Malla Yuddha az ősi indiai harcművészet…

myMalla Yuddha – az ősi indiai harcművészet

A szanszkrit malla yuddha kifejezés azt jelenti, hogy harcosok küzdelme, szóval nem valami jól hangzó stílus név fedi ezt az ősi művészetet, inkább egy leírás magáról az aktusról.

A malla yuddha kifejezés először a Mahabhárata nagy hindu eposzban szerepel, ami a nyugati kutatások szerint több mint 2500 éves, a védikus írások szerint pedig 5000 éves, így is úgy is elég régi. A Mahabhárata 18 fejezetes és több mint 100 ezer versből áll, ami nagyjából tízszer terebélyesebb az Iliásznál és az Odüsszeusznál együttvéve.

A malla yuddha a Mahabhárata nagy harcosainak küzdelmét írta le, és ebből eredendően a stílus különböző technikáit is az eposz nagy harcosairól nevezték el.

A Hanumanti technikákat Hanumánról, a majom harcosról nevezték el, aki a Rámajána nagy eposz egyik hőse is. Ezek a küzdelmi módszerek a komplex kivitelezésükről és technikásságukról ismertek.

A Jambuvanti technikák Jambaván, a medve harcos nevét viselik, ő is feltűnik a Rámajánban, és ezek a technikák leszorítások és ízületi támadások révén győzedelmeskednek az ellenfelek felett.

A Bhimaszéni technikák Bhímárol, a Pándava fivérek egyikéről lettek elnevezve, és puszta elementáris erőn alapulnak.

A Jarászandi technikákat pedig Járásandáról, a legkiválóbb démon harcosról neveztek el, és ezek a technikák maradandó sérülések okozására hívatottak, törések és fojtások formájában.

Ezekből a technikákból tevődik össze a Malla Yuddha.

Írjak még róla?

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Malla Yuddha az ősi indiai harcművészet…

 1. Ferge László szerint:

  Igen, igen!! Told a nektárt!! Még többet és sokkal részletesebben, ha lehet kérni? Haribol! Laksman d.

 2. Kovács Tibor szerint:

  Hari Ádám!

  Nem hallottam még a Malla Yuddháról, új számomra.

  Hozzám mindigis Bhíma stílusa állt a legközelebb, mikor olvastam a Mahábharátát, egyből megfogott, az elementáris erő, mely minden akadályt elsöpör az útjából. Azt hiszem ilyen téren sokkal többet kihozhattam volna magamból, mindig nagy belső tüzet éreztem magamban, csak néha lobbantottam lángra, de az katartikus volt számomra.

  Ha lehetőségem lenne rá, Bhímát választanám harci tanító mesteremnek, boldogan tanulnék tőle. Mindig nagy tisztelettel gondolok rá.

  Üdv.: Tibi

 3. feri szerint:

  igen nagyon jo lenne hari

 4. jozsi szerint:

  nagyon érdekes és nagyon szeretnék még olvasni erröl valamint érdeklödnék a rangokrol fokozatokrol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük