A XIV. Dalai Láma születésnapja

images (1)A XIV. Dalai Láma, Tenzin Gyatso 1935. Július 6-án született Tibetben.

A Dalai Láma a sárga sapkás Geluk rend vezetője, ami egyike a nagy tibeti Buddhista iskoláknak. A Dalai szó a mongol óceán kifejezésből ered, míg a Láma tanítót jelent a tibeti nyelvben.

A fáma úgy szól, hogy 1500-as évek vége felé a mongol Altan Khán adományozta ezt a címet, a tibeti Sonam Gyatso nagy tanítónak. Azóta is, minden Dalai Láma nevében szerepel a Gyatso kifejezés, ami óceánt jelent tibetiül. Sokan úgy vélik Altan Khán csak megpróbálta lefordítani Sonam Gyatso nevét, és nem egy új titulust talált fel.

Habár, a Dalai Láma úgymond “csak” az egyik feje a 4 nagy tibeti Buddhista iskolának, és még nem is a legősibb vonalnak a vezetője, mégis a Dalai Láma az, aki már több száz éve a tibeti nép kormányzásában és vezetésében is jelen van, nem csak spirituálisan, hanem adminisztratívan is. Ők azok a vezetők, akik felvállalták azt a szerepet is, hogy döntéseikkel és közbenjárásukkal vezessék és ezáltal szolgálják népüket!

Így mondhatjuk azt, hogy mára a XIV. Dalai Láma a legmeghatározóbb spirituális vezetője a tibeti kultúrának. Ő az, aki fenntartja ezt a varázslatos kultúrkört, Ő az aki világszerte ismert, tisztelt és szeretet. Az Ő egyik idézetét ajánlanám a figyelmetekbe:

“Mindenki a saját spirituális útját járja, és csak azért mert valaki nem a mi utunkon halad, az még nem jelenti azt, hogy ő el van tévedve.”

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük