Csütörtökön indulnak a Terápiás jóga órák Dr. Szemerédy Viktóriával

Az első Terápiás Jóga Órák most csütörtökön (09.04.) lesznek 09:00-tól magyar nyelven, valamint 12:00-tól angol nyelven Dr. Szemerédy Viktóriával. Egy kis bemutatkozó anyag az órákról illetve az oktatóról:

Dr. Szemerédy Viktória

Az igen meghatározó radnótis éveim után a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán tanultam tovább, ahol 2001-ben végeztem.  Orvosi munkámat az intenzív osztályon, illetve a mentőszolgálatnál kezdtem, de érdeklődésem egyre inkább a betegségek kialakulása, és az ebben szerepet játszó lelki tényezők felé fordult.  A pszichológia szakot a Szegedi Tudományegyetemen végeztem el, klinikai pszichológia szakirányon.  Ezt a pszichoterápiás képzés követte, amelynek során a pszichoanalitikus iskolát választottam módszeremként, ezért jelenleg ebben az irányban folytatom tanulmányaimat.  Pszichológusként a Budai Gyermekkórházban dolgozom, ahol serdülőkkel és felnőttekkel foglalkozom.

A betegségek lelki eredetű összetevői azonban nem elégítették ki teljes mértékben az emberi rendszerrel kapcsolatos kíváncsiságomat.  2007-ben kezdtem ayurvédikus- és jógatanulmányaimat Baktai Ádámnál.

Jógaterápia

Sokan vannak, akik azért nem vágnak bele a jógába, mert nem érzik magukat elég fittnek, hajlékonynak, vagy fiatalnak.  Pedig a jóga rendszeres gyakorlása nem csak egészségesen tartja a testet és a lelket, de segít számos betegség gyógyításában, és a tünetek megszüntetésében.

Az óráimon a gyógyító szemléletet megőrizve segítek a testi és lelki harmónia megteremtésében, illetve azoknak a betegségeknek, panaszoknak a jógával való kezelésében, amelyek eddig elbátortalanították a leendő jógázót.  Azokat a gyakorló jógázókat is szeretettel várom, akik lazák és hajlékonyak, de egy mozgásszervi sérülés vagy elváltozás, mint például a gerincsérv, vagy egy szalagsérülés miatt egyes jógapózok kivitelezése nehezebb számukra.  Jógaterápiás óráimat talán csak azoknak nem ajánlom nyugodt szívvel, akik az ultrakemény és dinamikus órákat kedvelik.  Ajánlom viszont mindenki másnak, és elsősorban azoknak, akik a jóga segítségével szeretnék visszanyerni és megőrizni egészségüket.

A nyugati kultúrában az ember általában a gyors megoldásra törekszik, és ez így van a saját jóllétünkkel is.  Ez azért érdekes, mert egy bizonyos panasz, elváltozás vagy betegség hosszú idő alatt alakul ki, mégis, amikor bekapunk egy tablettát, azt várjuk, hogy a betegség percek alatt szűnjön meg.  A tünetek sokszor tényleg hamar tűnnek el, de az enyhülés számos esetben csak ideiglenes – a fájós térd, a keringési vagy emésztési zavar, a vérnyomásprobléma ismét hallat magáról.  Terápiás jógaóráimon igyekszem tematikusan végigmozgatni és megerősíteni a testet, és úgy összeállítani a gyakorlást, hogy minden szervrendszer visszatérjen egészséges állapotához.

A jógaterápia nemcsak a testet, de a lelki életet is befolyásolja.  Azoknak a jógázóknak, akiknek zaklatottabb az elméje, emiatt akár alvászavarral küszködnek, vagy hajlamosak a szorongásra, segít elcsendesülni.  Ez a nyugodtság egy idő után nemcsak a gyakorlás ideje alatt tart, hanem egyre inkább átveszi az uralkodó hangulatot az órákon kívül is.  Ezzel szemben azok számára, akikre a lehangoltság, a lassúság jellemző, vagy nehezen motiválhatók, a jóga segít az energetizálásban, a feltöltődésben, új lendületet adva a jógatermen kívüli életben is.

Orvosként és pszichológusként szem előtt tartom az órámra érkezők panaszait, és a gyakorlatsorokat úgy állítom össze, hogy ne érje megterhelés a szervezetet.  Hiszem, hogy a testünket tisztelni kell, ezért a jógaterápiás órákon kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy a kihívás és a fejlődés egyensúlyban maradjon a kíméletes gyakorlással.

Yoga in English

Viktoria is a medical doctor and a psychologist.  She has also been studying Ayurveda from Adam Baktai since 2007.  She has a background in advanced anatomy and an understanding of the therapeutical benefits of yoga.  Her classes focus on healing and health prevention.

Yoga is an ancient Indian philosophy that dates back thousands of years.  It was designed as a path to spiritual enlightenment, but in modern times the physical aspects of yoga have found huge popularity as a gentle form of exercise and stress management.  There are many different varieties of yoga, but each one essentially relies on structured poses (asanas) practised with the awareness of breathing.

Even Western researchers have discovered that the regular practice of yoga may produce many health benefits, including increased fitness and normalisation of blood pressure.  As a recent article of Mayo Clinic (www.mayoclinic.com/health/yoga/CM00004) shows, over time yoga practitioners report lower levels of stress and increased feelings of happiness and wellbeing.  The research found that concentrating on the postures and on breathing acts as a powerful form of meditation.

Yoga is a holistic discipline – the body, mind and spirit are connected, so practising it can go beyond the results of a workout .  It effects every aspect of ourselves.  During the class, Viktoria practices pranayama, the breathing techniques that help soothing, energising and cleaning the body, and traditional asanas, the yoga poses.

People might think they have to be fit, ultra slim and super flexible to practice yoga, but this could not be further from the truth.  Viktoria finds it important that people enjoy the practice of yoga and avoid injuries or strain.  Yoga is for healing ourselves and keeping the body and mind healthy.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Bhakti Kutir, Jóga | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük