A 7 Ájurvéda Praktikája a Kutirbol: Parfüm használat

szantál

a szantálfából nyert olaj a világ szinte összes parfümének az alapanyaga, viszont a szantál hatása nagyon hűsítő, így a vata alkatúaknak nem biztos, hogy jó, de a pittáknak kiváló…

Szinte már utálom magamat, hogy ezt leírom, sőt ha hamarosan eltűnnék, akkor a parfüm cégekre gyanakodjatok, mondjuk jogosan.

Egy pici Ájurvédikus alapozást azért felvázolnék. Ugye az Ájurvéda 3 fő típust különböztet meg, a levegős alkatúakat, a Vatákat, a tűz típusúakat, a Pittákat és a vizes formátumúakat a Kaphákat.

Persze 90%-ban az emberek keverékek, már mint alkatilag, de így is egy aránylag egyszerűen lekövethető rendszer az Ájurvéda.

A Vata fő jellemzők a: könnyűség, a zaklatott gyorsaság, rövidtávú elköteleződés, a hidegség, az érdesség, a lelkesedés, a zavartság és következetlenség.

A Pitta minták: a gyorsaság, a melegség, a hirtelenség, az erőltetés, az agresszió, a határozottság és az élesség.

A Kapha sajátosságai: a hidegség, a nehézség, a bágyadtság, a lassúság, a kitartás, a nedvesség és olajosság, és a lágyság.

Ha ezeket a jellemzőket fel ismerjük és az ebből fakadó tudást átültetjük a mindennapjainkba, az Ájurvéda ajánlásai könnyen alkalmazhatóvá válik az életünkben is. Természetesen az lenne az ideális ha így tudnánk mozogni, jógázni, enni és akár piheni is.

Pl. a puffasztott rizs eléggé egyértelmű besorolást kap, mint kaja. Hideg (pedig főzve is jó, csak akkor már nem puffasztott), érdes, könnyű és olyan hosszú ideig nem igazán laktat. Egyértelmű Vata.

A csípős cseresznye paprika is eléggé egyértelműen, Pitta.

A nehéz, lédús, zsíros kaja meg természetesen Kapha. Persze mindent lehet fokozni, mert mondjuk a hideg pacal, zsíros kenyérre felhalmozva, megszórva reszelt sajttal, majd 1 liter fagylalttal leöblítve természetesen az ultra Kapha, de az elvek egyértelműek csak alkalmazni kell őket.

Ami a legszebb az egészben, hogy ezek az elvek ránk, emberekre is alkalmazhatóak.

Szóval a Kaphák olajosabb bőrűek és ez érvényes a Pitta/Kapha és Vata/Kapha alkatúakra is, ha a Kapha van többletben.

És akkor itt a trükk:

Mivel az olajban keveredik az olaj, és az alkohol is kevésbé párolódik olajos felszínről, mint egy száraz felületről, képzeljétek el, hogy a Kapha alkatúaknál a test spray illata tovább tart, mint a 12-szer drágább parfümöké.  Elég kemény, nem?

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük