Zen Shiatsu és a Shiatsu Iskolák Modern Történelme

A shiatsu az 1960-as években kezdett igazán elterjedni a nyugati világban és számos ágazata vált ismertté az elmúlt évtizedek során.

A Zen Shiatsu, a különböző fennmaradt shiatsu technikák közül a leghagyományosabb és legkiterjedtebb kezelési rendszer, így a Zen szó, arra hívatott, hogy a sok iskola közt a származását és gyökereit érzékeltesse ennek a művészetnek.

Maga a Shiatsu kifejezés annyit jelent, hogy nyomás, vagy gyógyítás ujjakkal (shi-ujjak és atsu-nyomás). A kifejezés először, mint egy gyógyító rendszer 1919-ben jelent meg, Tamai Tempaku könyvének címében, a Shiatsu Ryoho-ban.

Tamai Tempaku több tradicionális japán gyógymóddal is kezelt a Shiatsu “feltalálása” előtt, többek közt a Koho Anmával (ízületi korrekciók és masszázs) Ampukuval (has masszázs), Tsubo terápiával (akupresszúra) és Do-Innel (korrekciós fizikai és légző gyakorlatok) is, de végül az vezettet a Shiatsu iskola meg alakulásához, hogy tradicionális tanulmányait vegyítette a nyugati fiziognómiai és anatómiai ismeretekkel.

A Shiatsu gyógyászat már a 20-as évektől kezdve hihetetlen nagy népszerűségnek örvendett Japánban, viszont a Shiatsu külföldre terjedését már Tamai Tempaku tanítványi vitték véghez.

Tokujiro Namikoshi, Katsusuke Sherizawa és Shizuto Masunaga nemcsak a Shiatsu elterjedésében voltak eredményesek, de mind hárman kifejlesztették sajátságos megközelítésüket és ágazataikat a Shiatsuban.

Tokujiro Namikoshi már 1940-ben megnyitotta az első Shiatsu iskoláját.

Ám Japán 1945-ös Macarthur féle megszállásakor az akkori amerikaiak által felállított kormány betiltotta a tradicionális gyógymódokat, így Namikoshi elhatározta, hogy a Shiatsut „elfogadhatóvá” teszi a nyugatiak számára is.

Teljesen ki zárta Shiatsujából az összes keleti gyógyászatra utaló elemet, mint pl. a meridiánok elméletét és kezelését, valamint a pont nyomásos kezelések keleti teóriáját, és a nyugati anatómiát és fiziognómiát tette a Shiatsu alapjává.

Namikoshi azáltal, hogy Japánban korának egymást követő miniszter elnökeit és hírességeket, valamint olyan nyugati hírességeket is kezelt, mint  Marilyn Monroe vagy Muhammed Ali, nagyon népszerűvé tette a Shiatsut.

1953-ra Tokujiro Namikoshit és fiát, Toru Namikoshit meghívták Amerikába, hogy a Palmer Főiskola Kiropraktika szakán egy előadás sorozat keretében bemutassák a Shiatsut.

Habár Namikoshiék végeztek kezeléseket Amerikában és Európában is, a Shiatsu technikák széleskörű ismertetése és népszerűsítése Shizuto Masunaga 1977-ben kiadott Zen Shiatsu című könyvének volt köszönhető.

Shizuto Masunaga 1959-ben végzett a Japán Shiatsu Fősikolán, de nem értett teljesen egyet Tokujiro Namikoshi nyugatiaknak egyszerűsített Shiatsujával. Visszanyúlt a Shiatsu tradicionális ágazatai felé és nagyon nagy hangsúlyt fektetett a diagnosztikára.

A Zen Shiatsu teljes körű kezelést nyújt, mivel magába foglalja a Kappo-jitsu (ízületi korrekciók), a Tsubo-jitsu (akupresszúra) és a Jhin-shin-jitsu (energetikai kezelés) művészeteit is. A Zen Shiatsu alapfilozófiája az, hogy csak akkor áll vissza az egészséget biztosító harmónia a szervezetben, ha a test minden területén és síkján helyre áll a tökéletes működés. Ezért is alkalmaz a Zen Shiatsu egy többrétű megközelítést a harmónia helyreállításához.

A shiatsu eredete még a 10-11. századra tehető, amikor a feudális Japán egyik nagyhatalmú hadura, kötelezővé tette katonái számára a pusztakezes harci ismereteket is. Ebben az időben a több évszázadnyi kínai minták átvétele már nem volt annyira prominens a középkori japánban, így elkezdték kifejleszteni saját kulturális és társadalmi rendszereiket.

A harci technikák kifejlesztését a csatatérről behurcolt holttesteken gyakorolták, és ugyanebben az időben a sérült ízületek korrigálásával és visszarendezésével is elkezdtek kísérletezni. Mivel a shiatsu harci technikákkal kapcsolatosan kezdett elterjedni Japánban, részévé vált a Kuatsu művészete is, ami az újraélesztés és elsősegélynyújtásnak felelt meg az ősi japánban.

Évszázadokon át, kitartott ez a megközelítés, sőt még az 1600as években is összefonódott a shiatsu és a harcművészet. Akiyama Shirobei Yoshitokit, egy Nagaszakiból származó orvost tartanak a modern Jiu Jitsu atyjának. Akiyama mester egyszerre volt mestere a gyógyításnak és a harcművészetnek is. Az ő személyiségének az érdekessége, hogy még saját spirituális és gyógyító mesterei sem tudták, hogy mesteri szinten jártas a harcművészetben.

Ugyanakkor a Zen Shiatsu attól függetlenül, hogy a japán harci technikákkal kéz a kézben fejlődött ki egy nagyon is lágy gyógymód. Az ízületeket korrigáló technikák súlypont áthelyezésen alapulnak és nem erőkifejtésen.

Valójában Zen Shiatsu olyannyira lágy, hogy a Tokugawa Shogunátus korszakában (1603-1868) a Shiatsu azért indult „hanyatlásnak” mint gyógyítási folyamat, mert a kezelések annyira kellemesek, hogy az emberek a Shiatsut egyfajta relaxációs, kényeztető folyamatként kezdték számon tartani.

A tradicionális Zen Shiatsu mesterei azt mondják, hogy a kezelés akkor válik azzá, amikor a kezelés hatékony, kellemes és külsőleg szépen van kivitelezve.

A Zen Shiatsu tartalmazza az Ampuku technikáit is, ami kifejezetten a has masszírozását célozza meg és szintén több évszázados múltra tekint vissza kifejlesztése szempontjából, és ami különösen a hölgyek körében volt használatos.

A Zen Shiatsu magába foglalja a Sei-Tai Jitsut is, azaz a lágy rész mobilizáció művészetét is, mert az elsődleges cél nemcsak az, hogy az ízületi elmozdulások korrigálva legyenek, de az is, hogy a helyre tett ízület hosszú távon is a helyén maradjon.

A Sei-Tai Jitsu azt célozza meg, hogy az ízületeket tartó lágy szövetek, izmok, inak, szalagok is át legyenek szoktatva a helyes tartásra, ezáltal is alátámasztva az ízületeket a már korrigált pozícióban.

A Sei-Tai Jitsun kívül a Do-in (Japán Jóga) és a Kampo Jitsu (a gyógynövények és a dietétika használatának művészete) is része a Zen Shiatsunak. Ezek a művészetek arra hivatottak, hogy segítsék visszaszokni a szervezetet, a kezelések után, a harmonikus, egészséges működésre diétán és tornagyakorlatokon keresztül.

Ez a Zen Shiatsu!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

2 Responses to Zen Shiatsu és a Shiatsu Iskolák Modern Történelme

  1. Visszajelzés: Shiatsu Tanfolyam Indul a Bhaki Kutirban: Augusztus 18 | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Zen Shiatsu és egy kis zanzásított Japán töri | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük