Ma, Október 30, pont 40 éve történt az Ali vs. Foreman meccs…

aliforemanEgyrészről sokan azt mondják, hogy „nemcsak” mindenidők legnagyobb boksz meccse, de mindenidők legnagyobb sporteseménye volt ez, de ezen kívül érdekes volt a felvezetés is.

Nem tudom, hogy tudjátok, de Muhammad Ali-t három és fél évre felfüggesztették, mint sportolót és egy időre be is börtönözték, mert mint muzulmán nem volt hajlandó részt venni a vietnámi háborúban. Persze, mint az akkori nehézsúlyú világbajnok felajánlottak neki egy kellemes kis irodát Bangkokban vagy bárhol máshol több ezer kilométerre a harcoktól, de ő akkor is hajthatatlan volt, és így valószínű, hogy legjobb éveiben nem bokszolhatott.

Aztán visszakapta a versenyzési engedélyét, miután nyert az amerikai állam ellen néhány pert a vallásának gyakorlása miatti bebörtönzés miatt, és pár felhozó meccs után ott volt a Foreman elleni eposzi csata.

Ali 32 éves volt, majd 4 évig nem bunyózott, Foreman 25, világbajnok, aki mindkét embert, akik eddig le tudták győzni Alit, 2-2 menet alatt ütött ki, és 40 győzelméből 37-et kiütéssel nyert meg.

A többit meg mindenki tudja, 8 meneten keresztül Foreman állandó nyomás alatt tartotta Alit, aki a kötelekre támaszkodva állta a sarat és közben folyamatosan püfölte Foreman fejét,  ami már az első 3 menet után majd a duplájára dagadt.

Aztán a 8. menet végén Ali egy 5 ütéses kombinációval le ko-zta Foremant. A meccs után Foreman azt mondta, hogy a 7. menetig azt hitte Ali lesz a legújabb áldozata, de akkor egy hatalmas beszedett álas után Ali odahajolt Foreman-hez és azt súgta a fülébe „ez minden, George?” és akkor döbbent rá, hogy ezt a meccset nem tudja megnyerni.

Egyébként a mérkőzés után a két titán jó barátok lettek, sőt 1996-ban az Oscar gálán Foreman segítette Ali-t a színpadra, amikor Oscar díjjal tüntették ki őket az erről a küzdelemről szóló dokumentumfilm révén.

Egyébként nekem még az is mindenidők egyik leghatalmasabb sport teljesítménye, amikor az 1996-os atlantai Olimpián Ali, Parkinson kórtól sújtva meggyújtotta az olimpiai lángot a nyitóünnepségen.

És záró akkordként egy tipikus Ali duma:

Riporter: Bajnok, hány darab felülést csinálsz naponta a felkészülési szakaszban?

Ali: Nem tudom, mert csak onnantól számolom, amikor már nagyon fáj.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

One Response to Ma, Október 30, pont 40 éve történt az Ali vs. Foreman meccs…

  1. Visszajelzés: Eltávozott mindenidők legnagyobb bokszolója, Muhammad Ali… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük