Baktai Ádám válaszol: Óvakodj a gyilkos szójától?!

soyaEgy lelkes vegetáriánus testépítő az alábbi témával hozakodott elő: gyilkol-e a szója?

Sajnos elég gyakran előfordul az, hogy fiatal, kívülről egészségesnek tűnő fiatal sportolók hirtelen meghalnak. Nem régiben, egy ilyen sajnálatos esemény után felbukkant egy cikk, miszerint azok a kutatások, amelyek ezeket az eseteket voltak hívatott felderíteni, mindössze egyetlen egy hasonlóságot fedeztek fel.

Ami nem mást volt, mint az, hogy az összes sportoló komolyabb mennyiségű szóját fogyasztott rendszeresen.

Aztán persze az írás belegabalyodott valamiféle tudományosszerű magyarázatba, de nem igazán volt meggyőző.

Az én olvasatomban elég egyszerű a válasz. A szójában hihetetlen mennyiségű fitoösztrogén van, ami egy olyan növényi vegyület, ami a női hormonokhoz hasonlóan képes a szervezetünk ösztrogén receptorainál hatást kiváltani.

Olyannyira, hogy azokban az ázsiai országokban, ahol a szója évezredek óta fontos része a mindennapi étrendnek a férfiaknál is fellelhetőek az erős női hormon okozta jelenségek, lásd a sűrű, olajos haj, a gyér test és arcszőrzet, vagy pl. az igen erős körmök.

És pont ez az, amiért a szója jelen van egy csomó élsportoló étrendjében. Sajnálatos módon olyannyira kiéleződött a verseny a profi sportban, és olyan nagyra nőtt a tét a sok belepumpált pénz miatt, hogy elég sokan használnak tiltott teljesítmény fokozókkal, hogy maguk felé tudják billenteni a mérleg nyelvét. Sokszor maguk a sportolók sem tudnak arról, hogy éppen velük zajlik az egész.

Az ilyen tiltott teljesítménynövelés egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja a tesztoszteron szint emelése. És mind addig, amíg ez ellensúlyozva van azáltal, hogy óriási mennyiségű női hormon van bevíve a szervezetbe pl. a szóján keresztül, a turpisság még a szúrópróbaszerű vérvizsgálatokon keresztül sem szokott kiderülni.

Szóval szerintem valószínű, hogy nem a szójafogyasztás a legveszélyesebb dolog, amit szegény korán eltávozott sportolók tettek a szervezetükkel, vagy tettek mások, így szerintem nyugodtan lehet szóját fogyasztani, mint fehérje forrást. Persze nem génkezeltet, szutykot, stb.

Egyébként szerintem mindenből 2 versenyt kellene csinálni, tisztát és doppingosat is, mert:

  • Nekünk szórakoztatóbb lenne, ahogy csókák 6-7 másodperc alatt futnák a százat, tonnákat emelnének fel, ugranának vagy 12-13 métert, valszeg helyből, és simán átugornák az akadályokat, úgy, hogy ők viszik a lovat a hátukon, csak, hogy néhány fantáziámat megemlítsem.
  • Másrészről, meg mindig két olimpián izgulhatnánk, két világbajnokságon, stb…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Baktai Ádám válaszol: Óvakodj a gyilkos szójától?!

  1. Szucs Judit szerint:

    Én azt olvastam, hogy a szója nyersen mérgeket tartalmaz, és csak fermentálás után fogyasztható. Ezért a tofu egészséges, de más formában a szója nem egészséges. Érdekes, hogy erről az okról nem nagyon található infó a neten, magyarul legalább is, angolul nem kerestem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük