pihentetnem kell és kímélnem, és mennyire igaza is van.

Sikerült szereznem neki egy olyan Ájurvédás csináld-magad-otthon egység dobozt, amiben előre legyártott gyógynövényes tasakok vannak, kényelmes  fogóval és minden más alkalmatossággal, meg persze a kenni való szuper olajjal, ízületi bántalmakra. Még azt is csak este meri használni, mert annyira fájdalomcsillapító és regeneráló, hogy már egy alkalom után teljes mértékben megszűnik a fájdalom. De valójában ez az Ájurvéda, időt adni türelmesen a teljes felépülésnek, nem beavatkozva, hanem a szervezetet rásegítve a gyógyulásra.

Különben az európai hideg, már olyannyira extrémnek számít az Ájurvéda szempontjából, hogy itt már piheni kell, megadni a szervezetnek az erő gyűjtésre és a regenerálódásra az esélyt. Igyunk meleg italokat, együnk leveseket, stb. Valamint még az is az Ájurvéda elképzelése, hogy rövid intenzív mozgásokkal emeljük a testhőmérsékletünket.

Persze vigyázzunk magunkra, nehogy meghúzzuk magunkat, hiszen a hidegben ezt könnyebb is. Szóval azt nem ajánlanám, hogy a netalántán a lakásban tartott 16 kgs orosz kettlebellünket megemelgessük egy párszor, ahányszor arra bóklászunk, mert arra egy picit rá kell melegíteni. De naponta 5-6 alkalommal neki állni 6/12 db napüdvözletnek teljesen kiváló.

Szóval pihenés, jó kaja és jóga, így lehet túl élni a telet. Huh, lehet, hogy ez a Pusti Márga az Ájurvédában?

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to A 7 Ájurvéda Receptje: Téli túlélés: pihenés, jó kaja, jóga…

  1. Dia szerint:

    Mi az a napudvozlet? Hogy kell csinálni? Elore is koszonom a választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük