Rámajána hónap, egy kedvező időszak lelki gyakorlatok végzésére és a Rámajána tanulmányozására…

Azt a hónapot, amikor a Nap a Rák jegyében látható, Karkidakam hónapnak hívják Kerala államban, a Malajalam kalendárium szerint.

De mára már ennek a hónapnak a neve, felcserélhetővé vált azzal a kifejezéssel, hogy Rámajána mászam, vagyis Rámajána hónap. Ugyanis tradicionálisan ebben a hónapban minden Hindu család, a hónap folyamán végig olvassák a teljes Rámajána eposzt.

Napnyugta után a családok meggyújtják a tradicionális lámpásaikat (nilavilakku) és felolvasnak az Adhjátma Rámajána malajalam verziójából. Úgy osztják fel a teljes szöveget,  hogy a hónap végére a Rámajána végére érjenek.

De ebben a hónapban a felolvasáson kívül betartanak fogadalmakat és különféle spirituális gyakorlatokat is! Egyébként Kerala állam India egyik legcsapadékosabb helye, így ebben az időszakban a sok eső miatt, az emberek nem igazán mennek sehová, sőt a mezőgazdasági munkák nagy része is szünetel, így ténylegesen szinte csak a spiritualitással foglalkoznak.

Így arra gondoltam, hogy akkor ebben a hónapban én is megpróbálok minél több Rámajánával kapcsolatos infót feldolgozni nektek! 

Sőt, már elkezdtem nektek összeválogatni a Kutir oldalán szereplő Rámával kapcsolatos bejegyzéseket is, amennyiben szeretnétek a Rámajána hónapok alatt innen is informálódni! Íme a link a bejegyzésekhez!

Idén, a Rámajána hónap pontos időszaka: 2023. Július 17 – Augusztus 16.

Om Tat Sat

Baktai Ádám keletkutató, a keleti kultúrtudományok szakértője

Ui: Idén, 2023-ban ez a hónap még különlegesebb lesz, mert pont erre a hónapra esik a 3 évente esedékes extra hold hónap!!!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Rámajána hónap, egy kedvező időszak lelki gyakorlatok végzésére és a Rámajána tanulmányozására…

  1. Tibor szerint:

    Ki lehet-e írni a nevét valakinek?

    Igen: Minden további nélkül, ha ezt kéri, vagy hozzájárul.

    Tehát egyszerűen kérdezzed meg őt erről. Ha a válasz igen, akkor igen, ha nem, akkor nem. Most ne az Adatvédelemre gondolj Ádám, hanem arra, hogy lehet, hogy valaki szeretné ezt önzetlen felajánlásként, anonim módon megtenni – és akkor már azzal elrontod a felajánlását, ha akár X. YYYYY formában kiírod a nevét.

    Om Tat Sat

  2. Visszajelzés: Baktai Ádám válaszol: 3 évente van egy extra Hold hónap… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük