Karácsony Hinduként…

Olyan kis cukorborsó, mókuskutyák vagytok, mert a legtöbben ilyenkor azt szoktátok tőlem megkérdezni, hogy én, ünneplem-e a karácsonyt, mint Hindu.

Röviden, hát persze, mint jó hindu mindent megünneplek. Indiában mindent megszoktunk ünnepelni, csak szünnap legyen. Ahol boldogság van és a szeretteinkkel lehetünk.

Ezenfelül, magamról még annyit, hogy a hatha jóga mellett leginkább a bhakti jóga folyamatát próbálom gyakorolni, ami a szeretet jógája, és a karácsony, mint a szeretet ünnepe igen csak beleillik a profilba.

És, mint már írottam vala, minden spirituális kultúrának meg van a bhakti verziója. Az iszlámba a szufik, a kereszténységben Assziszi Szent Ferenc kővetői művelik ezt a vonalat, a zsidóságban a Haszid-ok, szóval mindenkinél van az az iskola, akik a szereteten keresztül próbálják elérni a megvilágosodást. 

Így a Karácsony csak még egy jó indok arra, hogy sérelmeinket elengedve inkább a pozitív élményekre koncentráljunk. Persze nekem is meg van a saját elképzelésem a Karácsonyról,  hiszen egy rakás asztrológiai kutatásból és számításból tudjuk, hogy nem ekkor született Jézus. Hiszen egész egyszerűen nem volt két olyan domináns  csillag, amit láthattak és követhettek volna a Napkeleti Bölcsek.

Ugyanekkor ezt az időszakot évezredek óta megünneplik mindenhol a világon, mert miután lement a leghosszabb éjszaka újra elkezdünk haladni a világosság felé. És mint minden próféta, Jézus is a világosságot hozta el nekünk. A tudatlanságból való kiszabadulás világosságát!

Szóval miért ne lehetne ez az ünnep Jézus nagyságának ünnepe. Vagy éppen bármelyik nagy próféta ünnepe?! És azt, hogy ilyenkor ünnepeljük Jézus születésnapját, azt egész egyszerűen a római őseinknek köszönhetjük, mert ők álltak ezzel a szokással elő. És ez nem valamiféle régi babonaság vagy zavarodottság! Hiszen a közelmúltban Japánban is megalkottak egy vallási ünnepet, a Rohatsu-t, ami Buddha megvilágosodásának állít emléket.

A precíz lelkületű Japán Buddhisták, úgy gondolták, hogy könnyebb lenne betartani ezt az ünnepet, ha azt minden évben ugyanakkor tartanák a Gergely naptár szerint. És nem lennének változások az időpontokban az év folyamán, a Hold naptár egyedisége végett. Így most a fent említett ünnepet, minden évben, December 8-án tartják meg. 

Azt még azért tudnotok kell, hogy természetesen nem csak a keresztény és a buddhista ünnepekről van meg a véleményem, mint Hindu. Hiszen ott van az Iszlám kultúra egyik fő ünnepe, az Eid al Adha, ami annak állít emléket, hogy Ábrahám hajlandó lett volna feláldozni fiát, Izsákot.

Nekem mint Hindu, és mint Bhakti vonalat követő Hindu, ez kb. úgy néz ki, hogy Ábrahám azért hallotta Isten hangját mert meg akarta ölni a fiát. És még véletlen sem azt hallotta, hogy Isten kérte a fiát, mint áldozatot. Csak szerintem valahogy ez a sztori így maradt fent mint történet, mert így talán egy kicsit izgibb is és színesebb is. 

Hiszen én, mint Hindu úgy gondolom, hogy a jó Isten szeret minket, és így nekünk is ezt a példát kellene követnünk. És egy olyan ünnep, mint a Karácsony erre egy zseniális lehetőség. Megvendégelhetjük a szeretteinket. Főzhetünk rájuk. Hurcibálhatjuk őket ide-oda, mint sofőr. Segíthetünk felcipelni csomagokat és pakkokat! Végeláthatatlan lehetőségek nyílnak meg ilyenkor!

És, hogy maradjunk a vallásos sokszínűségnél, Muhammad Ali azt mondta: ” Nekünk azt a rezsit kell megfizetnünk Istennek azért, hogy itt élhetünk a földön, hogy hajlandók legyünk egymást, mint embereket segíteni és szolgálni.”

Valamint, hogy ne legyek túl nyálas, de még a témánál maradjak, be dobnék meg egy közös projektet, nem mintha a múltkori összejött volna. Pár éve volt itt Pesten egy Lenny Kravitz koncert, ahol kb. 10-12 percet beszélt a mókus a szeretettről. Azt szerintetek meg lehet szerezni?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: És egy kis olvasni való a Bhakti kultúráról… 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

2 Responses to Karácsony Hinduként…

  1. Szegedi Erika szerint:
  2. Illés Mercédesz szerint:

    Hello Ádi, annyit szeretnék hozzátenni hogy a déli féltekén december 20. a leghosszabb nappal (legrövidebb éjszaka). Csak a teljesség kedvéért. Boldog új esztendőt kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük