A 7 Ájurvéda Praktikája a Kutirbol: Parfüm használat

szantál

a szantálfából nyert olaj a világ szinte összes parfümének az alapanyaga, viszont a szantál hatása nagyon hűsítő, így a vata alkatúaknak nem biztos, hogy jó, de a pittáknak kiváló…

Szinte már utálom magamat, hogy ezt leírom, sőt ha hamarosan eltűnnék, akkor a parfüm cégekre gyanakodjatok, mondjuk jogosan.

Egy pici Ájurvédikus alapozást azért felvázolnék. Ugye az Ájurvéda 3 fő típust különböztet meg, a levegős alkatúakat, a Vatákat, a tűz típusúakat, a Pittákat és a vizes formátumúakat a Kaphákat.

Persze 90%-ban az emberek keverékek, már mint alkatilag, de így is egy aránylag egyszerűen lekövethető rendszer az Ájurvéda.

A Vata fő jellemzők a: könnyűség, a zaklatott gyorsaság, rövidtávú elköteleződés, a hidegség, az érdesség, a lelkesedés, a zavartság és következetlenség.

A Pitta minták: a gyorsaság, a melegség, a hirtelenség, az erőltetés, az agresszió, a határozottság és az élesség.

A Kapha sajátosságai: a hidegség, a nehézség, a bágyadtság, a lassúság, a kitartás, a nedvesség és olajosság, és a lágyság.

Ha ezeket a jellemzőket fel ismerjük és az ebből fakadó tudást átültetjük a mindennapjainkba, az Ájurvéda ajánlásai könnyen alkalmazhatóvá válik az életünkben is. Természetesen az lenne az ideális ha így tudnánk mozogni, jógázni, enni és akár piheni is.

Pl. a puffasztott rizs eléggé egyértelmű besorolást kap, mint kaja. Hideg (pedig főzve is jó, csak akkor már nem puffasztott), érdes, könnyű és olyan hosszú ideig nem igazán laktat. Egyértelmű Vata.

A csípős cseresznye paprika is eléggé egyértelműen, Pitta.

A nehéz, lédús, zsíros kaja meg természetesen Kapha. Persze mindent lehet fokozni, mert mondjuk a hideg pacal, zsíros kenyérre felhalmozva, megszórva reszelt sajttal, majd 1 liter fagylalttal leöblítve természetesen az ultra Kapha, de az elvek egyértelműek csak alkalmazni kell őket.

Ami a legszebb az egészben, hogy ezek az elvek ránk, emberekre is alkalmazhatóak.

Szóval a Kaphák olajosabb bőrűek és ez érvényes a Pitta/Kapha és Vata/Kapha alkatúakra is, ha a Kapha van többletben.

És akkor itt a trükk:

Mivel az olajban keveredik az olaj, és az alkohol is kevésbé párolódik olajos felszínről, mint egy száraz felületről, képzeljétek el, hogy a Kapha alkatúaknál a test spray illata tovább tart, mint a 12-szer drágább parfümöké.  Elég kemény, nem?

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük