A Hatha Jóga varázslatos hatásai: Oxigén kóma, vízipipázás és a minden amerikai filmben szereplő papírzacskóba lélegzés kliséje…

sheldonA tradicionális Hatha Jógában mindig fejtől kezdjük a gyakorlást. Ez azért van, mert amint kimozgatjuk a nyakunkat, az agyunk sokkal több vért kap és ez által könnyebb ellazulni, elcsendesedni a jóga gyakorlás idejére.

Ez azért van, mert a belélegzett oxigén 80 %-át az agyunk használja fel, míg a maradék 20 % elég a keringésünk működtetésére.

Így amikor serkentjük a fejünk vérellátását, többlet oxigént kap az agyunk és ettől kellemesen bekómázunk, kb. ezen az elven működik a vízipipázás is. Pipázás közben erősebben kell beszívnunk a füstöt, mert ugye átkell tudjuk szívni a vízen is az anyagot, így egy idő után a többlet oxigéntől ellazulunk, belassulunk.

De ez az elve a jól ismert amerikai film klisé mögött is. Valaki felzaklatódik és, hogy ne ájuljon el a hiperventilálás miatt, egy barna papírzacskóba lélegzik, hogy a gyors ki-belégzéskor ne csak tiszta levegő áramoljon a tüdejébe, hanem egy csomó fáradt levegő is a kilélegzésből is, így nem telítődik a szervezete többlet oxigénnel és nem ájul el.

De ez a pránajáma gyakorlás lényege is, szabályozni a tudatunk működését az agyunk oxigénellátásának manipulálásával.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük