Új rovat indul a Bhakti Kutir oldalán: Baktai Ádám válaszol!

newrovatUgye ez a cím magában is fellengzősnek hangzik, miután tudjátok, hogy számítástechnikailag erős kihívásokkal küzdök, sőt a válaszadás területén sem szoktam erősen vitézkedni.

De.

2 dolog miatt is arra gondoltam, hogy ez jó lenne, és a 2 dolog össze is fonódik.

1: Minap kint voltunk a családdal a tengerparton, és picit esett az eső, de hát durván verőfényes napsütés mellett, és aztán egyszer csak láttunk egy dupla szivárványt. Hihetetlen gyönyörű volt, pár perc ámuldozás után el is indultam egy fényképezőgépért, de mire 4-5 perc alatt megjártam a part-szoba útvonalat már nem volt látható.

Persze lehet, hogy még lesz képünk, mert 2 db orosz kolleginának próbáltam elmagyarázni, hogy legyenek szívesek elküldeni egy képet a jelenségről, de én nem oroszul, ők nem angolul és miután megadtam az email címem, szerintem azt hitték, hogy ismerkedni próbálok.

De mindegy is, a lényeg az, hogy lehetne azt mondani, hogy a Védikus kultúra erőssége, a tudatosság. Léteznek még ősi kultúrák a világon, mint pl. a kínai, vagy az egyiptomi, stb., de ezek a kultúrák már szinte érezhetetlenek, amikor azokban az országban jársz, nem úgy mint a Védikus kultúra Indiában. Ez azért van többek között, és én is ezért vagyok Hindu, mert mindenre van valami duma.

Én évtizedek óta azért vagyok totálisan nyugodt és békés, mert bármi is történik az életemben az belefér az én Hindu világképembe. És, ha megnézitek, hogy pl. Indiában szinte nincs is pszichológiai szakellátás, és nem azért mert 1.2 milliárd embernél nincs elmebetegség, de van és van is pszichiátriai ellátás, de olyanra még elenyésző szükséglet van, hogy valaki depressziós, szorongó, stb., stb…

És ez javarészt azért van, mert nincsenek kételyek, mert van duma/magyarázat mindenre. Szóval ott álltam a tengerparton, esett az eső és sütött a nap és minden európai ember futva menekült be a szálláshelyeik irányába, pedig a 35 fokos délutánban még minden Hindu duma nélkül is jól esett a lehűtődés egy kicsit. Én meg a kis családommal röhögve rohangáltunk az esőben, mert a Védikus kultúra szerint eső és napfény együtt az Divya Sznán, vagyis isteni fürdő és hihetetlen áldásokkal járó jelenség, mind spirituálisan, mind egészségileg.

Az egy dolog, hogy azok az emberek, akik bemenekültek a partról később nem látták a dupla szivárványt, ami azért igen ritka dolog. De ott van az is, hogy egy jelenségét a fizikai világnak miként éljük meg, nyomasztóan bemenekülve a szálláshelyünkre, vagy boldogan, táncolva.

A második elképzelés meg azzal áll összhangban, hogy nálunk nyugaton egyre több ember érdeklődik a Jóga, az Ájurvéda és az egyéb keleti rendszerek irányában. Ugyan ezek, mind amellett, hogy nagyon divatosak mostanság, komplett életviteli rendszerek is, és mivel egyre több ember gyakorolja a keleti kultúrát komolyan és értékrendszerűen, nekik szeretnék segíteni sok-sok háttér információval, hogy nekik is ki tudjon alakulni a keleti világképük.

Egyszer a mesterem mestere azt mondta, hogy ha lelki gyakorlatokat végzel Indiában 1 évig, ugyanazokkal a lelki gyakorlatokkal nyugaton 10 év után éred el ugyanazt a szintet, mert nem annyira egyértelműek a miértek, nem éled a kultúráját azoknak a gyakorlatoknak, stb., stb. Itt jövök én a képbe, azzal, hogy csak sikerült Indiában felnőnöm egy kolostorban.

Egyre több ökörséget látok és olvasok, mindenféle mondvacsinált és kitalált hülyeségekkel, és persze ez nem csak az emberek jóhiszeműsége miatt van, mert akik a kelet felé fordulnak, szimplán csak szeretnének válaszokat és megoldásokat kapni az elképzeléseikre, de sajnos azon is múlik, hogy az ezotéria is üzletág lett, mint valamiféle szolgáltatás.

Így most már van Jógalógia is, ami az asztrológia és a jóga kapcsolódásából ered, de biztos, hogy nagyon népszerű lesz, mert ennek a rendszernek hívője lett Jennifer Lopez is, és vannak akik kismamáknak az javasolják, hogy igyák a saját vizeletüket liter számra, mert akkor lesznek majd ők, a kismamák, kemény követői az illető saját maga által kitalált jóga rendszerének.

Szóval összefoglalva, hogy miért az új rovat:

  • 1: Tudatosság növelés, hogy látásmód bővüljünk egy picit.
  • 2: Hogy az új információ, ami esetlegesen besegít egy új értékrend kialakításában jó helyről jöjjön, és nem azért mert én vagyok az über penge, hanem azért mert én jó helyen, jó emberektől tanultam, és nincs annyi fantáziám, hogy saját vallást alkossak, hogy saját céljaim érdekében csepegtessek nektek fél információkat, ami majd nekem fog hasznot húzni, mert én szeretem a saját kultúrámat, vallásomat és látásmódomat a világról. Ennyi.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Írhattok nekem privátba, vagy akár ide és én megválaszolom a kérdéseiteket, amint tudom.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük