A Hatha Jóga varázslatos hatásai: Oxigén kóma, vízipipázás és a minden amerikai filmben szereplő papírzacskóba lélegzés kliséje…

sheldonA tradicionális Hatha Jógában mindig fejtől kezdjük a gyakorlást. Ez azért van, mert amint kimozgatjuk a nyakunkat, az agyunk sokkal több vért kap és ez által könnyebb ellazulni, elcsendesedni a jóga gyakorlás idejére.

Ez azért van, mert a belélegzett oxigén 80 %-át az agyunk használja fel, míg a maradék 20 % elég a keringésünk működtetésére.

Így amikor serkentjük a fejünk vérellátását, többlet oxigént kap az agyunk és ettől kellemesen bekómázunk, kb. ezen az elven működik a vízipipázás is. Pipázás közben erősebben kell beszívnunk a füstöt, mert ugye átkell tudjuk szívni a vízen is az anyagot, így egy idő után a többlet oxigéntől ellazulunk, belassulunk.

De ez az elve a jól ismert amerikai film klisé mögött is. Valaki felzaklatódik és, hogy ne ájuljon el a hiperventilálás miatt, egy barna papírzacskóba lélegzik, hogy a gyors ki-belégzéskor ne csak tiszta levegő áramoljon a tüdejébe, hanem egy csomó fáradt levegő is a kilélegzésből is, így nem telítődik a szervezete többlet oxigénnel és nem ájul el.

De ez a pránajáma gyakorlás lényege is, szabályozni a tudatunk működését az agyunk oxigénellátásának manipulálásával.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .