Védikus szertartások: Tűzceremóniák, Házszentelés, Esküvők, Tér Tisztítás és Átmeneti Rítusok…

yajnashalla

A Védák azt mondják, hogy minden ember szertartás/rituálé függő. Hiszen mindnyájunknak meg van az dilije, hogy hány kilincs lenyomással ellenőrizi le azt, hogy bezárta-e az ajtót. Vagy pl. miket nézünk meg indulás előtt, és milyen sorrendben: vasalót, gáztűzhelyt vagy pl. azt, hogy nyitva hagytuk-e esetleg az erkély ajtót.

Ezt Indiában már a Védikus korban is felismerték, és azóta is ezt a hozzáállást képviselik. Az emberi szertartás igényt szép és jelentőség teli rítusokkal elégítik ki, amelyek valójában még áldást is hoznak életünk fontosabb eseményeire. Ily módon még teljesebb életélményként élhetjük meg a fontos, de hétköznapi eseményeinket is, mint pl. egy új otthonba költözést, vagy egy új drágább tárgyunk első használatát, mint pl. egy drága számítástechnikai kütyü vagy pl. egy személyautó.

Ezzel a hozzáállással sokkal jobban megtudjuk adni a módját az ünneplésnek, és annak, hogy jobban tudjunk örülni egyes életszakaszoknak.

Így az ősi indiai kultúrának szerves része a rítusok és szertartások bemutatása. Itt persze nem unalmas, formális, élvezhetetlen, hosszasan elnyújtott, érthetetlen eseményekre kellene gondolni, hanem örömteli, olykor humoros és vidám, ugyanakkor misztikus és mély filozofikus megállapításokban gazdag ceremóniákra, amelyek az életet ünneplik, és megadják a módját életünk fontosabb fordulópontjainak.

Egy klasszikus és tradicionális indiai esküvő eredetileg egy 4 napos esemény, de egy kisebb templom felszentelés is 3 napos, és az első pillanatától az utolsóig arról szól, hogy hálát és vidámságot érezzünk, és örüljünk annak, hogy részt veszünk egy közösségi eseményen.

Természetesen a rítusok minden egyes részének  komoly mögöttes tartalma is van, amit a ceremóniát levezető pap a legeslegelejétől a legvégéig el is magyaráz az egybe gyűlteknek, hiszen a Védikus kultúra a tudatosságot a spirituális gondolkodás alapjaként kezeli, így a magyarázatoknak köszönhetően a laikus résztvevők is végig tudják követni a szertartásokat. Sőt nemcsak követni, de élvezni is tudják a szertartások menetét.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

One Response to Védikus szertartások: Tűzceremóniák, Házszentelés, Esküvők, Tér Tisztítás és Átmeneti Rítusok…

  1. Visszajelzés: Az új helyünk felszentelése… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük