A Hatha Jóga varázslatos hatásai: Oxigén kóma, vízipipázás és a minden amerikai filmben szereplő papírzacskóba lélegzés kliséje…

sheldonA tradicionális Hatha Jógában mindig fejtől kezdjük a gyakorlást. Ez azért van, mert amint kimozgatjuk a nyakunkat, az agyunk sokkal több vért kap és ez által könnyebb ellazulni, elcsendesedni a jóga gyakorlás idejére.

Ez azért van, mert a belélegzett oxigén 80 %-át az agyunk használja fel, míg a maradék 20 % elég a keringésünk működtetésére.

Így amikor serkentjük a fejünk vérellátását, többlet oxigént kap az agyunk és ettől kellemesen bekómázunk, kb. ezen az elven működik a vízipipázás is. Pipázás közben erősebben kell beszívnunk a füstöt, mert ugye átkell tudjuk szívni a vízen is az anyagot, így egy idő után a többlet oxigéntől ellazulunk, belassulunk.

De ez az elve a jól ismert amerikai film klisé mögött is. Valaki felzaklatódik és, hogy ne ájuljon el a hiperventilálás miatt, egy barna papírzacskóba lélegzik, hogy a gyors ki-belégzéskor ne csak tiszta levegő áramoljon a tüdejébe, hanem egy csomó fáradt levegő is a kilélegzésből is, így nem telítődik a szervezete többlet oxigénnel és nem ájul el.

De ez a pránajáma gyakorlás lényege is, szabályozni a tudatunk működését az agyunk oxigénellátásának manipulálásával.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük