Rámajána hónap, egy kedvező időszak lelki gyakorlatok végzésére és a Rámajána tanulmányozására…

Azt a hónapot, amikor a Nap a Rák jegyében látható, Karkidakam hónapnak hívják Kerala államban, a Malajalam kalendárium szerint.

De mára már ennek a hónapnak a neve, felcserélhetővé vált azzal a kifejezéssel, hogy Rámajána mászam, vagyis Rámajána hónap. Ugyanis tradicionálisan ebben a hónapban minden Hindu család, a hónap folyamán végig olvassák a teljes Rámajána eposzt.

Napnyugta után a családok meggyújtják a tradicionális lámpásaikat (nilavilakku) és felolvasnak az Adhjátma Rámajána malajalam verziójából. Úgy osztják fel a teljes szöveget,  hogy a hónap végére a Rámajána végére érjenek.

De ebben a hónapban a felolvasáson kívül betartanak fogadalmakat és különféle spirituális gyakorlatokat is! Egyébként Kerala állam India egyik legcsapadékosabb helye, így ebben az időszakban a sok eső miatt, az emberek nem igazán mennek sehová, sőt a mezőgazdasági munkák nagy része is szünetel, így ténylegesen szinte csak a spiritualitással foglalkoznak.

Így arra gondoltam, hogy akkor ebben a hónapban én is megpróbálok minél több Rámajánával kapcsolatos infót feldolgozni nektek! 

A Rámajána hónap pontos időszaka: 2021. Július 16 – Augusztus 16.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Rámajána hónap, egy kedvező időszak lelki gyakorlatok végzésére és a Rámajána tanulmányozására…

  1. Tibor szerint:

    Ki lehet-e írni a nevét valakinek?

    Igen: Minden további nélkül, ha ezt kéri, vagy hozzájárul.

    Tehát egyszerűen kérdezzed meg őt erről. Ha a válasz igen, akkor igen, ha nem, akkor nem. Most ne az Adatvédelemre gondolj Ádám, hanem arra, hogy lehet, hogy valaki szeretné ezt önzetlen felajánlásként, anonim módon megtenni – és akkor már azzal elrontod a felajánlását, ha akár X. YYYYY formában kiírod a nevét.

    Om Tat Sat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük